Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okoljeŽivila puščajo ogljični odtis

Živila puščajo ogljični odtis

MORDA VAS ZANIMA

Piškoti in banane, pivo in vino – vse, kar se znajde v našem nakupovalnem vozičku, daje okolju svoj pečat in vsaka stopnja prehranske proizvodne verige, od pridelave in prevoza do skladiščenja in pakiranja, prispeva svoj delež ogljikovega dioksida v ozračje. Če bi vsak Britanec prešel na vegetarijanski ali veganski način prehranjevanja, bi to imelo enak učinek, kot če bi iz prometa vzeli polovico vseh vozil, je dejal profesor Nick Hewitt, ki je s sodelavci preučeval vpliv proizvodnje 61 različnih kategorij živil na izpust toplogrednih plinov.

Nakupovalni voziček
Kakšen ogljični odtis pušča vaš nakup?
- Oglas -

Ocenili so, da količine toplogrednih plinov zaradi živil, ki jih pojedo prebivalci Velike Britanije, ustrezajo 167 milijonom tonam ogljikovega dioksida. K izpustom daleč največ prispevata sveže meso in sir. Ogljični odtis mesa znaša17 kilogramov ogljikovega dioksida na kilogram mesa, sira pa 15 kilogramov. Sledijo predelani mesni izdelki (15 kilogramov), eksotično sadje, zelenjava in gobe, slednji predvsem zaradi ogrevanja v steklenjakih in letalskega prevoza.

H količini toplogrednih plinov naj bi najmanj prispevala lokalno pridelana živila in tista, ki do potrošnikov potujejo z ladjami. Ogljični odtis vina je na primer dva kilograma ogljikovega dioksida na kilogram, še manjši pa je odtis krompirja, jabolk, mleka, kruha in žit.
S spreminjanjem prehranskih navad in ustrezno izbiro živil, ki manj obremenjujejo podnebje, bi lahko zmanjšali količino toplogrednih vplivov, ki nastanejo v kmetijstvu zaradi proizvodnje živil, za približno eno četrtino, je dejal Nick Hewitt.

Prejšnji članekPomagajte si s sivko!
Naslednji članekKomarji potujejo?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×