0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana3 naravne rešitve, s katerimi premagate utrujenost

3 naravne rešitve, s katerimi premagate utrujenost

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno se vsakdo izmed nas vsaj občasno sooči z obdobji povečane utrujenosti. Razlog za to je sicer pogosto pomanjkanje časa za spanje zaradi preobremenjenosti, vendar to ne drži v vseh primerih. Včasih se lahko utrujenost pojavi tudi brez posebnega razloga, kar je povezano tudi z letnimi časi. Več raziskav je pokazalo, da smo ljudje večinoma najbolj brezvoljni in utrujeni prav v zimskem času, kar bi bilo lahko posledica pomanjkanja sončne svetlobe.

- Oglas -

Če se tudi sami soočate z nenavadno lenobnostjo in občutki pretirane utrujenosti, ki niso običajni za vas, bi bil morda smiseln obisk osebnega zdravnika, kjer lahko opravite potrebne raziskave. Včasih je namreč lahko utrujenost posledica pomanjkanja nekaterih pomembnih hranilnih snovi ali pa zdravstvenih stanj, kot so prenizek krvni sladkor ali tlak in depresija. Če rezultati pokažejo, da to v vašem primeru ne drži, lahko preizkusiti tudi katero od naravnih rešitev, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju. Pogosto je namreč utrujenost tudi posledica nezdravih navad, značilnih za sodobni življenjski slog.

Krompirjeva voda

Morda se vam ideja, da bi pili krompirjevo vodo, ne zdi najbolj mamljiva, vendar pa je to odlično domače zdravilo za utrujenost. Z namakanjem krompirja boste dobili napitek, bogat s kalijem, ki vam bo pomagal pri premagovanju utrujenosti in brezvoljnosti. Sodobno prehranjevanje namreč povzroča pomanjkanje kalija, izredno pomembnega minerala, pri vse večjem številu ljudi. Kalij sicer ne poskrbi za neposreden dvig energije, ampak deluje v kombinaciji z magnezijem in kalcijem. Vsi našteti minerali delujejo kot elektroliti, ki so nujni za normalno delovanje naših celic in za prenašanje pomembnih signalov. Brez njih naš mišični in živčni sistem ne bi mogla delovati normalno. Za pripravo krompirjeve vode narežite krompir (ni ga treba olupiti) in prelijte rezine s približno 3 decilitri vode. Pustite, da se krompir namaka čez noč, krompirjevo vodo pa nato popijte zjutraj na tešče.

Ginseng

Ginseng je verjetno eno najbolj znanih kitajskih zelišč oziroma zelišč, katerih uporaba je bila znana že v tradicionalni kitajski medicini. To je povezano predvsem z dejstvom, da je ginseng znan po številnih koristih za naše zdravje in počutje. Ginseng, kar je pravzaprav skupno ime za 11 različnih, a sorodnih vrst, uspeva predvsem v vzhodnih predelih Azije in v Severni Ameriki. Zelišče je znano po tem, da pomaga našemu telesu, da se prilagodi stresorjem, kot so ekstremen mraz/vročina, lakota ali pa huda utrujenost. To naj bi bilo posledica tega, da ginseng vpliva na delovanje nadledvične žleze, ki nadzoruje hormonski odziv našega telesa na stres. Kortizol, t. i. stresni hormon, lahko negativno vpliva na vaše spanje, saj zavira tvorbo melatonina. Preveč kortizola v večernih urah lahko privede do hude izčrpanosti, saj se ne morete dobro naspati.

- Oglas -

Da bi preprečili tovrstne težave, si pred spanjem pripravite napitek iz 2 decilitrov vode in žličke ginsenga v prahu. Ginseng prelijte z vodo, ki ste jo pred tem zavreli, in pustite stati 10 minut. Nato čaj precedite in popijte. Napitek si pripravite oziroma popijte vsak večer. Že kmalu boste opazili, da se je kakovost vašega spanca bistveno izboljšala, posledično pa ste podnevi precej manj utrujeni oziroma imate več energije za opravljanje nalog, ki so pred vami.

Sladki koren

Korenina sladkega korena se pogosto uporablja kot pomoč pri vnetem grlu, vendar pa lahko ena ključnih sestavin, ki jih najdemo v sladkem korenu, pomaga tudi pri pretirani utrujenosti. Omenjena sestavina je glicirizin, ki je še posebej koristen pri utrujenosti, povezani z nepravilnim delovanjem nadledvične žleze. Medtem ko je ginseng priporočljivo uživati pred spanjem, pa si je napitek iz sladkega korena najbolje pripraviti že zjutraj. Sladki koren namreč učinkuje nasprotno kot ginseng, saj zvišuje raven kortizola. Čez dan so namreč lahko zmerne količine omenjenega stresnega hormona koristne, saj boste tako bolj budni in ne boste imeli toliko težav z utrujenostjo kot sicer. Čaj iz sladkega korena pripravite po enakem postopku kot napitek iz ginsenga, enako pa naj bo tudi razmerje med sestavinama.

.

NAJNOVEJŠE