0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaVarčni pralni stroji – gojišče bakterij?

Varčni pralni stroji – gojišče bakterij?

MORDA VAS ZANIMA

Sodobni pralni stroji nam omogočajo pranje perila pri relativno nizkih temperaturah, s čimer je mogoče prihraniti kar nekaj energije. To je seveda dobro tako za okolje kot za vašo denarnico. Vendar pa ima lahko pranje perila pri nižjih temperaturah tudi določene slabosti. Ena izmed njih je ta, da obstaja tako precej večja verjetnost, da preživi več potencialno nevarnih bakterij, s čimer se seveda poveča nevarnost za okužbe …

- Oglas -
Je pralni stroj lahko leglo bakterij

V bolnišnici našli nevaren organizem na oblačilih, namenjenih novorojenčkom

Ena izmed zadnjih študij, povezanih z vprašanjem (ne)varnosti sodobnih, varčnih pralnih strojev, je bila pred nedavnim objavljena v reviji Applied and Environmental Microbiology. Raziskovalci so v njej poročali, da so v eni izmed nemških bolnišnic za otroke na oblačilih dojenčkov, ki so bili na oddelku za intenzivno nego, odkrili multirezistentni patogeni organizem.

Po opravljeni raziskavi, s katero so poskušali ugotoviti, kaj bi bilo lahko krivo za to, da se je ta organizem znašel na oblačilih, so odkrili, da se krivec skriva v bolnišnični pralnici. Izkazalo se je namreč, da so v pralnici uporabljali pralne stroje, namenjene gospodinjski rabi, ne pa industrijskih pralnih strojev, ki so sicer običajni v bolnišnicah. Na srečo se nihče izmed dojenčkov ni okužil.

Pazljivo predvsem v gospodinjstvih, kjer bivajo bolniki in dojenčki

Kaj vse to pomeni za običajne uporabnike pralnih strojev? Bi morali biti zaskrbljeni? Odgovor na to vprašanje ni preprost. Pri zgoraj opisanem primeru je treba upoštevati, da je pri pralnih strojih v bolnišnicah precej velika verjetnost, da so izpostavljeni specifičnim bakterijam, ki se pojavljajo v bolnišničnih okoljih. Poleg tega pa je v bolnišnicah potrebna posebna previdnost, saj gre za oblačila za ljudi, ki so nadpovprečno ranljivi oziroma dovzetni za okužbe. Tako je smiselno, da se v bolnišnici oblačila perejo pri zelo visokih temperaturah.

Verjetnost, da bi se zaradi pranja pri nižji temperaturi v pralnem stroju, ki je v uporabi v klasičnem gospodinjstvu, namnožile nevarne bakterije, ki bi lahko resno ogrozile zdravje, je tako precej majhna. Vendar pa se v gospodinjstvih, kjer bivajo bolne osebe, dojenčki in drugi bolj občutljivi posamezniki, priporoča, da se pri pranju vendarle izbereta višja temperatura in daljši cikel. V teh primerih se svetujejo temperature, ki so višje od 70 stopinj Celzija.

- Oglas -
Varčni pralni stroj

Skrbite za redno čiščenje pralnega stroja in izkoristite moč sončnih žarkov

Zelo priporočljiv ukrep, s katerim je mogoče zmanjšati nevarnost za okužbe, ne da bi pri tem po nepotrebnem trošili preveč energije, je redna skrb za čistočo oziroma za razkuževanje pralnega stroja. Poleg notranjosti bobna poskrbite tudi za čiščenje tesnilne gume ter predalčka za detergent in mehčalec – to so namreč območja, kjer se zelo hitro namnožijo bakterije. Dodatna previdnost je smiselna v primeru, da imate pralni stroj postavljen v nadpovprečno vlažnem prostoru. Pri izbiri temperature upoštevajte, kako močno so umazana določena oblačila in za kakšno vrsto umazanije gre. Krvavi madeži na primer zahtevajo višjo temperaturo. Obenem pa je v takšnih primerih priporočljivo dodati tudi posebno dezinfekcijsko sredstvo.

Pomemben vpliv pa ima tudi to, kako sušite svoja oblačila. Če je to le mogoče, se izogibajte uporabi sušilnega stroja. Precej bolje je, da perilo obesite zunaj, kjer bo izpostavljeno sončnim žarkom. Pogosto namreč pozabljamo, da so lahko ti žarki odlično, popolnoma naravno in brezplačno »dezinfekcijsko sredstvo«. Če si zaradi specifičnih okoliščin ne morete privoščiti pranja pri nižjih temperaturah, ker bi to predstavljalo povečano nevarnost za okužbo, lahko torej pri sušenju oblačil »nevtralizirate« nekoliko višjo porabo energije.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×