Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.
Ekologija & okoljeNa Dunaju se hladijo z naravnimi klimatskimi napravami

Na Dunaju se hladijo z naravnimi klimatskimi napravami

MORDA VAS ZANIMA

To poletje, ko je Evropa postavljala vročinske rekorde, se je veliko ljudi skrivalo po klimatiziranih pisarnah in stanovanjih pa tudi parkih in vrtovih. Zelene sence v teh vročih dneh še kako hladijo, na Dunaju pa so se posebej posvetili ozelenitvam streh v mestnem jedru – njihov razcvet spodbujajo s subvencijami, strokovno pomočjo in natančnim popisom potencialnih in obstoječih zelenih površin.

- Oglas -

Foto-1

Mestni politiki na Dunaju radi izpostavijo dejstvo, da je kar polovica dunajskih površin zelenih. Kljub temu se v vročinskem valu različne soseske različno uspešno spopadajo s problemom previsokih temperatur. Nekatere so od zelenih površin namreč precej oddaljene ali pa so te zelo omejene – v strogem centru delež zelenih površin znaša le deset odstotkov. Za gradnjo velikih parkov v gosto poseljenem mestu seveda ni prostora, vendar velik potencial nosijo strehe stavb, kjer v mestih najdemo izredno veliko neizkoriščenega prostora (na Dunaju kar 5.242 hektarjev in od tega le pet odstotkov z vegetacijo).

Samo z zelenjem lahko zatremo visoke temperature – s klimatskimi napravami in izolacijo vročino zgolj preusmerimo drugam. Zelenjavne in cvetlične grede poleg hlajenja ponujajo še doma pridelano zelenjavo in cvetlice. Zelene površine na strehah pa razbremenijo tudi kanalizacijo, saj vegetacija prepusti le 30 odstotkov padavin v cestne odtoke.

Foto-2

- Oglas -

Ali je streha primerna za rastlinsko domovanje je odvisno predvsem od njenega nagiba – nagnjenost do pet stopinj z vsaj tridesetimi centimetri substrata že nudi odlično bazo za zelenjavo, rože, mah in podobno. Seveda je pri načrtovanju vrta na strehi treba upoštevati tudi statiko – torej, ali bo streha vrt sploh zdržala. Na Dunaju je iz katastra o potencialu za ozelenitev streh razvidno, kateri objekti so za ozelenitev primerni in kateri ne. Mesto takšno ozelenitev spodbuja s subvencijami v višini do 2.200 evrov in nudi strokovna svetovanja o ustreznosti rastlinskih vrst in razporeditve.

Novi razvojni stanovanjski projekti kot je Seestadt Aspern na obrobju Dunaja že pred gradnjo predvidijo ozelenitev streh in to v kar 60 odstotkih. S fotovoltaiko je zaradi naravnega hlajenja strehe tudi energetski izkoristek teh stavb veliko večji.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×