0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Naredi sam (DIY)Ingverjeve obloge: odlična pomoč pri kašlju in zamašenih dihalnih poteh

Ingverjeve obloge: odlična pomoč pri kašlju in zamašenih dihalnih poteh

MORDA VAS ZANIMA

Ali vas muči kašelj? Imate težave z dihanjem zaradi čezmernega kopičenja sluzi v dihalnih poteh? Pripravite si ingverjeve obloge!

- Oglas -

Gre za preprosto, obenem pa zelo učinkovito naravno pomoč pri težavah s kašljem in dihanjem. Koristne snovi iz ingverja bodo skozi kožo prodrle v telo in sprostile dihalne poti.

Ingverjeve obloge za prsni koš

Ingver olupite in ga naribajte v skodelico (za pripravo ingverjeve obloge za lajšanje kašlja in lažje dihanje potrebujete približno pol skodelice ingverjevih koščkov). Nariban ingver stresite na gosto tkano cedilo in poskušajte s pomočjo hrbtne strani žlice iztisniti čim več tekočine. Koščke ingverja nato pretresite na čisto bombažno krpo, lezite in krpo položite na prsni koš. Prekrijte s toplo in vlažno brisačo ter počakajte približno 15–20 minut. Na koncu si privoščite vročo prho. Ponavljajte po potrebi.

Ingverjeve obloge za stopala

Če je vaša koža zelo občutljiva, lahko pripravite ingverjeve obloge za stopala (namesto za prsni koš). Ingverjeve koščke v tem primeru prav tako pretresite na čisto bombažno krpo, ki jo položite pod umita stopala. Krpo nato ovijte okoli stopal. Po približno 20 minutah oblogo odstranite in stopala umijte s toplo vodo. Koristne snovi iz ingverja bodo skozi kožo na stopalih prodrle v telo in prav tako poskrbele za pozitiven učinek. Če je koža po uporabi ingverjevih oblog pretirano razdražena (rahla rdečica je pričakovana), si lahko pomagate s pasto iz ovsenih kosmičev, ki jo pripravite tako, da ovsene kosmiče preprosto zmešate z malce vode (še boljša izbira od ovsenih kosmičev je koloidni oves). Ovseni kosmiči so namreč znani po pomirjajočem vplivu na kožo.

- Oglas -

Alternativna možnost: obloge iz gorčičnih semen

Namesto ingverja lahko za pripravo oblog uporabite gorčična semena, zmleta v prah. Prahu iz gorčičnih semen dodajte malce vode, da dobite gosto pasto, nato pa sledite enakim navodilom kot pri pripravi ingverjevih oblog. Gorčična semena poskrbijo za razširitev kapilar, s čimer prispevajo k hitrejši prekrvavitvi, kar spodbudi izločanje sluzi. Obloge z mletimi gorčičnimi semeni so zato prav tako izjemno koristne za sproščanje dihalnih poti.

5 dodatnih nasvetov za ublažitev kašlja in lažje dihanje

  1. Na tla položite nekaj blazin in lezite nanje na trebuh. Boki morajo biti višje od prsnega koša. Roke spodvijte pod glavo ter začnite počasi vdihovati in izdihovati, pri čemer naj izdih traja dvakrat dlje od vdiha. Po nekaj minutah bi morali občutiti vsaj blago izboljšanje. Opisana tehnika, ki se zanaša predvsem na učinek gravitacije, je namreč zelo učinkovita pri odstranjevanju presežka sluzi iz pljuč.
  2. Pomagate si lahko tudi z različnimi oblikami parne terapije (inhaliranje nad vodno paro, ki ste ji dodali nekaj kapljic eteričnega olja (npr. eteričnega olja evkaliptusa), tuširanje z vročo vodo ipd.). Para zmehča sluz, kar poskrbi za učinkovitejše izločanje sluzi, posledično pa za lažje dihanje.
  3. Zelo koristni so lahko tudi pripravki, ki vsebujejo izvlečke iz rdečega bresta, predvsem kot pomoč pri kašlju. Rdeči brest namreč spada med t. i. antitusike, ki so znani tudi kot tusisedatívi. Gre za snovi, ki umirjajo refleks kašlja. Izdelki z rdečim brestom so lahko koristni celo pri bronhitisu in astmi.
  4. Pripravite si skodelico zlatega mleka – tradicionalnega ajurvedskega napitka, ki pomaga pri najrazličnejših zdravstvenih težavah, vključno s kašljem in oteženim dihanjem. Najpomembnejše zasluge za pozitivne učinke zlatega mleka si lasti kurkuma, ki vsebuje izjemno močno protivnetno snov, imenovano kurkumin. Za ublažitev kašlja pa lahko seveda uporabite tudi karamelno mleko.
  5. Izogibajte se živilom in napitkom, v katerih je mogoče najti snovi, ki spodbujajo zatekanje želodčne kisline v požiralnik (kava in drugi kofeinski napitki, alkohol, čokolada, gazirane pijače itn.). Tovrstne snovi lahko namreč poslabšajo težave s kašljem in oteženim dihanjem.
.

NAJNOVEJŠE