0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 domačih zdravil za lajšanje simptomov artritisa

5 domačih zdravil za lajšanje simptomov artritisa

MORDA VAS ZANIMA

Poznamo sicer več oblik artritisa, vendar sta daleč najbolj razširjeni obliki revmatoidni artritis in osteoartroza. Pri revmatoidnem artritisu gre za avtoimunsko obolenje, ki povzroča vnetje sinovialne membrane – mehkega tkiva, ki ščiti sklepe. Za osteoartrozo pa je značilna postopna obraba hrustanca, kar vodi do vedno večjega trenja med kostmi, posledično pa do njihove obrabe in propadanja. Ne glede na to, za katero od oblik artritisa gre, si lahko uspešno pomagate z naravnimi pripravki, ki poskrbijo za ublažitev bolečine.

- Oglas -

1. Čaj iz lubja bele vrbe

Lubje bele vrbe velja za nekakšen naravni prototip aspirina. V lubju se namreč skriva snov, imenovana salicin, ki se v našem telesu pretvori v salicilno kislino – snov, ki je zelo podobna acetilsalicilni kislini, torej aspirinu. Tako ni presenetljivo, da je čaj, pripravljen iz lubja bele vrbe, zelo učinkovit naravni analgetik, ki je med drugim izjemno koristen pri spopadanju s simptomi artritisa. Kljub podobnim učinkom lahko pričakujete bistveno manj nezaželenih stranskih učinkov kot pri aspirinu, saj se salicin v salicilno kislino pretvori šele po tem, ko prepotuje skozi želodec. Namesto čaja lahko po želji uporabite prehranska dopolnila, izdelana iz lubja bele vrbe, na primer kapsule.

2. Napitek z melaso

Medtem ko je pogosto uživanje belega sladkorja vse prej kot priporočljivo, še posebej za ljudi z revmatoidnim artritisom, saj je beli sladkor znan po tem, da prispeva k vnetjem v telesu, je lahko melasa, stranski produkt proizvodnje sladkorja, zelo koristna. Vsebuje večjo količino pomembnih mineralov, vključno s kalcijem in magnezijem. Tako lahko prispeva k okrepitvi kosti ter k optimalnejšemu delovanju mišic in živčnega sistema. Segrejte skodelico vode in ji dodajte 1 žlico melase (vode mora biti topla, vendar ne vroča). Dobro premešajte in popijte. Napitek je priporočljivo uživati enkrat dnevno.

3. Mazilo z dodatkom kajenskega popra

Kapsaicin lahko zavre delovanje snovi, ki sodeluje pri prenosu signala za bolečino do naših možganov. Tako ni presenetljivo, da gre za pogosto sestavino protibolečinskih mazil. Preprosto mazilo z dodatkom kapsaicina lahko pripravite kar sami, in sicer tako, da osnovnemu olju ali maslu, na primer kokosovemu, dodate malce kajenskega popra. Prav kajenski poper namreč velja za enega od najboljših virov kapsaicina. Priporočljivo je, da mazilo najprej preizkusite na manjšem delčku kože.

- Oglas -

4. Kopeli z grenko soljo + dodajanje magnezija

Za zelo blagodejen učinek lahko poskrbijo tudi kopeli z grenko soljo, ki je odličen vir magnezijevega sulfata. Magnezijev sulfat pomaga pri sproščanju mišic in s tem pri ublažitvi bolečin, vključno z bolečinami, za katere je kriv artritis. Namesto kopeli z grenko soljo si lahko privoščite masažo z magnezijevim oljem. Obenem pa je dobro, da povečate vnos magnezija, saj lahko tudi to prispeva k protibolečinskemu učinku. Magnezij je mineral, ki sodeluje v več kot 300 procesih v našem telesu. Ker sprošča mišice in živčne končiče, gre za eno od najpomembnejših snovi pri spopadanju z bolečinami. Poleg tega prispeva k močnejšim kostem. Veliko magnezija lahko najdete v zelenolistni zelenjavi, presnem kakavu, indijskih oreščkih, mandljih, ovsu in rži.

5. Čaj iz brinovih jagod

V brinovih jagodah je mogoče najti snov, imenovano terpinen-4-ol. Gre za snov, ki lahko zavre delovanje monocitov, ene od podvrst belih krvničk, ki sodelujejo pri vnetnem odzivu. S pomočjo omenjene snovi lahko torej ublažimo vnetja v telesu, kar pomeni, da je čaj iz brinovih jagod še posebej priporočljiv za osebe z revmatoidnim artritisom, vendar bodo pozitivne učinke občutili tudi bolniki z drugimi oblikami artritisa. V skodelico stresite 1 žlico suhih brinovih jagod in prilijte 250 mililitrov vrele vode. Počakajte približno 20 minut, nato pa tekočino precedite in jo popijte. Čaj si pripravite dvakrat dnevno.

.

NAJNOVEJŠE