0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana8 dejavnikov tveganja za zgodnjo menopavzo

8 dejavnikov tveganja za zgodnjo menopavzo

MORDA VAS ZANIMA

Menopavza se običajno začne okoli 50. leta starosti. Vendar pa se lahko začnejo znaki menopavze pojavljati tudi precej prej – pred 45. ali celo pred 40. letom. V tovrstnih primerih govorimo o (pre)zgodnji menopavzi. Pri tem je treba poudariti, da se prehod v menopavzo ne zgodi nenadoma; ne gre torej za dogodek, ampak proces, kar pomeni, da se lahko začnejo znaki menopavze pojavljati že precej pred dokončno prekinitvijo menstrualnih ciklov. Prezgodnja menopavza lahko seveda uniči načrte, povezane z zanositvijo, poleg tega pa prinaša specifična zdravstvena tveganja. Če sumite, da počasi vstopate v menopavzo, čeprav se zdi, da ste za to še premladi, je vsekakor smiselno, da se o tem čim prej pogovorite z zdravnikom.

- Oglas -

V nadaljevanju izpostavljamo nekatere izmed ključnih dejavnikov tveganja za (pre)zgodnjo menopavzo. Med njim so tudi takšni, ki so odvisni predvsem od vaših navad, kar pomeni, da lahko z določenimi spremembami zmanjšate tveganje za prezgodnji začetek menopavze.

1. Pogosto uživanje alkohola

Alkohol je škodljiv tako neposredno kot zaradi dejstva, da je alkoholizem pogosto tesno povezan z neprimerno prehrano. Ljudje, ki pogosto uživajo alkohol, običajno niso pretirano pozorni na to, ali svojemu telesu zagotavljajo vsa potrebna hranila. S tem se poveča tveganje za pomanjkanje esencialnih hranilnih snovi, kar med drugim vpliva tudi na spolne hormone. Alkoholizem je tako nemalokrat tesno povezan z nerednimi menstruacijami, obenem pa gre za enega od dejavnikov povečanega tveganja za prezgodnjo menopavzo.

2. Odstranitev jajčnikov

Odstranitev jajčnikov je precej očiten dejavnik tveganja za prezgodnji začetek menopavze. Zdravniki se za ta poseg odločijo zaradi rakavih tvorb ali zaradi povečanega tveganja za raka, zaradi hude oblike endometrioze in sorodnih težav. Koristi torej običajno prevladajo nad tveganji, vključno s tveganjem za prezgodnjo menopavzo.

- Oglas -

3. Prenizka telesna teža

Telo shranjuje estrogen v maščobnem tkivu. Če nimamo dovolj maščobnih zalog, se običajno zmanjša količina estrogena v telesu. Ena od skupin s povečanim tveganjem za prezgodnjo menopavzo so tako tudi osebe s prenizko telesno težo oziroma osebe, katerih ITM je manjši od 18,5. Tveganje pri tej skupini je v primerjavi z osebami z normalno telesno težo večje za kar približno 30 odstotkov.

4. Kajenje

Snovi v cigaretnem dimu so krive za pospešeno uničevanje sicer zdravih telesnih celic, vključno s celicami, ki sestavljajo jajčnike. Tako ni presenetljivo, da je tudi kajenje eden od ključnih dejavnikov tveganja za prezgodnjo menopavzo (gre za težavo, ki preseneti kar približno 20 odstotkov oseb, ki kadijo).

5. Avtoimunska obolenja

Tveganje za prezgodnjo menopavzo lahko povečajo tudi ščitnična obolenja, vnetne črevesne bolezni, revmatoidni artritis in sorodna obolenja. V vseh naštetih primerih gre za avtoimunska obolenja, pri katerih začne telo napadati zdrave celice. To privede do kroničnih vnetij, ki lahko dosežejo tudi jajčnike.

6. Epilepsija

Posebna pozornost na morebitne znake prezgodnje menopavze je potrebna tudi pri osebah z diagnosticirano epilepsijo. Pri kar približno 14 odstotkih oseb, ki spadajo v to skupino, se začnejo znaki menopavze pojavljati že pred dopolnjenim 40. letom starosti.

7. Kemoterapija

O povečanem tveganju za prezgodnjo menopavzo govorimo tudi pri osebah, ki so prebolele raka, še posebej pri tistih, pri katerih so bila v sklopu terapije uporabljena zdravila za zniževanje količine estrogena v telesu. Tudi če niste uporabljali tovrstnih zdravil, lahko kemoterapija sama po sebi škodi tkivom, ki tvorijo jajčnike. Po zaključku zdravljenja je tako potrebno natančnejše spremljanje.

- Oglas -

8. Stres

Domneva se, da je lahko eden od dejavnikov tveganja za prezgodnjo menopavzo tudi stres. Zgodnji začetek menopavze je namreč nadpovprečno pogost pri osebah, ki živijo v revščini, kar je za večino seveda zelo stresno.

Preberite tudi: Fit v menopavzi: holistični pristop prinaša najboljše rezultate

.

NAJNOVEJŠE