Lepota & KozmetikaPrivoščite si razstrupljevalno kopel: 4 preproste ideje

Privoščite si razstrupljevalno kopel: 4 preproste ideje

MORDA VAS ZANIMA

Na žalost je naše telo vsakodnevno izpostavljeno različnim potencialno strupenim snovem – od tistih v zraku oziroma v okolju po do škodljivih snovi, ki jih v organizem nevede vnesemo s hrano, ki jo uživamo. Če količina teh snovi doseže kritično točko, začne v telesu prihajati do vnetnih odzivov, kar lahko privede do številnih kroničnih bolezni. Čeprav ima naše telo vzpostavljen učinkovit sistem razstrupljanja, pa nikakor ni odveč, če mu pri tem nekoliko pomagate. Odlična, obenem pa zelo preprosta metoda so posebne razstrupljevalne kopeli, ki bodo seveda dobro dele tudi vašemu umu. Kopeli, ki jih predstavljamo v nadaljevanju, imajo namreč dvojni učinek: razstrupljevalni in sprostilni.

Kopel z grenko soljo in sivko

- Oglas -

Grenka sol je ena najboljših sestavin za razstrupljevalno kopel. Gre pravzaprav za magnezijev sulfat, ki spodbudi izločanje strupenih snovi iz telesa, obenem pa ima kopel, ki ste ji dodali grenko sol, še mnoge druge pozitivne učinke na zdravje in počutje. Zelo učinkovita je za sproščanje napetih mišic oziroma za lajšanje mišičnih krčev (npr. po intenzivni športni aktivnosti), ublažitev negativnih vplivov stresa ter kot pomoč pri nespečnosti in pri blaženju bolečin, ki spremljajo artritis. Dodatek eteričnega olja sivke pa bo poskrbel za še hitrejšo sprostitev in zagotovil, da boste po tej kopeli spali tako dobro, kot verjetno niste že zelo dolgo.

Za pripravo kopeli najprej zmešajte skodelico grenke soli in enako količino sode bikarbone. Mešanici nato dodajte še približno 10 kapljic eteričnega olja sivke, nato pa vse skupaj vmešajte v vročo vodo, s katero ste napolnili kad. Priporočamo, da kopel traja vsaj približno 20 minut.

Kopeli za razstrupljanje

Ingverjeva kopel

Odličen dodatek razstrupljevalni kopeli je lahko tudi ingver. Ta namreč spodbudi nekoliko močnejše znojenje, posledično pa se strupene snovi lažje in hitreje izločijo iz telesa. Kopel, pri pripravi katere ste uporabili ingver, pa vam lahko pomaga celo pri preprečevanju bakterijskih okužb.

Tudi v tem primeru je osnova grenka sol, in sicer boste potrebovali približno 2 skodelici te soli, ki ji dodajte ¼ skodelice naribanega ingverja. Sestavini preprosto zmešajte in stresite v kad z vročo vodo. Za optimalne učinke naj bi kopel trajala 30–60 minut. Priporočamo, da sledite svojemu občutku in v kopalni kadi ostanete tako dolgo, dokler vam je še prijetno. Na koncu ne pozabite nadomestiti izgubljene tekočine z dovolj vode.  

Kopel z zelenim čajem

- Oglas -

Znano je, da ima lahko pitje zelenega čaja kar nekaj pozitivnih učinkov na zdravje. A kljub temu le redki pomislijo, da bi bilo lahko mogoče zeleni čaj uporabiti tudi za pripravo kopeli. Če doslej še niste preizkusili tovrstne kopeli, vam vsekakor priporočamo, da ji daste priložnost. Kopel z zelenim čajem lahko namreč prav tako pripomore k učinkovitejšemu razstrupljanju telesa. Obenem bo oskrbela kožo s pomembnimi antioksidanti, ki pomagajo pri zaviranju staranja.

V kopalno kad vrzite od 5 do 10 vrečk zelenega čaja (oziroma primerljivo količino čaja v razsutem stanju), nato pa jih prelijte s čim bolj vročo vodo. Počakajte približno 15 minut, preden zlezete v kad, sama kopel pa naj nato traja od 30 do 40 minut.

Kopel s soljo iz Mrtvega morja in glino

Ste že slišali za sol iz Mrtvega morja? Gre za sol, ki je nadpovprečno bogata z minerali in ki uspešno spodbudi proces razstrupljanja telesa. Podoben učinek ima tudi glina – druga osnovna sestavina te zanimive razstrupljevalne kopeli.

Kopel pripravite tako, da zmešate 1,5 skodelice soli iz Mrtvega morja, pol skodelice grenke soli, pol skodelice navadne kuhinjske soli, 1/8 skodelice bentonitne gline in približno 15 kapljic eteričnega olja kadilne bosvelije. Za posamezno kopel, ki naj traja 15–20 minut, zadostuje 1 skodelica te mešanice, preostanek pa lahko shranite v nepredušno zaprtem steklenem kozarcu.

NAJNOVEJŠE