Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
ŽivaliPoskrbite za vaše hišne ljubljenčke tudi v času dopusta

Poskrbite za vaše hišne ljubljenčke tudi v času dopusta

MORDA VAS ZANIMA

Živali v vročih poletnih dneh od nas zahtevajo še posebno skrb. O tem, kako poskrbeti za hišnega ljubljenčka v poletnih mesecih, smo že pisali. Tokrat se bomo posvetili temu, kako ustrezno poskrbeti za žival, ki z vami potuje na dopust.

- Oglas -

Žival mora imeti poleti na voljo senčen, po možnosti hladen prostor. Vedno mora imeti na razpolago svežo vodo in hrano – za to poskrbite tudi, ko je z vami na dopustu. Seveda to velja za vsako žival, ne samo za najpogostejše hišne ljubljenčke, kot so psi in mačke.

poletje in hišni ljubljenčki

Žival v avtu

Če se odločite žival vzeti s sabo na dopust, dobro preberite Zakon o zaščiti živali, v katerem so določeni posebni pogoji za njihov prevoz. Kršitev zakona – tako pri prevozu živali kot vsakdanjem ravnanju z njo – se šteje kot mučenje, kar je prekršek in v hujših oblikah kaznivo dejanje. Nikakor ne smemo prevažati živali, ki ni sposobna za prevoz. Med prevozom moramo živali zagotoviti zračenje, ustrezno temperaturo, zadosti vode in podobno. Da bo potovanje za žival udobno in varno, naj bo nameščena v transportnem boksu. Med potjo se večkrat ustavite in ji omogočite sprostitev.

Če potujete s psom, ga imejte na javnih krajih na povodcu. Nevaren pes mora poleg povodca imeti tudi nagobčnik.

Ustrezno se informirajte

- Oglas -

Pri potovanju s hišnim ljubljenčkom v tuje države se pozanimajte o tem, katere dokumente potrebuje za vstop v različne države. Evropski potni list za hišne živali velja znotraj vseh držav EU. Za potovanje v tretje države je potrebno veterinarsko spričevalo. Če potujete s psom, mora biti za potovanje po večini držav EU opremljen z mikročipom ali tetovažo. V nekaterih državah EU velja prepoved določenih pasem psov, ki zato ne smejo vstopiti v državo.

Pogoj za potovanje v določene države so opravljena nekatera cepljenja ali laboratorijske preiskave, ki se jih je treba lotiti že šest mesecev pred načrtovano potjo.

Zelo pomemben je tudi podatek, če obstaja na tistem območju nevarnost kužnih ali drugih bolezni.

Priporočamo vam, da se glede vseh podrobnosti o potovanju pozanimate na Veterinarski upravi Republike Slovenije (VURS) na tel. 01 300 13 00 ali na njihovi spletni strani www.vurs.gov.si.

Če žival ostane doma

Če živali ne boste vzeli s seboj na dopust, poskrbite, da bo imela ustrezno oskrbo bodisi na domu bodisi v centru za oskrbo, kot je npr. hotel za male živali. Nevaren pes mora biti nameščen v pesjaku (zaprtem objektu), ki mora biti urejen tako, da ga brez lastnikove oziroma skrbnikove navzočnosti ne more zapustiti. Če imate eksotično žival, poskrbite, da v času vašega dopusta ne bo nevarna za okolico in da bo imela zagotovljeno primerno oskrbo in varstvo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×