Zdravje & prehrana3 nevarni zapleti, ki so možni pri diabetikih

3 nevarni zapleti, ki so možni pri diabetikih

MORDA VAS ZANIMA

Diabetes je bolezen, ki jo je mogoče danes precej dobro obvladovati. Tako lahko tudi osebe, ki so bile soočene s to diagnozo, živijo še vrsto let, brez posebnih zapletov. Seveda pa so za obvladovanje sladkorne bolezni nujne določene spremembe vaših vsakodnevnih navad, predvsem tistih, povezanih s prehrano in gibanjem. Če ne uvedete teh sprememb, lahko diabetes privede do resnih zapletov, ki so lahko celo usodni. Seveda pa so potencialni zapleti pri diabetesu možni tudi v primeru, da pazite na svoje zdravje. Čeprav so nevarni zapleti v takšnih primerih redkejši, morate kljub temu vedeti, kako ukrepati. V nadaljevanju izpostavljamo tri tovrstne zaplete in simptome, na katere morate biti pozorni …

1. Hipoglikemija

- Oglas -

Čeprav je močno povišan krvni sladkor, glavni simptom diabetesa, seveda zelo nevaren, pa je mogoče podobno trditi tudi za povsem nasprotno težavo, in sicer za hipoglikemijo oziroma izjemno nizko količino sladkorja v krvi. Če ne prepoznamo simptomov hipoglikemije in če ne ukrepamo nemudoma, lahko pride do nevarnega napada, katerega posledica je lahko tudi smrt. Nevarnost za hipoglikemijo je še posebej visoka pri tistih diabetikih, ki uporabljajo inzulin. Najpogostejši razlog za ta zaplet je namreč prav vbrizganje prevelike količine inzulina, ki ni prilagojena vaši prehrani in telesni aktivnosti. Tako lahko nehote pretirano znižate raven glukoze v krvi.

Med dejavnike tveganja za hipoglikemijo pri sladkornih bolnikih sodijo še uživanje alkohola, preskakovanje obrokov in pretiravanje s telesno aktivnostjo. Tipični opozorilni simptomi so slabost, omotičnost, znojenje, bledica, tresavica, hitro bitje srca, glavobol in mravljinčenje. Zelo pomembno je, da imajo diabetiki vedno pri sebi prigrizek, ki vsebuje višji delež ogljikovih hidratov oziroma sladkorja. Če opazite znake hipoglikemije, lahko tako hitro ukrepate. Hkrati pa je dobro, da imate pri sebi merilnik krvnega sladkorja, da boste lahko sproti preverjali, ali so vrednosti že v varnem območju.

2. Diabetična ketoacidoza

Do t. i. diabetične ketoacidoze lahko pride, ko telo nima na voljo dovolj inzulina, zato je absorpcija glukoze v celice onemogočena oziroma močno otežena. Ker celice nimajo na voljo dovolj energijo, začnejo pospešeno razgrajevati maščobe, pri čemer lahko nastane nevarno velika količina ketonov. Ena izmed posledic je lahko znižanje pH-ja krvi, ki lahko pomeni tudi smrt.

Diabetična ketoacidoza je značilna predvsem za diabetes tipa 1. Pojavi se lahko zaradi neredne uporabe inzulina, neustrezne reakcije telesa na inzulin ali zaradi nerednega prehranjevanja. Simptomi, na katere morate biti še posebej pozorni, so huda žeja/občutek suhih ust, slabost, potreba po pogostem uriniranju, zelo suha koža, bolečine v trebuhu, pomanjkanje koncentracije, zmedenost in nenavaden zadah. Če imate diabetes in če začnete opažati navedene simptome, nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

3. Hujše oblike infekcij

- Oglas -

Sladkorna bolezen, še posebej če ni ustrezno nadzorovana, pogosto pomeni povečano nevarnost za najrazličnejše okužbe oziroma za resnejše zaplete v primeru okužb. Tako lahko na primer tudi navidezno nedolžna kožna infekcija privede do razjed in celo do gangrene. Okužba sečil se lahko razvije v resnejše težave z ledvicami. Podobni zapleti pa so možni tudi ob respiratornih okužbah.

Ljudje, ki imajo sladkorno bolezen, bi morali tako še posebej paziti, da se izogibajo situacijam, ki predstavljajo potencialno nevarnost za stik s patogenimi mikroorganizmi. Če so se simptomi okužb že pojavili, je nujno, da se čim prej odpravite do zdravnika. Hitro ukrepanje lahko namreč prepreči resnejše zaplete. Obenem pa je zelo pomembno, da redno pregledujete kožo (še posebej kožo na stopalu) in da ste pozorni tudi na zelo drobne ranice.

Preberite tudi: Diabetes: navade, s katerimi močno zmanjšate tveganje za bolezen

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×