0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlinePomagajte si s sivko!

Pomagajte si s sivko!

MORDA VAS ZANIMA

Sivka je eden izmed najbolj priljubljenih vonjev, poleti pa polja sivke nudijo tudi čudovit razgled za obiskovalce francoske Provanse. Polja sivke najpogosteje žanjejo v poznem avgustu, tako da imate septembra priložnosti izkusiti vonj najbolj sveže sivke. Ta čudovita rastlina je znana po svojem pomirjevalnem učinku, pa naj gre za um, dušo ali telo.

- Oglas -

Veliko čudovitih učinkov te rastline že poznate, tokrat pa vam bomo razkrili tudi nekaj novih.

Sivka

Sprostitev

Najbrž najbolj očiten in najbolje poznan učinek sivke. Morda ste že slišali, da vonjanje sivke uspava in res je! Raziskovalci ugotavljajo, da vonj sivke znižuje srčni utrip in krvni pritisk ter vas tako zaziblje v bolj sproščeno počutje. Lahko si na nočno omarico položite šopek sivke ali pa uporabite stekleničko sivkinega olja in vanjo namočite paličice. Vseeno pa ne dela čudežev, saj ne pomaga, če pred spanjem pijete kavo ali spreminjate svoje spalne navade iz dneva v dan.

- Oglas -

Phrljaj

Imate težave s prhljajem? Sivkino olje (ali olje lavande, kot ga tudi radi imenujejo), lahko pomaga pomiriti vsakršno razdraženost lasišča. Za nežno zdravilo proti prhljaju zmočite lase s toplo vodo in jih obrišite z brisačo. Potem pa v kozarec zmešajte 15 kapljic eteričnega olja sivke in 2 žlici olivnega ali mandljevega olja. Položite za deset sekund v mikrovalovno pečico, da se segreje. Vmasirajte olje v lasišče, potem pa vse skupaj spravite pod kapo za tuš in pustite, da se v eni uri dobro vpije. Zatem si lase umijte s šamponov. Lahko boste morali nekajkrat ponoviti za resne rezultate, a vam zagotavljamo, da boste zadovoljni.

Razdražena koža

Tako kot pomirja duha (in srce), pomirja tudi kožo, tako po pikih komarjev kot kateremkoli drugem razlogu. Deluje protivnetno, zato lahko kapljico (ali dve) sivkinega olja nanesete naravnost na razdraženo mesto ter počakate petnajst minut, da se vpije. To ponovite vsakih šest ali osem ur v naslednjih 24-ih urah. Če to slučajno vašo kožo še dodatno razdraži, pa seveda takoj obrišite.

Prehrana

S provansalskimi zelišči lahko v svojo prehrano vnesete tudi zdrave delce sivke. Uporabite začimbe na katerikoli hrani in tako pridobite fitonutriente, zdrave sestavine rastline.

Napenjanje

Napenjanje in slaba prebava sta lahko rezultat porasti slabih bakterij, ki se lahko zaredijo, če jemljete antibiotike. V sivki ser skrivajo polifenoli (antioksidanti), ki pomagajo zmanjšati količino teh bakterij v vašem želodčku. Za posebno delovanje potresite jedilno sivko po jogurtu, ki bo prav tako pomagal vašemu zaprtju.

.

NAJNOVEJŠE