Nasvet strokovnjaka: Strune na vrtu in kako se jih znebiti

Pisala nam je bralka, ki jo je zanimalo, kako bi se lahko znebila strun na vrtu, ki ji uničujejo pridelek:

Pozdravljeni!
Prebrala sem že veliko vaših člankov, vendar nisem še nikjer zasledila, kako na naravni način zščititi rastline pred strunami. Karkoli presadim (paprika, paradižnik, solata, …) kmalu oveni in propade – skozi korenine naredijo luknje strune.

Vedno dam v zemljo poleg vseh presajenih rastlin tudi krompir, strune so v krompirju in v mladih sadikah,po vrtu imam potresen pepel, svetovali so mi naj po vrtu polijem kis, kar sem tudi storila …

Ker res ne vem več, kaj storiti, se obračam na vas. Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Jožica

Strune, vrt
Strune na vrtu so lahko prava nadloga, saj nam lahko uničijo skoraj ves pridelek.

Na vprašanje je gospe Jožici odgovorila naša strokovnjakinja za ekološko vrtnarjenje, Damjana Benec, univ. dipl. inž. agr.:

Žal odgovora, s katerim bi vašo težavo hitro rešili ni. Možnosti je več, najboljše je, da jih med seboj kombinirate. Strune so ličinke hrošča pokalice. Odrasle pokalice ne povzročajo neposredne škode z objedanjem rastlin, vendar se seveda razmnožujejo in zato je potrebno tudi odrasle osebke pobirati in jih uničevati. Odrasle pokalice odlagajo jajčeca, katera uničimo s prekopavanjem zemlje, tako preprečimo, da se razvijejo ličinke – strune.

Stune zelo privablja krompir, zato zvečer v zemljo damo več na polovico prerezanih krompirjev, zjutraj pa jih poberemo ven ter jih uničimo. Če na krompirju ne bo ličink – strun, potem vaša težava niso strune, ampak kakšen drug škodljivec.

hrošč pokalica, strune
Strune so ličinke hrošča imenovanega Pokalica (na sliki).

Roža žametnica (Tagetes), njene korenine izločajo snov, ki je strupena za strune. Torej, če strnemo, zemljo je treba dobro prekopati, na gosto zvečer zakopati prerezan krompir, ki ga zjutraj vzamemo ven in uničimo, ko boste postopek s krompirjem večkrat ponovila in bo na krompirju vedno manj strun lahko začnete saditi zelenjavo s tem, da po celem (gosto) vrtu naredite majhne otoke žametnice (morda kar vrsta zelenjave, vrsta žametnice in tako naprej), med vrstami zelenjave redno obdelujemo tla (globoko pletje) ter pobiramo odrasle hrošče pokalice (na sliki) po vrtu in okrog vrta.

V kolikor to ne zaleže ali vam postopki ne ustrezajo obstaja registriran bio insekticid Naturalis, ki je namenjen prav zatiranju strun.

Želim vam veliko uspeha in obilo zdrave pridelane zelenjave!

Lep pozdrav,

Imate tudi vi kakšno vprašanje? Vprašajte naše strokovnjake.

Kliknite na ← → za premikanje

  • Dajana

    Strune so res težka nadloga, temu ne oporeka nihče, vendar se prerazmnožijo zaradi porušenega naravnega ravnovesja v tleh. Da pa se nazaj vzpostavi naravno ravnovesje je premalo eno leto zapleveljen vrt, to traja več vrtnarskih sezon, če poskušamo seveda na prav način z vsemi ukrepi. Krompirjeve vabe so samo pomoč, kako zmanjšati število, ne moremo pa jih na ta način popolnoma “iztrebiti” niti to ni namen. Krompirjeve vabe pa je potrebno dosledno, redno jemati nazaj iz zemlje in nastavljati nove…..

  • Peter Colnar

    S strunami imam res veliko izkušenj. Noben način njihovega uničevanja ni uspešen. Pri vlaganju koščkov krompirja v zemljo dobi človek vtis, da jih samo dodatno hrani, ker se jih res izredno veliko ujame, vendar nikoli ne izginejo…Čudim se strokovnjakom, da ne odkrijejo nič učinkovitega, ampak se sproščajo v govoričenju.
    Lani sem poskusil tako, da sem pustil vrt močno zapleveljen. Delno je pomagalo, saj žival pač mora nekaj jesti in ima poleg solate več izbire…
    Letos poskušam tako, da med vrstami solate potegnem graben in vanj vsujem Strunar. Lani sem poiskušal tako, da sem s Strunanom pognojil celo gredo. Res kakšnih 10 dni ni rasel niti poleval, ko pa se je zemlja umirila, so se naselile poleg sadik solate tudi strune…