0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaŽiveti s hipotirozo: 5 koristnih ukrepov za ščitnico

Živeti s hipotirozo: 5 koristnih ukrepov za ščitnico

MORDA VAS ZANIMA

Hipotiroza, znana tudi kot hipotiroidizem, je najpogostejša motnja ščitnice. Gre za motnjo, za katero je značilno nezadostno izločanje ščitničnih hormonov. S tem so povezani najrazličnejši neprijetni simptomi (zelo suha koža, naglo povečevanje telesne teže, težave z zbranostjo, pomanjkanje energije, upočasnjena prebava, depresivni občutki, nenehne težave s hladnimi dlanmi in stopali, čezmerno izpadanje las itn.).

- Oglas -

Za uravnavanje ščitničnih hormonov so potrebna zdravila (sintetični hormoni), vendar pa ni dobro, da se zanašate izključno na farmakološko podporo. Življenje s hipotirozo bo precej lažje, če boste skrbeli za zdrave navade. V nadaljevanju izpostavljamo pet ukrepov, ki so še posebej pomembni za zdravo ščitnico …

1. Pojejte veliko zelenjave – a pazljivo pri križnicah

Povečanje vnosa zelenjave lahko zelo pozitivno vpliva na večino ljudi. Mednje spadajo tudi osebe, pri katerih je bil diagnosticiran hipotiroidizem. Z zelenjavo svojemu telesu zagotovite pomembne vitamine in minerale, ki so koristni za lase in kožo. To pomaga pri težavah s suho kožo in čezmernim izpadanjem las. Zelenjava obenem vsebuje ogromno vlaknin, ki so pomembne za zdravo prebavo in za občutek sitosti. Če boste pojedli veliko zelenjave, bodo težave z zaprtjem precej redkejše, poleg tega pa boste lažje vzdrževali zdravo telesno težo.

Pogostejše uživanje zelenjave je lahko torej zelo koristen ukrep za lažje spopadanje s hipotirozo. Izjema so le križnice. Mnenja so sicer nekoliko deljena, vendar praviloma velja, da osebe, katerih ščitnica ne izloča dovolj hormonov, ne smejo pojesti zelo veliko zelenjave, ki jo uvrščamo med križnice (brokoli, brstični ohrovt, cvetača ipd.). V križnicah je namreč mogoče najti snovi, ki lahko zavrejo nastajanje ščitničnih hormonov. To sicer ne pomeni, da se morate križnicam popolnoma odpovedati. Če boste pri količini zmerni, zelenjava, ki spada v to skupino, praviloma ne bi smela negativno vplivati na vašo ščitnico.

- Oglas -

2. Bodite aktivni, vendar se izogibajte prenaprezanju

Redna telesna aktivnost poskrbi, da smo precej bolj polni energije, kar je pri hipotirozi posebno koristno (kot omenjeno, je eden od tipičnih simptomov motnje prav pomanjkanje energije), vendar morate paziti, da ne pretiravate. Negativno lahko namreč vpliva tudi čezmerno naprezanje, ki zavre pretvorbo ščitničnega hormona T4 v aktivno obliko (T3). Poleg tega pa lahko pretirano intenzivna vadba dodatno obremeni sklepe, s katerimi imajo osebe s hipotirozo pogosto že v osnovi precej težav.

3. Previdno pri dodajanju joda

Pri uporabi prehranskih dopolnil, ki naj bi spodbujala delovanje ščitnice, je potrebna previdnost – posebno pri tistih dopolnilih, ki vsebujejo jod. Drži sicer, da je jod najpomembnejši mineral za optimalno delovanje ščitnice, vendar je lahko za ščitnico problematična tudi prevelika količina tega minerala. Pred morebitno uporabo prehranskih dopolnil se morate zato vedno posvetovati z zdravnikom oziroma tirologom.

4. Vzemite si dovolj časa za sproščanje in spanje

Prevelika količina kortizola lahko oslabi delovanje receptorjev za ščitnične hormone, pa tudi imunski sistem. Tehnike za ublažitev negativnega vpliva stresa so zato za osebe, pri katerih je bila diagnosticirana hipotiroza, posebej pomembne. Obenem je nujno, da poskrbite za dovolj kakovostnega spanja, ki je zelo pomemben za uravnavanje količine kortizola v telesu.

5. Znebite se odvečnih kilogramov

Hujšanje je lahko za osebe s hipotirozo posebej naporno, vendar v večini primerov ni neizvedljivo, še posebej če imate ustrezno podporo. Če vaša teža ni optimalna, je vsekakor pametno, da se poskušate znebiti odvečnih kilogramov. Tako bo vaše telo potrebovalo manj ščitničnih hormonov, obenem pa se bo s tem zmanjšalo tveganje za raka ščitnice. Čezmerna telesna teža namreč občutno poveča tveganje za to vrsto raka.

.

NAJNOVEJŠE