Ekologija & okoljeImamo že četrti vročinski val, julij ponekod rekordno topel

Imamo že četrti vročinski val, julij ponekod rekordno topel

MORDA VAS ZANIMA

Rekordno vroč julij se je končal z ohladitvijo s padavinami, kljub ohladitvi pa je bil julij v Ljubljani s povprečno mesečno temperaturo zraka 24,3 stopinj Celzija najtoplejši doslej. V več delih Slovenije so vremenoslovci z Agencije RS za okolje (Arso) zabeležili tudi rekordno število vročih dni (dnevi z najvišjo temperaturo nad 30 stopinj Celzija).

- Oglas -

Od zadnjega julija doVročinski val v avgustu 6. avgusta je od 20 do 40 milimetrov dežja zapadlo v zahodnem, osrednjem delu in jugovzhodnem delu Slovenije ter tudi na Obali in v Slovenski Istri. Manj dežja, do 10 milimetrov, pa je bilo na severovzhodu Slovenije.

 

Kmetijsko sušo v Slovenski Istri in na Obali je to vsaj malce omililo, čeprav je količina dežja vseeno ostala pod povprečjem. Ob vročini se je ponovno povečalo izhlapevanje iz tal in rastlin, tako da se kmetijska suša nadaljuje tudi drugod po državi, ne le na Primorskem.

Beležijo pa tudi trend zmanjševanja količin podzemne vode. Tudi če padavin ta teden še ne bo, v večini vodonosnikov ne bo kritičnih primanjkljajev vode. Pritoki rek se sicer tudi še naprej zmanjšujejo in se bodo še naprej, temperatura morja pa bo ponovno malce narasla.

V začetku avgusta nov vročinski val

- Oglas -

Že v začetku avgusta pa se je začelo novo, letos že četrto vročisnko obdobje. Po izračunih vodilnih svetovnih meteoroloških centrov (ECMWF, NCEP) bo obdobje z najvišjimi dnevnimi temperaturami nad 30 stopinj Celzija in s tem povezano toplotno obremenitvijo trajalo vsaj do druge polovice tega tedna, nato pa bo vročina popustila. Najbolj vroče bo na Primorskem, kjer bodo najvišje dnevne temperature tudi do 36 ali več stopinj Celzija, drugod pa se bo ogrelo do 34 stopinj. Ker so noči že daljše, se ponoči zrak bolj ohladi in je nočno spanje znosnejše kot na primer julija, ko se niti ponoči ni ohladilo pod 22 stopinj.

Avgustovskih rekordov verjetno ne bo

Ekstremnih avgustovskih temperatur v tem vročinskem valu ne bomo dosegli, prav tako najbrž ne rekordnega števila vročih dni. Najhuje je bilo leta 2003, ko smo avgusta imeli v Ljubljani 23 vročih dni, dan manj pa jih je bilo leta 1992.

Po povprečni temperaturi zraka in po številu vročih dni bo letošnje poletje drugo ali tretje najbolj vroče doslej. Največ vročih dni je bilo v Ljubljani poleti leta 2003 (52), poleti 2012 pa jih je bilo 39.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×