Koromač – dodatek k prehrani in zdravilna rastlina

Koromač (Foeni culum vulgare, komarček, sladki janež, koprc, komarač) je zrel in posušen plod kobulnice, ki je podobna kumini, vendar nekoliko večja. Plod, ki ima več semen, je 6 do 10 mm dolg in približno 4 mm širok, močno rebrast in ima pogosto še majhen pecelj. Je trajnica, večinoma pa dvoletna rastlina, ima nitaste liste in pikantno-sladek okus, ki močno spominja na janež.

Pridelovanje, preKoromačdelava. Koromač raste divje ali v nasadih v zahodni Aziji, v Sredozemlju, v zahodni in srednji Evropi, južni Afriki, Kitajski, Novi Zelandiji, severni in južni Ameriki ter vzhodni Indiji. Iz koromačevih semen vzgojimo v prvem letu sadike, iz katerih se v drugem letu razvijejo rastline, ki imajo plodove. Zreli koromač požanjemo, posušimo in omlatimo. Pri tem dobljena kvaliteta se imenuje »slamnati koromač« in je manj cenjena kot »česani koromač«, ki ga pridobivamo s česanjem, to je izločevanjem izbranih, zrelejših plodov.

Iz zgodovine. Prvi podatki o koromaču izvirajo iz egipčanskih časov. Stari papirusi ga označujejo kot »šamari hout«. Koromačev čaj je bil menda takrat dobro sredstvo proti napenjanju. Grški in rimski avtorji so mu pripisovali zdravilen učinek za krepitev vida, Plinij pa je menil celo: »Kača dobi pozimi novo kožo in se olevi s pomočjo koromača.« Pripisovali so mu tudi številne druge zdravilne učinke pri raznih nadlogah, kot na primer pri boleznih vranice, jeter in ledvic, mehurja, slabi prebavi, ugrizih kač, divjih živali in psov, pri zlatenici, vodenici, odprtih ranah, kašljanju, vrtoglavici in bolečinah v trebušni votlini.

KoromačKoromač so priporočali tudi čebelarjem: »Če hočeš, da bodo čebele rade ostajale v panju, vzemi koromač in namaži z njim panje.« Koromačeva voda je bila pomembna tudi v kozmetiki: »Če si zvečer in zjutraj umivaš obraz s koromačevo vodo, boš vedno lepa.«

Uporaba pri kuhanju. Rahel vonj po senu — latinsko ime začimbe izhaja iz »foenum« = seno — je močno cenjen zlasti pri kolačih in kruhu. Celi, še bolj pa mleti koromač, sestavljata skupaj z moko izvrstno kombinacijo okusa za pecivo, zato ga uporabljamo predvsem pri pripravljanju medenjakov. Zelo cenijo to začimbo v ameriški in italijanski kuhinji za juhe, omake, ribje jedi in obare. Nežni lističi z rahlim okusom po janežu gredo sveži in drobno narezani dobro za začimbo k paradižnikovi in glavnati solati, sveže korenine pa uporabljamo za solato.

Drugi načini uporabe. V domačem zdravilstvu velja koromačev čaj (iz semen) kot dobro sredstvo proti želodčnim motnjam in napenjanju. Pri majhnih otrocih deluje pomirjevalno. Tako kot v starih časih je tudi danes koromačeva voda primerna za očesne kopeli. Iz koromačevih plodov destilirano olje uporabljajo v zdravilstvu, pri pripravi parfumov, je znana osnovna surovina za bonbone, skupaj z medom ga predelujejo v koromačev med, ki blaži kašelj, dobro ime pa ima tudi v industriji žganih pijač.

Vir: V svetu začimb in dišavnic, Založba Mladinska knjiga 1979, foto: Dreamstime

Kliknite na ← → za premikanje