0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliPoskrbite za vaše hišne ljubljenčke tudi v času dopusta

Poskrbite za vaše hišne ljubljenčke tudi v času dopusta

MORDA VAS ZANIMA

Živali v vročih poletnih dneh od nas zahtevajo še posebno skrb. O tem, kako poskrbeti za hišnega ljubljenčka v poletnih mesecih, smo že pisali. Tokrat se bomo posvetili temu, kako ustrezno poskrbeti za žival, ki z vami potuje na dopust.

- Oglas -

Žival mora imeti poleti na voljo senčen, po možnosti hladen prostor. Vedno mora imeti na razpolago svežo vodo in hrano – za to poskrbite tudi, ko je z vami na dopustu. Seveda to velja za vsako žival, ne samo za najpogostejše hišne ljubljenčke, kot so psi in mačke.

poletje in hišni ljubljenčki

Žival v avtu

Če se odločite žival vzeti s sabo na dopust, dobro preberite Zakon o zaščiti živali, v katerem so določeni posebni pogoji za njihov prevoz. Kršitev zakona – tako pri prevozu živali kot vsakdanjem ravnanju z njo – se šteje kot mučenje, kar je prekršek in v hujših oblikah kaznivo dejanje. Nikakor ne smemo prevažati živali, ki ni sposobna za prevoz. Med prevozom moramo živali zagotoviti zračenje, ustrezno temperaturo, zadosti vode in podobno. Da bo potovanje za žival udobno in varno, naj bo nameščena v transportnem boksu. Med potjo se večkrat ustavite in ji omogočite sprostitev.

- Oglas -

Če potujete s psom, ga imejte na javnih krajih na povodcu. Nevaren pes mora poleg povodca imeti tudi nagobčnik.

Ustrezno se informirajte

Pri potovanju s hišnim ljubljenčkom v tuje države se pozanimajte o tem, katere dokumente potrebuje za vstop v različne države. Evropski potni list za hišne živali velja znotraj vseh držav EU. Za potovanje v tretje države je potrebno veterinarsko spričevalo. Če potujete s psom, mora biti za potovanje po večini držav EU opremljen z mikročipom ali tetovažo. V nekaterih državah EU velja prepoved določenih pasem psov, ki zato ne smejo vstopiti v državo.

Pogoj za potovanje v določene države so opravljena nekatera cepljenja ali laboratorijske preiskave, ki se jih je treba lotiti že šest mesecev pred načrtovano potjo.

Zelo pomemben je tudi podatek, če obstaja na tistem območju nevarnost kužnih ali drugih bolezni.

Priporočamo vam, da se glede vseh podrobnosti o potovanju pozanimate na Veterinarski upravi Republike Slovenije (VURS) na tel. 01 300 13 00 ali na njihovi spletni strani www.vurs.gov.si.

- Oglas -

Če žival ostane doma

Če živali ne boste vzeli s seboj na dopust, poskrbite, da bo imela ustrezno oskrbo bodisi na domu bodisi v centru za oskrbo, kot je npr. hotel za male živali. Nevaren pes mora biti nameščen v pesjaku (zaprtem objektu), ki mora biti urejen tako, da ga brez lastnikove oziroma skrbnikove navzočnosti ne more zapustiti. Če imate eksotično žival, poskrbite, da v času vašega dopusta ne bo nevarna za okolico in da bo imela zagotovljeno primerno oskrbo in varstvo.

.

NAJNOVEJŠE