Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeKofein kaže onesnaženost voda

Kofein kaže onesnaženost voda

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjem času je pozornost številnih raziskovalcev usmerjena v preučevanje razširjenosti ostankov zdravil in drugih kemikalij splošne rabe v okolju. Te snovi v podzemno vodo dospejo neposredno z izpusti ali posredno preko površinskih oziroma odpadnih vod. Njihove ostanke v podzemnih vodah lahko obravnavamo kot umetna sledila, ki omogočajo oceno vpliva človeka na okolje.

- Oglas -

Onesnaženost voda

Kanadski kemiki so v analizi vzorcev vod iz rek, potokov in sistemov za odvodnjavanje deževnice ugotovili, da obstaja zelo močna povezava med ravnijo kofeina in ravnijo različnih bakterij v vodi ter na tej podlagi sklepali, da je mogoče prisotnost kofeina v odpadnih vodah iz gospodinjstev uporabiti kot dober pokazatelj vpliva kanalizacijskega sistema na kakovost vodnega vira kot posledice človekovega delovanja.

Kofein se v okolju razgradi v nekaj tednih do treh mesecih. Njegova prisotnost v podzemnih in površinskih vodah je neposreden dokaz antropogenega vpliva, saj ga v okolje ne spuščata kmetijstvo in industrija, ampak človek, pravijo Kanadčani. V odvzetih vzorcih so merili prisotnost kofeina, fekalnih koliformnih bakterij in karbamazepina (zdravila za zdravljenje psihiatričnih motenj in preprečevanje epileptičnih napadov). Podatki so pokazali, da je vsak vzorec vode, ki vsebuje več kot ekvivalent desetih skodelic kave, raztopljenih v olimpijskem bazenu, zagotovo okužen tudi s fekalnimi koliformnimi bakterijami.

Prejšnji članekZeleni akumulatorji?
Naslednji članekPomagajte si s sivko!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×