DomovVrt & VrtnarjenjeSladkorna pesa na vrtu za svoj sladkor

Sladkorna pesa na vrtu za svoj sladkor

Ste se kdaj vpraลกali, kako bi bilo pridelati svoj sladkor kar na domaฤem vrtu? Zveni kot nekaj iz preteklosti, vendar je gojenje sladkorne pese nekaj, kar lahko z lahkoto doseลพete tudi sami. Sladkorna pesa ni le industrijska rastlina โ€“ s pravim pristopom lahko postane del vaลกega vrta in vaลกega vsakdana. ฤŒe imate radi vrtnarjenje in bi radi naredili nekaj edinstvenega, je ta ฤlanek pravi za vas.

Ali ste ลพe kdaj pomislili, da bi sladkorna pesa naลกla svoj prostor na vaลกem na vrtu in da bi si pridelali svoj sladkor? O ลกkodljivosti belega sladkorja, ki je rafiniran in beljen, ne bi razpravljali. Strokovnjaki kot nadomestilo belemu sladkorju priporoฤajo, da sladkamo z drugimi sladkornimi nadomestki, ki pa prihajajo iz daljnih deลพel in so velikokrat za veฤino ljudi cenovno nedosegljivi. Zakaj si ne bi torej pridelali svojega domaฤega sladkorja, ki ga bomo pridelali na ekoloลกki naฤin in pri predelavi pridelka v sladkor ne bomo uporabljamo nobenih kemiฤnih dodatkov?

Kaj je sladkorna pesa?

Sladkorna pesa (Beta vulgaris) je korenasta rastlina, ki je primarno gojena zaradi visoke vsebnosti sladkorja v svoji korenini. Njena bela korenina je bogata z saharozo, zaradi ฤesar je kljuฤna sestavina v industrijski pridelavi sladkorja. ฤŒeprav jo pogosto povezujemo z velikimi kmetijskimi povrลกinami in tovarnami sladkorja, lahko sladkorno peso uspeลกno gojimo tudi na domaฤem vrtu.

Zakaj gojiti sladkorno peso?

Morda se spraลกujete, zakaj bi sploh razmiลกljali o gojenju sladkorne pese na vrtu. Razlogov je veฤ! Gojenje sladkorne pese je odliฤen naฤin, da postanete bolj samooskrbni. Poleg tega je pridelava lastnega sladkorja nekaj, kar vas lahko poveลพe s preteklostjo in tradicionalnimi metodami pridelave hrane. Pa ลกe nekaj โ€“ pridelava sladkorja iz sladkorne pese je zabaven in pouฤen projekt, ki bo navduลกil celo druลพino.

Sladkorna pesa

Kako zaฤeti z gojenjem sladkorne pese?

Zaฤeti z gojenjem sladkorne pese ni tako zapleteno, kot si morda mislite. Potrebujete le nekaj osnovnih informacij, malo prostora na vrtu in nekaj potrpeลพljivosti. Preden zaฤnete, pa je pomembno, da razumete, kako pripraviti zemljo, izbrati semena in pravilno saditi.

Prvi korak do svojega sladkorja je ta, da posejemo in pridelamo sladkorno peso. Naj ลพe takoj na zaฤetku tudi povemo, da postopek pridobivanja sladkorja iz sladkorne pese ni prav niฤ zahteven in so to obvladale ลพe naลกe babice, a ลพal sodi to znanje med pozabljene veลกฤine. Za namig, da se ne ustraลกite ลพe pred setvijo, naj povemo, da sladkor pridobimo s pomoฤjo kuhanja sladkorne pese (okrog ene ure), nato s kuhanjem preostale tekoฤine in hlajenjem. Natanฤnejลกi postopek sledi, saj najprej potrebujemo glavno sestavino (poleg vode) โ€“ sladkorno peso. ฤŒe se boste odloฤili za svoj sladkor, je najprej na vrsti sama setev in pridelava sladkorne pese.

Nakup semena

Prva ovira, ki jo moramo premagati, je nakup semena. ลฝal se ga v Sloveniji ne da kupiti, treba je ฤez mejo ali seme naroฤiti po internetu. V kolikor ลพelite za naslednje leto pridobiti svoje seme, bomo morali poฤakati dve leti. V prvem letu po setvi (v jeseni) v zemlji sladkorna pesa namreฤ oblikuje zadebeljen koren, v katerem nalaga sladkor. V drugem letu pa sladkorna pesa razvije cvetno steblo, na katerem oblikuje seme. Sladkorno peso lahko sejemo na gredico, kjer smo prejลกnje leto imeli krompir, vsekakor pa ne na gredico, kjer smo imeli rdeฤo peso.

ฤŒe v jeseni tal nismo prelopatili in pognojili s hlevskim gnojem, jih bomo morali sedaj (spomladi) pred setvijo obilno pognojiti s kompostom. Kot veฤina poljลกฤin tudi sladkorna pesa potrebuje nevtralen pH tal, sicer ne bo primernega pridelka.

