Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaTem živilom se morate izogibati, če ste zboleli

Tem živilom se morate izogibati, če ste zboleli

MORDA VAS ZANIMA

Ob boleznih, kot sta gripa ali trebušna viroza, večina ljudi izgubi apetit. Ker pa boste morali slej ali prej vendarle nekaj pojesti, je pomembno, da ste previdni pri izbiri živil. Določena hrana in pijača lahko stanje še dodatno poslabšata. Verjetno vas bodo nekatera živila, ki jih boste našli na tem seznamu, vsaj nekoliko presenetila …

- Oglas -

Izogibajte se tem živilom ob bolezni

Kava

Predvsem pri trebušni virozi se je smiselno izogibati kavi oziroma vsem kofeinskim napitkom. Kofein namreč deluje kot diuretik, kar pomeni, da povzroči pospešeno odvajanje tekočine, v skrajnem primeru pa lahko pride celo do dehidracije. Ko se telo bori z virusi in drugimi škodljivimi organizmi, vaš imunski sistem potrebuje dovolj tekočine za optimalno delovanje. Poleg tega pa trebušno virozo pogosto spremljata bruhanje in diareja. Vaše telo je torej že brez kofeina v nevarnosti za dehidracijo. Še en razlog za to, da se odpoveste kavi, medtem ko ste bolni, pa je, da kava stimulira delovanje gladkih mišic v prebavilih. Tako lahko še poslabša vaše prebavne težave.

Pomarančni sok

Morda se vam zdi nekoliko nenavadno, da uživanje pomarančnega soka ni najbolj priporočljivo. Navsezadnje v njem najdemo precej vitamina C, ki je lahko zelo koristen za hitrejše okrevanje pri številnih boleznih. Vendar pa lahko v primeru, da kašljate oziroma imate vneto grlo, pomarančni sok povzroči več škode kot koristi. Vsebuje namreč citronsko kislino, ki lahko dodatno razdraži vaše grlo.

Slaščice

Prekomerno uživanje rafiniranega sladkorja ni dobro za vas niti takrat, ko ste zdravi, še posebej problematično pa je lahko, ko zbolite za trebušno virozo. Sladkor namreč zmanjšuje sposobnost levkocitov za uničevanje bakterij. Še nekaj ur po tem, ko zaužijete kos slaščice, je vaš imunski sistem oslabljen. Uživanje sladkorja lahko poleg tega tudi poslabša prebavne težave, predvsem težave z diarejo.

Hrustljavi prigrizki

- Oglas -

Če kašljate ali vas boli grlo, je smiselno, da se izogibate tudi hrustljavim prigrizkom, kot je na primer čips – in celo prepečencu. Ti namreč dodatno razdražijo grlo, zato se čas celjenja podaljša, s tem pa tudi trajanje bolečine.

Mleko in mlečni izdelki

Rezultati znanstvenih raziskav, ki so preverjale, ali uživanje mleka in mlečnih izdelkov res pripomore k prekomerni zasluzenosti, sicer niso povsem enotni. Vendar pa mnogi ljudje poročajo o tem, da so se njihove težave s prekomernim izločanjem sluzi močno zmanjšale, ko so s svojega jedilnika črtali živalsko mleko in različne mlečne izdelke. V času, ko ste bolni, je vsekakor smiselno, da poskusite s tem »eksperimentom« in opazujete, kako se bo nanj odzvalo vaše telo oziroma ali boste opazili pozitivne spremembe.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×