Ste se kdaj vpraลกali, kako bi bilo pridelati svoj sladkor kar na domaฤem vrtu? Zveni kot nekaj iz preteklosti, vendar je gojenje sladkorne pese nekaj, kar lahko z lahkoto doseลพete tudi sami. Sladkorna pesa ni le industrijska rastlina โ s pravim pristopom lahko postane del vaลกega vrta in vaลกega vsakdana. ฤe imate radi vrtnarjenje in bi radi naredili nekaj edinstvenega, je ta ฤlanek pravi za vas.
Ali ste ลพe kdaj pomislili, da bi sladkorna pesa naลกla svoj prostor na vaลกem na vrtu in da bi si pridelali svoj sladkor? O ลกkodljivosti belega sladkorja, ki je rafiniran in beljen, ne bi razpravljali. Strokovnjaki kot nadomestilo belemu sladkorju priporoฤajo, da sladkamo z drugimi sladkornimi nadomestki, ki pa prihajajo iz daljnih deลพel in so velikokrat za veฤino ljudi cenovno nedosegljivi. Zakaj si ne bi torej pridelali svojega domaฤega sladkorja, ki ga bomo pridelali na ekoloลกki naฤin in pri predelavi pridelka v sladkor ne bomo uporabljamo nobenih kemiฤnih dodatkov?
Kaj je sladkorna pesa?
Sladkorna pesa (Beta vulgaris) je korenasta rastlina, ki je primarno gojena zaradi visoke vsebnosti sladkorja v svoji korenini. Njena bela korenina je bogata z saharozo, zaradi ฤesar je kljuฤna sestavina v industrijski pridelavi sladkorja. ฤeprav jo pogosto povezujemo z velikimi kmetijskimi povrลกinami in tovarnami sladkorja, lahko sladkorno peso uspeลกno gojimo tudi na domaฤem vrtu.
Zakaj gojiti sladkorno peso?
Morda se spraลกujete, zakaj bi sploh razmiลกljali o gojenju sladkorne pese na vrtu. Razlogov je veฤ! Gojenje sladkorne pese je odliฤen naฤin, da postanete bolj samooskrbni. Poleg tega je pridelava lastnega sladkorja nekaj, kar vas lahko poveลพe s preteklostjo in tradicionalnimi metodami pridelave hrane. Pa ลกe nekaj โ pridelava sladkorja iz sladkorne pese je zabaven in pouฤen projekt, ki bo navduลกil celo druลพino.

Kako zaฤeti z gojenjem sladkorne pese?
Zaฤeti z gojenjem sladkorne pese ni tako zapleteno, kot si morda mislite. Potrebujete le nekaj osnovnih informacij, malo prostora na vrtu in nekaj potrpeลพljivosti. Preden zaฤnete, pa je pomembno, da razumete, kako pripraviti zemljo, izbrati semena in pravilno saditi.
Prvi korak do svojega sladkorja je ta, da posejemo in pridelamo sladkorno peso. Naj ลพe takoj na zaฤetku tudi povemo, da postopek pridobivanja sladkorja iz sladkorne pese ni prav niฤ zahteven in so to obvladale ลพe naลกe babice, a ลพal sodi to znanje med pozabljene veลกฤine. Za namig, da se ne ustraลกite ลพe pred setvijo, naj povemo, da sladkor pridobimo s pomoฤjo kuhanja sladkorne pese (okrog ene ure), nato s kuhanjem preostale tekoฤine in hlajenjem. Natanฤnejลกi postopek sledi, saj najprej potrebujemo glavno sestavino (poleg vode) โ sladkorno peso. ฤe se boste odloฤili za svoj sladkor, je najprej na vrsti sama setev in pridelava sladkorne pese.
Nakup semena
Prva ovira, ki jo moramo premagati, je nakup semena. ลฝal se ga v Sloveniji ne da kupiti, treba je ฤez mejo ali seme naroฤiti po internetu. V kolikor ลพelite za naslednje leto pridobiti svoje seme, bomo morali poฤakati dve leti. V prvem letu po setvi (v jeseni) v zemlji sladkorna pesa namreฤ oblikuje zadebeljen koren, v katerem nalaga sladkor. V drugem letu pa sladkorna pesa razvije cvetno steblo, na katerem oblikuje seme. Sladkorno peso lahko sejemo na gredico, kjer smo prejลกnje leto imeli krompir, vsekakor pa ne na gredico, kjer smo imeli rdeฤo peso.
ฤe v jeseni tal nismo prelopatili in pognojili s hlevskim gnojem, jih bomo morali sedaj (spomladi) pred setvijo obilno pognojiti s kompostom. Kot veฤina poljลกฤin tudi sladkorna pesa potrebuje nevtralen pH tal, sicer ne bo primernega pridelka.
Priprava zemlje
Pravilna priprava zemlje je kljuฤnega pomena za uspeลกno rast sladkorne pese. Sladkorna pesa najbolje uspeva v rahlo kisli do nevtralni zemlji s pH vrednostjo med 6,0 in 7,5. Zemlja naj bo dobro odcedna, bogata s humusom in hranili. Pred sajenjem je priporoฤljivo zemljo prekopati in obogatiti z organskim kompostom. Tako bo koreninam omogoฤena dobra rast, rastline pa bodo bolj odporne na bolezni.

Setev sladkorne pese
Setev opravimo do prve polovice aprila. Sicer bomo imeli zadovoljiv pridelek tudi, ฤe setev opravimo pozneje, vendar bo odstotek sladkorja v korenih manjลกi. Med vrstami naj bo razmak 45 cm, rastline redฤimo tako, da bo v dolลพini vrste enega metra od 4 do 5 rastlin. Torej seme polagamo v zemljo na razdaljo 17โ18 cm, da bomo dobili dovolj gost posevek, ki ga bomo po potrebi redฤili. Globina setve je 2โ3 cm. Ko imajo rastline razvite 4 liste, je priporoฤljivo, da posevek dognojimo.
V posevku se pojavijo pleveli, katere je potrebno izkoreniniti s pomoฤjo pletja in okopavanja. Z okopavanjem doseลพemo enakomerno vpijanje padavin, prepreฤevanje izgub vode, boljลกo izmenjavo med plini v atmosferi ter boljลกe ukoreninjenje pese in s tem laลพje sprejemanje hranil.
Pridelek poberemo okrog 20. septembra.
Skrb za rastline
Ko sladkorna pesa zaฤne rasti, je pomembno, da ji zagotovite ustrezno nego. Redno odstranjujte plevel, ki bi lahko oviral rast pese, ter rastline zalivajte, predvsem v suลกnih obdobjih. Gnojenje s fosforjem in kalijem bo pomagalo pri razvoju korenin, vendar bodite previdni, da ne pretiravate z duลกikovimi gnojili, saj lahko prekomerna koliฤina duลกika povzroฤi, da bodo korenine manj sladke.
Pridelek in pobiranje
Sladkorno peso obiฤajno poberemo jeseni, ko listi zaฤnejo rumeneti in se posuลกijo. Korenine so takrat ลพe razvite in polne sladkorja. ลฝetev opravite previdno, da ne poลกkodujete korenin, saj so le-te krhke in obฤutljive. Korenine nato oฤistite in pripravite za nadaljnjo predelavo.

Pridelava sladkorja iz pese
Pridelava sladkorja iz sladkorne pese je lahko prav tako zanimiv projekt kot samo gojenje pese. Korenine sladkorne pese je potrebno najprej temeljito oฤistiti, nato pa jih naribati ali narezati na majhne koลกฤke. Te koลกฤke kuhamo v vodi, da se izloฤi sladkor. Po kuhanju tekoฤino precedimo, nato pa jo segrevamo, da izpari voda in ostane zgolj gost sirup, ki se strdi v kristale sladkorja.
Koristi sladkorne pese v kuhinji
Sladkor iz sladkorne pese lahko uporabite na ลกtevilne naฤine v svoji kuhinji. Uporabljate ga lahko za peko, pripravo domaฤih marmelad, sirupov ali za sladkanje pijaฤ. Poleg sladkorja pa lahko sladkorno peso uporabite tudi kot zelenjavo โ kuhano, peฤeno ali celo surovo v solatah.

Kako shranjevati sladkorno peso?
Shranjevanje sladkorne pese je relativno enostavno. Korenine lahko shranite v hladnem in temnem prostoru, kot je klet, kjer bodo ostale sveลพe veฤ mesecev. Pomembno je, da jih shranjujete na mestu, kjer ni preveฤ vlage, saj lahko to povzroฤi gnitje.
Pogoste teลพave in reลกitve
Kot pri vsaki rastlini se lahko tudi pri sladkorni pesi pojavijo nekatere teลพave. Ena izmed najpogostejลกih teลพav je napad ลกkodljivcev, kot so listne uลกi in bolhaฤi. Uporaba naravnih insekticidov in pravilna nega rastlin lahko pomaga prepreฤiti te teลพave. Prav tako je pomembno, da pazite na pojav bolezni, kot je listna pegavost, ki jo lahko prepreฤimo z ustreznim prezraฤevanjem rastlin in izogibanjem prekomernemu zalivanju.
Vas zanima tudi, kako lahko doma vzgojimo aloe vero?