Zgodba: “Delo na ekološki kmetiji naju je popolnoma zasvojilo”

  Štirinajst let je od tega, ko sta se Miha in Urša odločila, da postane s trnjem zaraščeno posestvo v Črni vasi na Ljubljanskem barju njun novi dom. Zemljišče je bilo tako prekrito s trnjem in grmičevjem, da se stare hiše, le 15 metrov oddaljene od ceste, sprva sploh ni videlo. A kjer je volja, je tudi pot. Korak za korakom in z veliko truda sta odstranila trnje, dokupila pašnike in travnike in se, čeprav izkušenj s kmetovanjem nista imela, začela ukvarjati z ekološkim kmetijstvom. Na mestu, kjer je stala stara hiša, sta zgradila novo in pri tem ohranila elemente stare gradnje. Iz speče princeske se je posestvo prebudilo v pravo lepotico, povezano s prvobitno naravo. In danes tu stoji še eko hotel. Prvi in edini v Sloveniji.


  Miha Pupis in Urša Kunz

  Lahko bi rekli, da sta pionirja na svojem področju. Z ekološkim kmetijstvom sta se začela ukvarjati, še preden je večina Slovencev za to sploh slišala. Od kod ta navdušenost nad življenjem v naravi?

  Miha: Odločitev je nastala z nakupom manjšega posestva v bližini Ljubljane, ki je bilo sprva mišljeno za zasebno rabo, za najin dom. Želela sva se ukvarjati s kmetovanjem, želela sva imeti kakšnega konja. Potem pa je vse skupaj dobesedno nastajalo. Začela sva s hektarjem in pol, z najemom različnih parcel, ki jih ljudje niso obdelovali, pa je zemljišče raslo. Dokupovali in najemali smo hektar za hektarjem, zdaj jih imamo že 55.

  Urša: Na odločitev je vplivalo tudi to, da imava oba zelo rada živali, z živalmi sva bila že od nekdaj tesno povezana. Pri nas doma smo imeli športne konje, Miha pa je imel v osnovni šoli dve kozici, ki ju je molzel vsak dan. Jaz si življenja brez psa in konjev enostavno ne morem predstavljati. Zdaj pa imamo tu tudi osle, koze in »delovne« muce, ki skrbijo, da na posestvu ni mišk in podobnih nepovabljenih gostov …

  Intervju si lahko preberete v poletni številki revije Bodi eko >>

   

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  Ne zamudite zanimivih vsebin: