0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeZnanstvenik aretiran zaradi genetske modifikacije dojenčic

Znanstvenik aretiran zaradi genetske modifikacije dojenčic

MORDA VAS ZANIMA

Konec leta 2018 je kitajski znanstvenik He Jiankui šokiral strokovno in splošno javnost s priznanjem, da je spremenil gene dveh zarodkov. Tako sta se rodila prva znana gensko spremenjena dojenčka na svetu, in sicer je šlo za dvojčici, ki sta bili v medijih znani kot Nana in Lulu. Takrat je kar nekaj znanstvenikov pozivalo k zaustavitvi tovrstnega spreminjanja genskega materiala ljudi, pri čemer so opozarjali tako na etično spornost kot na potencialne nevarnosti tega početja. Pred nedavnim pa je Heja Jiankuija zaradi njegovega dejanja doletela tudi zaporna kazen.

- Oglas -

Med obtožbami ponarejanje dokumentov in zavajanje parov

Sodišče v kitajskem mestu Šenžen je 35-letnega znanstvenika obsodilo na tri leta zapora, v utemeljitvi pa je bilo med drugim zapisano, da so razlog za obsodbo »nelegalne medicinske prakse«. He Jiankui je bil obtožen tudi ponarejanja dokumentov, ki naj bi jih izdale etične komisije in ki naj bi dokazovali, da ima dovoljenje za poskuse, ki jih je načrtoval. S temi ponarejenimi dokumenti je poskušal zmanipulirati pare, pri katerih je bil eden izmed partnerjev okužen z virusom HIV, da bi se pridružili njegovemu projektu. Glavni cilj genetske modifikacije dvojčic je bil namreč prav poskus ustvarjanja človeka, ki bi bil odporen na omenjeni virus.

Genetske modifikacije

Kasneje se je izkazalo, da so bili gensko spremenjeni trije zarodki, ne le dva

Svoje dejanje je sicer He Jiankui priznal na znanstveni konferenci, ki je potekala v Hong Kongu. Pri tem je naletel na odziv, ki ga verjetno ni pričakoval. Večina znanstvenikov je bila namreč zgrožena. Za marsikoga pa je bil šok še večji, ko se je izkazalo, da se He Jiankui ni omejil le na dva zarodka, ampak da se je rodil še tretji genetsko modificiran dojenček, o katerem Jiankui takrat ni poročal. Ni sicer povsem jasno, ali je Jiankuiju zares uspelo doseči, da so dojenčki, ki so se rodili, odporni na okužbo z virusom HIV, saj mladi znanstvenik ni ponudil nobenih trdnih dokazov. Vendar pa drugi znanstveniki priznavajo, da je zelo verjetno, da je Jiankuiju to resnično uspelo.

Genetska modifikacija odpira pot za številne poskuse zlorabe

Kaj natanko je He Jiankui sploh naredil? Njegov eksperiment je bil usmerjen k onemogočanju gena, ki ustvarja beljakovino, potrebno za to, da lahko virus vstopi v telo, celotni postopek pa je temeljil na zunajtelesni oploditvi. Tovrstna genetska modifikacija je sicer v mnogih državah prepovedana, med drugim tudi zaradi dejstva, da bi lahko to odprlo pot poskusom ustvarjanja t. i. dizajnerskih otrok oziroma otrok po meri. Tako bi lahko poskušal marsikdo vplivati tudi na lastnosti, kot so inteligentnost, višina ter barva las in oči še nerojenih otrok. Čeprav bi bilo kaj takšnega precej težko doseči, pa je vendarle že možnost tovrstnih poskusov dovolj, da marsikdo meni, da spreminjanje genov ne bi smelo biti dovoljeno.

- Oglas -
Genetske modifikacije dvojčic

Obsojena tudi dva sodelavca, ki sta pomagala pri izvedbi

Na Kitajskem sicer spreminjanje genov ni zakonsko prepovedano, vendar mu zaradi etičnih razlogov nasprotujejo številni vodilni strokovnjaki, ki pozivajo oblasti k prepovedi. Skupina 120 uglednih kitajskih znanstvenikov je projekt, ki se ga je lotil He Jiankui, označila za norost. Jiankui, ki ga je poleg zaporne doletela tudi visoka denarna kazen, sicer ne bil edini, ki je bil obsojen. Na zapor in plačilo denarne kazni sta bila namreč obsojena tudi dva njegova sodelavca, ki naj bi mu pomagala pri celotni izvedbi projekta. Sodni proces je bil sicer zaprt za javnost, razlog za to pa naj bi bila predvsem želja, da bi zaščitili zasebnost vpletenih družin.

.

NAJNOVEJŠE