0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBreskve – privoščite si sočen in zdrav poletni sadež

Breskve – privoščite si sočen in zdrav poletni sadež

MORDA VAS ZANIMA

Če želite ostati mladostni, jejte breskve. Poleg tega, da so izjemno okusne, vsebujejo veliko vitaminov, pomembnih za zdravje kože, spodbujajo razstrupljevalne procese v telesu in nas varujejo pred srčno-žilnimi boleznimi in rakom.

- Oglas -

Sočne in aromatične breskve imajo ogromno rudninskih snovi, kot so kalij, natrij, kalcij, magnezij in fosfor. Izjemno so bogate z vitaminom A in vitamini B-kompleksa. Vsebujejo tudi C-vitamin in folno kislino. Njihove sorodnice so nekterine. Od breskev se ločijo po gladki lupini (pri breskvah je ta rahlo dlakava) in so malo bolj kisle.

Izjemen razstrupljevalni učinek

Breskve imajo lastnost, da ženejo na vodo – imajo torej naraven odvajalni učinek. Poleg tega preprečujejo zastajanje vode v telesu in čistijo sečila. Spodbujajo tudi prebavo in imajo razstrupljevalen učinek. Pomagajo tudi pri hujšanju, zato so pogosta sestavina poletnih shujševalnih diet.

Breskve proti številnim zdravstvenim težavam

Vsem, ki imajo motnje srčnega ritma (aritmijo), jih pesti zgaga ali imajo občutljiv živčni sistem, se priporoča svež breskvin sok. Breskve so znane po tem, da izboljšujejo razpoloženje in dvigujejo odpornost, saj imajo minerale in niacin. Po nekaterih novejših raziskavah naj bi ščitile tudi pred rakom in srčno-žilnimi boleznimi.

- Oglas -
Breskve

Breskvini listi v zdravilstvu

V tradicionalni medicini so breskve (oziroma njihove liste) uporabljali za zdravljenje glist, motenj delovanja sečil, revme ter odpravljanje slabega zadaha in celo naglušnosti. Breskvini listi imajo namreč pomirjevalen učinek, delujejo diuretično, znižujejo temperaturo, razstrupljajo in odpravljajo gliste. Niso pa priporočljive za alergike in diabetike.

Breskve pomlajujejo

Breskve imajo negovalen učinek na kožo in ji vračajo sijaj. Še posebej dobro pomagajo v primeru aken ali mozoljev, zato si lahko iz njih pripravite masko za obraz. V nadaljevanju vam predstavljamo tri.

Maska za sijočo kožo

Olupljeno breskev mešajte z beljakom v električnem mešalniku, dokler ne dobite kašaste zmesi. Dobljeno maso nanesite na obraz za 20 minut. Masko sperite z mlačno in nato še s hladno vodo. Osušite obraz in ga namažite z vlažilno kremo. Razlika med prej in potem bo očitna.

Maska proti aknam

Glavni sestavini te maske sta žlica kuhanih breskev in žlica medu. Dobro ju zmešajte in zmes nanesite na del obraza, kjer nastajajo akne ali mozolji. Pustite učinkovati 15 do 20 minut. Sperite s toplo vodo.

- Oglas -

Vlažilna maska

Uporabite jo, če bi se radi znebili suhe kože. Potrebujete breskev, žlico moke in skute. Olupljeno breskev pretlačite in ji primešajte moko in skuto. Masko razmažite po obrazu in dekolteju, pustite delovati 10 minut in jo sperite s toplo vodo.

.

NAJNOVEJŠE