Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Dom & energijaVarčni pralni stroji – gojišče bakterij?

Varčni pralni stroji – gojišče bakterij?

MORDA VAS ZANIMA

Sodobni pralni stroji nam omogočajo pranje perila pri relativno nizkih temperaturah, s čimer je mogoče prihraniti kar nekaj energije. To je seveda dobro tako za okolje kot za vašo denarnico. Vendar pa ima lahko pranje perila pri nižjih temperaturah tudi določene slabosti. Ena izmed njih je ta, da obstaja tako precej večja verjetnost, da preživi več potencialno nevarnih bakterij, s čimer se seveda poveča nevarnost za okužbe …

Je pralni stroj lahko leglo bakterij

V bolnišnici našli nevaren organizem na oblačilih, namenjenih novorojenčkom

- Oglas -

Ena izmed zadnjih študij, povezanih z vprašanjem (ne)varnosti sodobnih, varčnih pralnih strojev, je bila pred nedavnim objavljena v reviji Applied and Environmental Microbiology. Raziskovalci so v njej poročali, da so v eni izmed nemških bolnišnic za otroke na oblačilih dojenčkov, ki so bili na oddelku za intenzivno nego, odkrili multirezistentni patogeni organizem.

Po opravljeni raziskavi, s katero so poskušali ugotoviti, kaj bi bilo lahko krivo za to, da se je ta organizem znašel na oblačilih, so odkrili, da se krivec skriva v bolnišnični pralnici. Izkazalo se je namreč, da so v pralnici uporabljali pralne stroje, namenjene gospodinjski rabi, ne pa industrijskih pralnih strojev, ki so sicer običajni v bolnišnicah. Na srečo se nihče izmed dojenčkov ni okužil.

Pazljivo predvsem v gospodinjstvih, kjer bivajo bolniki in dojenčki

Kaj vse to pomeni za običajne uporabnike pralnih strojev? Bi morali biti zaskrbljeni? Odgovor na to vprašanje ni preprost. Pri zgoraj opisanem primeru je treba upoštevati, da je pri pralnih strojih v bolnišnicah precej velika verjetnost, da so izpostavljeni specifičnim bakterijam, ki se pojavljajo v bolnišničnih okoljih. Poleg tega pa je v bolnišnicah potrebna posebna previdnost, saj gre za oblačila za ljudi, ki so nadpovprečno ranljivi oziroma dovzetni za okužbe. Tako je smiselno, da se v bolnišnici oblačila perejo pri zelo visokih temperaturah.

Verjetnost, da bi se zaradi pranja pri nižji temperaturi v pralnem stroju, ki je v uporabi v klasičnem gospodinjstvu, namnožile nevarne bakterije, ki bi lahko resno ogrozile zdravje, je tako precej majhna. Vendar pa se v gospodinjstvih, kjer bivajo bolne osebe, dojenčki in drugi bolj občutljivi posamezniki, priporoča, da se pri pranju vendarle izbereta višja temperatura in daljši cikel. V teh primerih se svetujejo temperature, ki so višje od 70 stopinj Celzija.

Varčni pralni stroj

Skrbite za redno čiščenje pralnega stroja in izkoristite moč sončnih žarkov

- Oglas -

Zelo priporočljiv ukrep, s katerim je mogoče zmanjšati nevarnost za okužbe, ne da bi pri tem po nepotrebnem trošili preveč energije, je redna skrb za čistočo oziroma za razkuževanje pralnega stroja. Poleg notranjosti bobna poskrbite tudi za čiščenje tesnilne gume ter predalčka za detergent in mehčalec – to so namreč območja, kjer se zelo hitro namnožijo bakterije. Dodatna previdnost je smiselna v primeru, da imate pralni stroj postavljen v nadpovprečno vlažnem prostoru. Pri izbiri temperature upoštevajte, kako močno so umazana določena oblačila in za kakšno vrsto umazanije gre. Krvavi madeži na primer zahtevajo višjo temperaturo. Obenem pa je v takšnih primerih priporočljivo dodati tudi posebno dezinfekcijsko sredstvo.

Pomemben vpliv pa ima tudi to, kako sušite svoja oblačila. Če je to le mogoče, se izogibajte uporabi sušilnega stroja. Precej bolje je, da perilo obesite zunaj, kjer bo izpostavljeno sončnim žarkom. Pogosto namreč pozabljamo, da so lahko ti žarki odlično, popolnoma naravno in brezplačno »dezinfekcijsko sredstvo«. Če si zaradi specifičnih okoliščin ne morete privoščiti pranja pri nižjih temperaturah, ker bi to predstavljalo povečano nevarnost za okužbo, lahko torej pri sušenju oblačil »nevtralizirate« nekoliko višjo porabo energije.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×