0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiPogled Stephena Hawkinga na posmrtno življenje

Pogled Stephena Hawkinga na posmrtno življenje

MORDA VAS ZANIMA

Stephen Hawking, eden najbriljantnejših fizikov in kozmologov našega časa, je bil znan po svojem revolucionarnem delu o črnih luknjah, teoriji velikega poka in naravi vesolja. Njegov vpogled v vesolje je pogosto vodil do vprašanj o obstoju višje sile in možnosti posmrtnega življenja.

- Oglas -

Hawkingovo stališče do Boga

Hawking je vse življenje trdil, da je vesolje mogoče razložiti z znanstvenimi zakoni in načeli, ne da bi bil potreben božanski stvarnik. V svoji uspešnici “Kratka zgodovina časa” je Hawking zapisal: “Če odkrijemo popolno teorijo, bi bilo to končno zmagoslavje človeškega razuma – kajti takrat bi resnično spoznali Božji um.” Vendar te izjave ne bi smeli jemati kot potrditev vere v Boga. Namesto tega je Hawking izraz uporabil metaforično, da bi izrazil idejo o odkrivanju skrivnosti vesolja.

Hawkingovi pogledi so se sčasoma razvijali in v kasnejših letih je postal bolj glasen o svojem ateizmu. V intervjuju leta 2014 je Hawking izjavil: “Preden razumemo znanost, je naravno verjeti, da je Bog ustvaril vesolje. Toda zdaj znanost ponuja bolj prepričljivo razlago.” Nadalje je pojasnil: “Nisem ateist. Sem agnostik, nisem pa religiozen.” Hawking ni verjel v božanstvo ali silo, ki bi posegala v zadeve vesolja ali človeška življenja.

Hawkingove misli o posmrtnem življenju

Hawkingov znanstveni pogled na svet ga je pripeljal do tega, da je zavrnil idejo o posmrtnem življenju. Koncept nesmrtne duše je imel za mit in verjel, da je naša zavest produkt delovanja naših možganov. V intervjuju za The Guardian leta 2011 je Hawking pojasnil: “Na možgane gledam kot na računalnik, ki bo prenehal delovati, ko se njegove komponente pokvarijo. Za pokvarjene računalnike ni nebes ali posmrtnega življenja; to je pravljica za ljudi, ki se bojijo smrti.”

- Oglas -

Pomen polnega življenja

Kljub svojemu skepticizmu glede posmrtnega življenja je Hawking ljudi spodbujal k smiselnemu življenju. Verjel je, da je zapuščina, ki jo puščamo za seboj, tisto, kar resnično šteje. V istem intervjuju za Guardian je Hawking svetoval: “Iskati bi morali največjo vrednost našega dejanja.” Z osredotočanjem na pozitiven vpliv na svet je Hawking trdil, da lahko dosežemo občutek izpolnjenosti in namena.

Hawkingovo intelektualno potovanje služi kot dokaz o pomembnosti spraševanja in raziskovanja skrivnosti našega obstoja, na koncu pa je za seboj pustilo dediščino, ki bo še naprej navdihovala prihodnje generacije.

.

NAJNOVEJŠE