Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaPravi čaj ali kava?

Pravi čaj ali kava?

MORDA VAS ZANIMA

Ni lepšega kot jutro začeti s poživljajočo skodelico omamno dišeče kave ali čaja. Ali poznate prednosti in slabosti teh dveh priljubljenih toplih napitkov?

- Oglas -

kava ali čaj?

Kaj dobrega se skriva v skodelici čaja?

Čaj je bogat z antioksidanti in zato pomaga ščititi pred mašenjem žil. Redni pivci čaja imajo manjše tveganje za srčne bolezni. Čaj blagodejno vpliva na zdravje možganov. Študije, ki so primerjale tiste, ki redno pijejo čaj, s tistimi, ki ga ne, so pokazale, da imajo ljubitelji čaja v starosti manjše tveganje za bolezni povezane s slabšanjem spomina. Redni pivci čaja naj bi imeli močnejše kosti. Čaj povezujemo z upočasnitvijo staranja, raziskave na primer kažejo, da so celice pivcev čaja biološko mlajše in v boljšem stanju, kot celice tistih, ki čaja ne pijejo.

Katere so slabosti rednega pitja čaja?

Najbolj očitna slabost, ki se pojavlja pri rednih pivcih čaja, je obarvanost zob. Čaj lahko slabo vpliva na raven železa v vašem telesu zaradi tanina(čreslovina), saj ta reagira z železom in tako vpliva na manjšo absorpcijo železa. V študiji, ki je primerjala absorpcijo železa pri obroku s čajem in kavo, je čaj za kar 65 odstotkov znižal količino vsrkanega železa, kava pa 35 odstotkov. Omeniti velja še, da je čaj šibkejše poživilo od kave, kar vas lahko zmoti, če imate raje močnejša poživila.

Kaj pa kava?

Tudi kava ima obilico antioksidantov, ki pomagajo ščititi pred sladkorno boleznijo tipa 2, Parkinsonovo boleznijo in nekaterimi vrstami raka. Po drugi strani naj bi kava rahlo povečevala holesterol. Naslednja slabost je povezana z visoko vsebnostjo poživila kofein, ki lahko v primeru občutljivosti povzroči nekatere težave— lahko se počutite hiperaktivno, raztreseno, celo živčno in se težko osredotočite. Kava lahko povzroča tudi večje tveganje za bolezni srca in ožilja. Nenazadnje pa je kofein tudi diuretik, ki pospeši odvajanje urina, kar lahko povzroči dehidracijo.

Čaj ali kava ne smeta biti nadomestek spanja

- Oglas -

Še vedno se lahko odločite za svojo najljubšo pijačo, a vseeno premislite o njenih slabostih. Poživil –naravnih ali umetnih— nikoli ne uporabljajte kot nadomestilo za premalo spanja. Iz poživljajočega napitka lahko največ iztržite pred fizično aktivnostjo, priporočeno pa je, da vsaj šest ur pred spanjem ne uživate kofeina. Poskrbite seveda, da popijete zadostno količino vode, da zaradi kofeina ne boste dehidrirani.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×