Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaDiabetes: navade, s katerimi močno zmanjšate tveganje za bolezen

Diabetes: navade, s katerimi močno zmanjšate tveganje za bolezen

MORDA VAS ZANIMA

Diabetes velja za eno najbolj razširjenih kroničnih bolezni. V skrajnih primerih lahko privede celo do slepote ali odpovedi ledvic. Tako je izjemno pomembno, da čim prej začnete z določenimi ukrepi, ki poskrbijo za zmanjšanje tveganja za razvoj diabetesa. To velja še posebej v primeru, da že doživljate težave s povišanim krvnim sladkorjem. Vsekakor še ni prepozno – na določene dejavnike žal ne morete vplivati, na primer na genetiko ali na napake, ki ste jih delali v preteklosti, vendar vedno obstaja možnost za nov začetek.

Odpovejte se sladkorju in enostavnim ogljikovim hidratom

- Oglas -

Z jedilnika črtajte beli sladkor ali pa poskušajte vnos vsaj močno omejiti. Podobno velja tudi za enostavne ogljikove hidrate, kamor uvrščamo predvsem različne izdelke iz bele moke. To bo preprečilo prevelika nihanja ravni sladkorja v krvi.

Vzemite si čas za telovadbo

Morda se vam zdi, da je vaš urnik preprosto preveč natrpan, da bi si vzeli čas za telesno aktivnost, vendar s tem tvegate kar nekaj zdravstvenih težav v prihodnosti. Med drugim se zaradi pomanjkanja gibanja povečuje tudi nevarnost za diabetes. Zmerno intenzivna telovadba namreč povečuje občutljivost celic na inzulin.

Pijte predvsem vodo

Pogosto posegate po sladkih pijačah? Verjetno veste, da to ni najboljše za vaše zdravje. Pri tej navadi obstaja še posebej visoka nevarnost za diabetes, zato poskušajte sladke pijače zamenjati z vodo ali vsaj z nesladkanimi čaji.

Jejte več manjših obrokov dnevno

Če veste, da obstaja pri vas zaradi genetskih dejavnikov povečano tveganje za diabetes, je zelo pomembno tudi, da hrano, ki jo zaužijete čez dan, enakomerno razporedite. Namesto enega ali dveh velikih obrokov si raje privoščite več manjših.

Uživajte veliko vlaknin

- Oglas -

Zadosten vnos vlaknin je zelo pomemben za naše zdravje. Pomaga pri boljši prebavi, lažjem vzdrževanju zdrave telesne teže ter pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. Poleg tega pa so vlaknine zelo koristne tudi za preprečevanje sladkorne bolezni.

Poskrbite za dovolj vitamina D

Raziskave kažejo, da je vitamin D zelo pomemben tudi za vzdrževanje normalne ravni sladkorja v krvi. Diabetes se pogosto pojavi prav pri ljudeh, pri katerih je mogoče zaznati pomanjkanje omenjenega vitamina.

Pomagajte si z zelišči in začimbami

Za preprečevanje sladkorne bolezni je lahko zelo koristno tudi redno uživanje določenih zelišč in začimb. Osredotočita se predvsem na tista, ki vsebujejo kurkumin ali berberin, na krvni sladkor pa ima zelo pozitiven vpliv tudi cimet.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×