0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana3 smoothiji za več vitamina D

3 smoothiji za več vitamina D

MORDA VAS ZANIMA

Sonce je vse bolj nevarno, v času vročinskih valov pa se mnogi izogibajo nepotrebni izpostavljenosti škodljivim UV-žarkom. Če menite, da vam zaradi tega primanjkuje vitamina D, je rešitev za vas lahko smoothie, ki vsebuje sestavine s tem vitaminom.

- Oglas -

Kaj pravzaprav je vitamin D?

Ta vitamin ima v telesu več pomembnih funkcij. Med drugim prispeva k normalni absorpciji in uporabi kalcija in fosforja, pomaga ohranjati zdrave kosti in zobe, koristi imunskemu sistemu, skrbi za pravilno delovanje mišic in ima vlogo pri celični delitvi. Znanstveniki že dlje časa ugotavljajo, da pomanjkanje vitamina D lahko sproži različne bolezni in da je ta vitamin pomembnejši, kot se je sprva domnevalo. Po ocenah kar tri četrtine odraslih Evropejcev trpi za pomanjkanjem vitamina D.

Vitamin D smoothie

Sonce in vitamin D

Vitamin D je edini vitamin, ki ga telo lahko proizvede samo, in sicer s pomočjo sončnih žarkov (UV-svetlobe). Človeške potrebe po vitaminu D zagotovi že 10- do 15-minutno izpostavljanje soncu 2- do 3-krat tedensko. Kot rečeno, pa se mnogi soncu zaradi škodljivosti izogibajo – v takih primerih si lahko potrebno količino vitamina D zagotovijo s hrano ali s prehranskimi dopolnili.

- Oglas -

Kje v hrani najdemo vitamin D?

V naravi zelo malo živil vsebuje vitamin D, zato je iskanje sestavin za smoothie, ki vsebujejo ta vitamin, lahko pravi izziv. Še največ ga vsebujejo mastne ribe, kot so npr. losos, tuna in skuša, kravja jetra, siri, rumenjak in na soncu posušene gobe. Vsebujejo ga tudi nekatera druga živila, ki jim ga proizvajalci običajno dodajo oziroma jih z njim obogatijo. Za več vitamina D lahko v svojem smoothiju uporabite: mleko, sojine izdelke (mleko, jogurt, tofu), jajca ali pomarančni sok.

Nekaj idej za smoothije z vitaminom D …

Za zeleni smoothie potrebujete: 300 gramov svežega, zrelega ananasa, narezano steblo zelene, 60 gramov špinačnih listov, nekaj kock ledu. V smoothie dodajte 100 gramov nemastnega vanilijevega jogurta ali sojinega mleka z okusom vanilije. Izberite jogurt oziroma sojino mleko, ki ima na embalaži navedeno, da vsebuje vitamin D.

Za tropski smoothie potrebujete: Srednje veliko banano, 150 gramov narezanega svežega ananasa, olupljeno in narezano pomarančo, nekaj kock ledu. Dodajte 100 gramov tofuja, ki vsebuje vitamin D.

Za gozdni smoothie potrebujete: Srednje veliko banano, 150 gramov svežih ali zamrznjenih gozdnih sadežev, 2 decilitra nemastnega nizkokaloričnega jogurta in 1 deciliter posnetega mleka. Najbolje je, da izberete jogurt in mleko, na katerih je označeno, da sta obogatena z vitaminom D.

.

NAJNOVEJŠE