Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehrana4 napitki za pomiritev razdraženega želodca in ublažitev slabosti

4 napitki za pomiritev razdraženega želodca in ublažitev slabosti

MORDA VAS ZANIMA

Občutek razdraženega želodca, zaradi katerega nas obhaja slabost, je zagotovo vse prej kot prijeten. Na srečo sicer v večini tovrstnih primerov ne gre za resnejše težave. Simptomi so najverjetneje posledica tega, da ste pojedli nekaj, kar ni najbolj ustrezalo vašemu želodcu oziroma telesu. Vendar je kljub temu dobro vedeti, kako lahko čim prej pomirimo razdražen želodec in poskrbimo, da slabost mine.

- Oglas -

V skladu z nauki tradicionalne kitajske medicine lahko to storimo povsem naravno, s pomočjo preprostih napitkov, ki poskrbijo, da se v našem želodcu ponovno vzpostavi ravnovesje. Obenem napitki pripomorejo k vzpostavitvi ravnovesja v vranici. Tradicionalna kitajska medicina namreč uči, da so neprijetni občutki v želodcu in slabost pogosto tudi posledica porušenega ravnovesja v omenjenem organu. V nadaljevanju boste tako našli štiri recepte za blagodejne napitke, ki izvirajo iz tradicionalne kitajske medicine. Priporočljivo je, da imate vedno pri roki sestavine, iz katerega lahko pripravite vsaj enega izmed teh napitkov. Če vas obide slabost, boste lahko tako poskrbeli, da se boste že kmalu počutili precej bolje …

1. Napitek iz semen kardamoma

V tradicionalni kitajski medicini se za kardamomova semena uporablja poimenovanje sha ren. Gre za zelo aromatična, okusa polna semena. Za pomiritev želodca in hitrejše premagovanje slabosti je koristno predvsem olje oziroma maščoba, ki se pridobiva iz teh semen. Ker ima najbolj blagodejne učinke sveže iztisnjena maščoba, je priporočljivo, da kupite sveža semena, ki jih nato strete oziroma zmeljete sami. Za pripravo napitka, namenjenega lajšanju težav z razdraženim želodcem in s slabostjo, boste potrebovali 1 žličko strtih/zmletih semen kardamoma, ki jih prelijte s skodelico vrele vode. Pomešajte in počakajte do 5 minut. Mešanico nato precedite in čaj popijte. Napitek si lahko privoščite do trikrat dnevno.

2. Napitek iz mandarinine lupine

Mandarinino lupino oziroma olupek večinoma precej hitro zavržemo. Vendar je ta navidezni odpadek precej bolj uporaben, kot si morda predstavljate. V tradicionalni kitajski medicini je posušena mandarinina lupinica imenovana chen pi, cenjena pa je predvsem zaradi blagodejnih vplivov na prebavila. Pomaga namreč pri odpravi morebitnih blokad v prebavnem traktu, ki so pogosto krive za slabost. Napitek, ki ga pripravite iz mandarinine lupine, lahko tako prepreči bruhanje. Pomembno je seveda, da uporabite olupek ekološko pridelanih mandarin, katerih lupina ni bila obdelana s potencialno nevarnimi snovmi. Za pripravo napitka potrebujete 1,5 žličke posušenega in zmletega olupka mandarine. Prah prelijte s skodelico vrele vode. Po 10 minutah precedite.

3. Ingverjev čaj

Verjetno nam ingverja ni treba posebej predstavljati – ingverjeva korenina je namreč še danes izjemno priljubljena sestavina za pripravo čaja. Vendar pa nikakor ne gre za »novodobno pogruntavščino«. Ingver ima namreč med drugim zelo pomembno mesto tudi v tradicionalni kitajski medicini. Med številne pozitivne vplive, ki se pripisujejo ingverjevi korenini, sodi tudi pozitiven vpliv na prebavo. Ingver namreč spodbuja nastajanje tekočin, ki imajo blagodejen učinek na naš prebavni sistem, obenem pa blaži slabost in prispeva k boljšemu delovanju vranice. Tako je napitek, pripravljen iz ingverja, kot nalašč za blažitev slabosti. Za pripravo čaja uporabite nekaj tanjših rezin svežega ingverja ali zvrhano žličko ingverja v prahu. Prelijte s skodelico vode, ki ste jo pred tem zavreli, nato pa nekoliko ohladili. Počakajte približno 7–8 minut. Tekočino nato precedite in popijte. 

4. Čaj iz korenine ginsenga

- Oglas -

Zadnja možnost za ublažitev slabosti, ki jo predstavljamo, je čaj, pripravljen iz korenine ginsenga. Tudi to je napitek, ki je v tradicionalni kitajski medicini zelo cenjen. Še posebej koristen naj bi bil kot pomoč pri lajšanju slabosti, ki je povezana z virusnimi okužbami. Čaj pripravite tako, da v skodelico tople vode vmešate 1 žličko korenine ginsenga v prahu. Po približno 5 minutah precedite in popijte.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×