0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZakaj je serotonin tako pomemben?

Zakaj je serotonin tako pomemben?

MORDA VAS ZANIMA

Serotonin je eden najpomembnejših nevrotransmiterjev oziroma prenašalcev živčnih signalov v našem telesu, obenem pa gre tudi za t. i. tkivni hormon. Večina ob omembi besede serotonin najprej pomisli na vpliv te snovi na naše razpoloženje. Gre namreč za snov, za katero se večkrat uporablja kar poimenovanje »hormon sreče«. Vendar pa serotonin vpliva tudi na mnoge druge procese v našem telesu. Poglejmo si torej, za kaj vse je pomemben oziroma na kaj vse lahko vpliva …

- Oglas -

Pomanjkanje serotonina lahko privede do depresije

Uvodoma omenjen vpliv serotonina na razpoloženje je razlog, zakaj je za bolezni, kot je depresija, tako pogosto značilno prav pomanjkanje serotonina. Zaradi pomanjkanja serotonina se lahko razvijejo tudi druge duševne težave oziroma razpoloženjske motnje, na primer generalizirana anksioznost ali obsesivno-kompulzivna motnja.

Serotonin je pomemben za dobro prebavo

Ste vedeli, da lahko največ serotonina najdemo v črevesju, ne v možganih? Največji delež serotonina se namreč tvori prav v tankem črevesju. Tako gre za snov, ki je med drugim zelo pomembna za dobro prebavo, obenem pa serotonin prispeva k zaščiti črevesja pred različnimi nevarnostmi.

Pomoč pri uravnavanju apetita

Ena izmed vlog, ki jo ima serotonin, je tudi ta, da sodeluje pri uravnavanju apetita. Pomaga nam namreč pri tem, da hitreje ugotovimo, da smo pojedli dovolj oziroma da smo siti, kar pomeni, da nas varuje pred prenajedanjem in s tem zmanjšuje nevarnost za čezmerno telesno težo.

- Oglas -
Zakaj je serotonin pomemben

Serotonin prispeva h kakovostnejšemu spanju

Spanje je kompleksen proces, pri katerem sodeluje kar nekaj različnih hormonov in nevrotransmiterjev. Še posebej pomemben je seveda melatonin, za tvorbo tega hormona pa je med drugim nujen tudi serotonin. Tako je to, koliko in kako kakovostno spimo, v določeni meri oziroma posredno odvisno tudi od tega nevrotransmiterja oziroma hormona. Če v telesu ni dovolj serotonina, je ovirana tudi tvorba melatonina, ki pošlje našemu telesu signal, da je prišel čas za spanje. Na podlagi te povezave lahko lažje razumemo, zakaj imajo ljudje, ki se spopadajo z depresijo, tako pogosto težave z nespečnostjo.

Brez serotonina je strjevanje krvi močno oteženo

V primeru ureznin in podobnih poškodb poskuša naše telo čim hitreje zaustaviti krvavitev. Pri tem ima pomembno vlogo tudi serotonin, ki poskrbi za zožitev arteriol. Tako se pretok krvi upočasni, kar je nujno za to, da se krvavitev ustavi in da se lahko začne rana počasi celiti.

Od serotonina je v veliki meri odvisen vaš libido

Serotonin močno vpliva na libido oziroma spolni nagon. Vendar pa je zanimivo, da težav v tem primeru ne povzroča (zgolj) pomanjkanje, ampak presežek te snovi v telesu. Če je nivo serotonina močno povišan, lahko pride do praktično popolne izgube zanimanja za spolnost. Ta težava je na primer pogosta pri ljudeh, ki jemljejo antidepresive. Upad libida naj bi bil še posebej pogost, kadar gre za kombinacijo povišane ravni serotonina in pomanjkanja dopamina.

Serotonin naj bi vplival tudi na kostno gostoto

Naglo zmanjševanje kostne gostote je lahko zelo problematično. Gre za težavo, ki je še posebej značilna za starejšo populacijo, predvsem za ženske, v mnogih primerih pa lahko privede tudi do osteoporoze. Obstaja precej različnih dejavnikov, ki lahko vplivajo na zmanjševanje kostne gostote. Med drugim se domneva, da je ta težava povezana tudi s serotoninom. V tem primeru naj bi bile prav tako problematične čezmerne količine serotonina. Takrat, ko je te snovi v telesu preveč, je namreč mogoče opaziti še posebej hitro zmanjševanje kostne gostote. Vendar pa gre za zdaj zgolj za opažanje korelacije, ne za dokončno potrjeno vzročno-posledično povezavo.

.

NAJNOVEJŠE