Priprava zemlje

Pravilna priprava zemlje je kljuฤnega pomena za uspeลกno rast sladkorne pese. Sladkorna pesa najbolje uspeva v rahlo kisli do nevtralni zemlji s pH vrednostjo med 6,0 in 7,5. Zemlja naj bo dobro odcedna, bogata s humusom in hranili. Pred sajenjem je priporoฤljivo zemljo prekopati in obogatiti z organskim kompostom. Tako bo koreninam omogoฤena dobra rast, rastline pa bodo bolj odporne na bolezni.

Sladkorna pesa
Med vrstami naj bo razmak 45 cm, rastline redฤimo tako, da bo v dolลพini vrste enega metra od 4 do 5 rastlin.

Setev sladkorne pese

Setev opravimo do prve polovice aprila. Sicer bomo imeli zadovoljiv pridelek tudi, ฤe setev opravimo pozneje, vendar bo odstotek sladkorja v korenih manjลกi. Med vrstami naj bo razmak 45 cm, rastline redฤimo tako, da bo v dolลพini vrste enega metra od 4 do 5 rastlin. Torej seme polagamo v zemljo na razdaljo 17โ€’18 cm, da bomo dobili dovolj gost posevek, ki ga bomo po potrebi redฤili. Globina setve je 2โ€’3 cm. Ko imajo rastline razvite 4 liste, je priporoฤljivo, da posevek dognojimo.

V posevku se pojavijo pleveli, katere je potrebno izkoreniniti s pomoฤjo pletja in okopavanja. Z okopavanjem doseลพemo enakomerno vpijanje padavin, prepreฤevanje izgub vode, boljลกo izmenjavo med plini v atmosferi ter boljลกe ukoreninjenje pese in s tem laลพje sprejemanje hranil.

Pridelek poberemo okrog 20. septembra.

Skrb za rastline

Ko sladkorna pesa zaฤne rasti, je pomembno, da ji zagotovite ustrezno nego. Redno odstranjujte plevel, ki bi lahko oviral rast pese, ter rastline zalivajte, predvsem v suลกnih obdobjih. Gnojenje s fosforjem in kalijem bo pomagalo pri razvoju korenin, vendar bodite previdni, da ne pretiravate z duลกikovimi gnojili, saj lahko prekomerna koliฤina duลกika povzroฤi, da bodo korenine manj sladke.

Pridelek in pobiranje

Sladkorno peso obiฤajno poberemo jeseni, ko listi zaฤnejo rumeneti in se posuลกijo. Korenine so takrat ลพe razvite in polne sladkorja. ลฝetev opravite previdno, da ne poลกkodujete korenin, saj so le-te krhke in obฤutljive. Korenine nato oฤistite in pripravite za nadaljnjo predelavo.

Kako naredimo sladkor iz pese
Sladkor pridobimo s pomoฤjo kuhanja sladkorne pese

Pridelava sladkorja iz pese

Pridelava sladkorja iz sladkorne pese je lahko prav tako zanimiv projekt kot samo gojenje pese. Korenine sladkorne pese je potrebno najprej temeljito oฤistiti, nato pa jih naribati ali narezati na majhne koลกฤke. Te koลกฤke kuhamo v vodi, da se izloฤi sladkor. Po kuhanju tekoฤino precedimo, nato pa jo segrevamo, da izpari voda in ostane zgolj gost sirup, ki se strdi v kristale sladkorja.

Koristi sladkorne pese v kuhinji

Sladkor iz sladkorne pese lahko uporabite na ลกtevilne naฤine v svoji kuhinji. Uporabljate ga lahko za peko, pripravo domaฤih marmelad, sirupov ali za sladkanje pijaฤ. Poleg sladkorja pa lahko sladkorno peso uporabite tudi kot zelenjavo โ€“ kuhano, peฤeno ali celo surovo v solatah.

Sladkor iz sladkorne pese

Kako shranjevati sladkorno peso?

Shranjevanje sladkorne pese je relativno enostavno. Korenine lahko shranite v hladnem in temnem prostoru, kot je klet, kjer bodo ostale sveลพe veฤ mesecev. Pomembno je, da jih shranjujete na mestu, kjer ni preveฤ vlage, saj lahko to povzroฤi gnitje.

Pogoste teลพave in reลกitve

Kot pri vsaki rastlini se lahko tudi pri sladkorni pesi pojavijo nekatere teลพave. Ena izmed najpogostejลกih teลพav je napad ลกkodljivcev, kot so listne uลกi in bolhaฤi. Uporaba naravnih insekticidov in pravilna nega rastlin lahko pomaga prepreฤiti te teลพave. Prav tako je pomembno, da pazite na pojav bolezni, kot je listna pegavost, ki jo lahko prepreฤimo z ustreznim prezraฤevanjem rastlin in izogibanjem prekomernemu zalivanju.

Vas zanima tudi, kako lahko doma vzgojimo aloe vero?

Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agronomije, pozna odgovore na vsa vaลกa vpraลกanja, iz vrtnarjenja, kmetovanja, sadjarstva ali gozdarstva.
Prejลกnji ฤlanek
Naslednji ฤlanek

NAJNOVEJล E