- Oglas -
Jabolčni štrudelj je pri nas zelo priljubljen, zato tokrat recept brez dodanega sladkorja za tiste, ki se sladkorju zaradi kakršnega koli razloga izogibate.
Sestavine za testo:
- 300 g moke
- 250 g maščobe po želji
- 1 jajce
- 2 žlici kisa
- 1 jajce za premaz
Sestavine za nadev:
- 6 jabolk
- 40 g sladila
- 2 žlički mletega cimeta
- 60 g rozin
- 60 g orehov
- 4 žlice drobtin
Potek kuhanja:
- V posodo presejemo moko. Dodamo jajca, kis in 8 žlic hladne vode. Gnetemo, dokler testo ne postane gladko in nelepljivo. Zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro.
- Jabolka olupimo, odstranimo srednji del in naribamo. V skledi jih zmešamo s sladilom, cimetom, rozinami, sesekljanimi orehi in drobtinami.
- Pripravljeno testo razvaljamo v pravokotno ploščo približno 3 mm tanko, na vrh položimo jabolčni nadev in zavijemo v zvitek, da dobimo klasično obliko štrudlja. Konce dobro pritisnemo in upognemo, da nam masa ob peki ne uide iz zavitka.
- V pekač položimo papir za peko in nanj položimo štrudelj, vrh zavitka pa namažemo s stepenim jajcem, da se bo lepo zapekel. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 45 minut. Po peki pustimo, da se ohladi, in narežemo porcije.
- oglas -