0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeRevolucionaren izum: naprava, ki pridobiva vodo iz zraka!

Revolucionaren izum: naprava, ki pridobiva vodo iz zraka!

MORDA VAS ZANIMA

Dostop do vode je ena izmed osnovnih človeških potreb – in pravic. A na žalost marsikje po svetu vlada huda kriza, ko gre za možnost dostopa do čiste, pitne vode, ki ne bi predstavljala nevarnosti za zdravje. Po nekaterih podatkih naj bi imela celo vsaka deveta oseba težave z dostopanjem do varne vode. Gre seveda za težavo, ki zahteva sistemsko reševanje, a kljub temu so dobrodošle tudi posamezne inovacije, ki poskušajo prispevati k enostavnejšemu dostopanju do pitne vode. Ena takšnih inovacij je izum izraelskega podjetja, ki temelji na pridobivanju vode kar iz zraka …

- Oglas -

Izum si je prislužil prestižno nagrado za inovativnost

Omenjena naprave se imenuje Genny, zanjo pa je zaslužno tehnološko podjetje Watergen, katerega sedež je v izraelskem mestu Rishon LeZion. S tem izumom so si pred nedavnim prislužili tudi prestižno nagrado, ki jo podeljujejo ameriški Consumer Technology Association, in sicer za energetsko najučinkovitejši izum leta.

Poskrbljeno za filtriranje vode in za dodajanje pomembnih mineralov

Kako natančno sploh deluje naprava Genny? Prvi korak je posrkanje zraka v generator vode. Zrak se nato prečisti, s čimer se odstranijo prah, umazanija in drugi problematični delci, nato pa sledi proces, ki temelji na izmenjavi toplote. Po tem pride na vrsto še ohlajevanje, nato pa naprava končno kondenzira vodo. Zadnja faza je nato ponovno filtriranje – v tem primeru torej filtriranje vode – s čimer se zagotovi, da so zares odstranjene vse nečistoče, obenem pa so vodi dodani pomembni minerali. Tako dobimo svežo vodo, ki je primerna za pitje.

Pridobivanje vode iz zraka

Dve različici: za osnovno rabo in za zahtevnejše uporabnike

Osnovna različica naprave, ki lahko dnevno proizvede do 30 litrov vode, je med drugim primerna za rabo v pisarnah, kjer lahko nadomesti potrebo po plastičnih »balonih«. Podjetje pa je razvilo tudi večjo oziroma zmogljivejšo različico naprave, ki so jo poimenovali Gen-L. Ta naprava lahko iz zraka pridobi kar do 5000 litrov vode na dan, zato v podjetju Watergen menijo, da gre za izum, ki je kot nalašč za objekte ali celo vasice, kjer ni možnosti priključka na vodovodno omrežje. Glede na to, da na primer narašča zanimanje za bivanje v mini hiškah, ki so energetsko samozadostne, se zdi, da bi bila lahko tudi to ena izmed ciljnih skupin, za katere bo morda naprava Gen-L še posebej zanimiva.

- Oglas -

Iz zraka pridobljena voda naj bi bila zelo kakovostna

Zaradi dejstva, da tako naprava Genny kot Gen-L poskrbita za večkratno filtriranje, poleg tega pa je sistem zasnovan tako, da voda nenehno kroži znotraj vgrajenega rezervoarja, naj bi bila tako pridobljena voda celo boljše kakovosti od tiste, ki se na primer pridobiva z nameščanjem dodatnega filtra na pipe. Ne smemo namreč pozabiti, da si po svetu v številnih gospodinjstvih pomagajo s tovrstnimi filtri, saj voda sicer ne bi bila pitna. »Voda iz zraka« pa naj bi bila celo kakovostnejša od vode na območjih, kjer sicer iz pipe priteče pitna voda. Filtri, ki jih uporabljata napravi Genny in Gen-L, naj bi namreč delo opravili bolje od klasičnih filtrov, ki se uporabljajo pri javnih vodovodnih omrežjih.

Do vode praktično kjer koli in kadar koli, potrebna le električna energija

Med najpomembnejše prednosti izuma sodi dejstvo, da naprava poleg električne energije ne potrebuje praktično ničesar drugega. Tako je mogoče s pomočjo naprav Genny in Gen-L vodo »proizvajati« praktično kjer koli. V podjetju Watergen nameravajo sicer nadaljevati z iskanjem inovativnih rešitev, ki bi omogočile, da bi imeli prav vsi prebivalci sveta v vsakem trenutku zagotovljeno hitro in enostavno možnost dostopanja do pitne vode.

NAJNOVEJŠE