0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeŽivila puščajo ogljični odtis

Živila puščajo ogljični odtis

MORDA VAS ZANIMA

Piškoti in banane, pivo in vino – vse, kar se znajde v našem nakupovalnem vozičku, daje okolju svoj pečat in vsaka stopnja prehranske proizvodne verige, od pridelave in prevoza do skladiščenja in pakiranja, prispeva svoj delež ogljikovega dioksida v ozračje. Če bi vsak Britanec prešel na vegetarijanski ali veganski način prehranjevanja, bi to imelo enak učinek, kot če bi iz prometa vzeli polovico vseh vozil, je dejal profesor Nick Hewitt, ki je s sodelavci preučeval vpliv proizvodnje 61 različnih kategorij živil na izpust toplogrednih plinov.

- Oglas -
Nakupovalni voziček
Kakšen ogljični odtis pušča vaš nakup?

Ocenili so, da količine toplogrednih plinov zaradi živil, ki jih pojedo prebivalci Velike Britanije, ustrezajo 167 milijonom tonam ogljikovega dioksida. K izpustom daleč največ prispevata sveže meso in sir. Ogljični odtis mesa znaša17 kilogramov ogljikovega dioksida na kilogram mesa, sira pa 15 kilogramov. Sledijo predelani mesni izdelki (15 kilogramov), eksotično sadje, zelenjava in gobe, slednji predvsem zaradi ogrevanja v steklenjakih in letalskega prevoza.

H količini toplogrednih plinov naj bi najmanj prispevala lokalno pridelana živila in tista, ki do potrošnikov potujejo z ladjami. Ogljični odtis vina je na primer dva kilograma ogljikovega dioksida na kilogram, še manjši pa je odtis krompirja, jabolk, mleka, kruha in žit.
S spreminjanjem prehranskih navad in ustrezno izbiro živil, ki manj obremenjujejo podnebje, bi lahko zmanjšali količino toplogrednih vplivov, ki nastanejo v kmetijstvu zaradi proizvodnje živil, za približno eno četrtino, je dejal Nick Hewitt.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE