Zdravje & prehranaBarvanje las naj bi povečevalo tveganje za raka dojk

Barvanje las naj bi povečevalo tveganje za raka dojk

MORDA VAS ZANIMA

Kot morda veste, je prav rak dojk najpogostejša vrsta raka pri ženskah. Hkrati pa je rak dojk tudi druga najpogostejša oblika raka nasploh. Tako ni presenetljivo, da obstaja ogromno raziskav, povezanih z dejavniki tveganja in možnimi preventivnimi ukrepi za zmanjšanje nevarnosti za razvoj raka dojk. Raziskava, ki jo je pred kratkim izvedel epidemiološki oddelek univerze v Severni Karolini, predstavlja nov, pomemben košček sestavljanke, ki nam lahko pomaga pri boljšem razumevanju tega, kaj vse lahko prispeva k povečani nevarnosti za to vrsto raka. Raziskovalci so namreč odkrili, da je lahko potencialno problematično tudi redno barvanje las. Podoben učinek pa ima lahko tudi pogosta uporaba izdelkov, namenjenih ravnanju las.

Raziskava izvedena na ženskah, katerih sestre so zbolele za rakom na dojkah

- Oglas -

Omenjena študija, katere izsledki so bili pred nedavnim tudi objavljeni, se je imenovala Sestrska študija. Ime je povezano s tem, da so v njej sodelovale sestre žensk, ki so zbolele za rakom dojk. Šlo je za obsežno raziskavo, ki je zajela kar 50.000 Američank in Portoričank, starih od 35 pa do 74 let. Na začetku so sodelujoče v raziskavi izpolnile vprašalnik, na katerem so bila vprašanja o njihovih vsakodnevnih navadah, vključno z vprašanjem o tem, katere izdelke za nego las so uporabljale v zadnjem letu dni. Raziskovalci so se posebej osredotočili na tiste ženske, ki so uporabljale barve za lase, izdelke za ravnanje las ali obe vrsti izdelkov. Po osmih oziroma devetih letih od izpolnjevanja vprašalnika je 2974 žensk, ki so sodelovale v raziskavi, tudi samih zbolelo za rakom dojk. Ob tem so raziskovalci opazili pomenljiv vzorec. Verjetnost za raka dojk je bila namreč povečana pri ženskah, ki so si barvale lase in/ali uporabljale izdelke za glajenje las. Ta odstotek je bil še posebej visok pri temnopoltih ženskah, ki so uporabljale te izdelke.

Kaj vpliva na razvoj raka dojke

V barvah se nemalokrat znajdejo snovi, ki jih lahko uvrstimo med hormonske motilce

Izsledki raziskave se tako ujemajo z ugotovitvami nekaterih izmed podobnih raziskav, ki so bile že izvedene v preteklosti. Med najbolj problematičnimi snovmi, ki jih najdemo v mnogih barvah za lase in sorodnih izdelkih, naj bi bili sicer t. i. hormonski motilci – različne kemikalije, katerih skupna značilnost je ta, da zmedejo delovanje naših žlez oziroma normalno izločanje hormonov. Posledično lahko pride do težav, kot so neplodnost, nevrološke motnje, težave z imunskim sistemom ipd. Obenem pa veljajo mnoge izmed teh snovi tudi za potencialno karcinogene. Kemikalije, ki jih vsebujejo barve in izdelki za ravnanje las, lahko sicer v naše telo pridejo tako, da se absorbirajo skozi kožo. Poleg tega pa jih lahko tudi vdihnemo med samim procesom barvanja. Tako naj bi bile frizerke med še posebej ogroženimi.

Poskušajte poiskati naravnejšo alternativo za barve, ki jih uporabljate trenutno

Ali vse to pomeni, da se morate nujno odpovedati uporabi barv za lase? V večini primerov gre res le za korelacijo, ne za dokazano vzročno-posledično povezavo, zato je težko govoriti, da so ti izdelki nedvomno krivi za povečanje tveganja za raka dojk in druge težave. A vendarle si po drugi strani večina strokovnjakov najbrž ne bi upala trditi, da so tipične barve za lase povsem brez tveganj. Praviloma se je tako precej bolje izogniti tistim barvam, ki vsebujejo ogromno število različnih kemikalij, in poiskati naravnejše, zdravju prijaznejše alternative. Na srečo se dandanes širi tudi ponudba tovrstnih barv, ki omogočajo, da je barvanje las precej varnejše.

O raku dojk in rekonstrukciji po operaciji pišemo tudi v reviji Bodi eko, marec 2020.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×