Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
ŽivaliV Španiji umrl matador

V Španiji umrl matador

MORDA VAS ZANIMA

Victor Barrio, 29-letni matador, je umrl, ko mu je bik z rogovi prebodel prsni koš in ga vrgel v zrak. Kaj podobnega se ni zgodilo že 30 let, zadnji matador, ki je umrl v areni, je bil namreč Jose Cubero oziroma Yiyo, in sicer leta 1985.

- Oglas -

Bik

V preteklem stoletju je v Španiji zaradi poškodb, ki so jih zadali biki, umrlo 134 ljudi, od tega 33 matadorjev, ostali pa na ulici, kjer imajo Španci vsakoletni festival, ko bežijo pred pobesnelimi biki.

Vsako leto se v Španiji odvije približno 2000 bikoborb, vendar številke na srečo padajo, Katalonija je leta 2010 po Kanarskih otokih postala druga španska regija, kjer so to krvavo tradicijo prepovedali. Barrio pa včeraj ni bil edina žrtev bikov, samo nekaj ur pred tem je namreč med t. i. “tekom z biki”v Pedreguerju zaradi poškodb umrl moški, ki ga je bik prav tako nasadil na rogove.

Bikoborbe bi morali prepovedati

Gladiatorske igre so sicer že več kot tisoč let prepovedane, kar pa ne pomeni, da množice niso še vedno željne prelivanja krvi. V teh bitkah naj bi šlo sicer za boj med človekom in živaljo, vendar pa je dejstvo, da bike pred samim dogodkom omamijo, v oči pa mu vtrejo mazilo, zaradi katerega potem slabše vidi. Bitka torej ni pravična, ampak ljudi, ki si želijo samo kruha in iger, to pač ne zanima. Bik se tudi ne odziva na rdečo barvo, saj je barvno slep, odziva se le na gibanje. Naposled bik, ki mu v hrbet zarijejo več ostrih harpun, omaga, množica pa vzklika in bikoborca nagradi z bučnim aplavzom. V Španiji tako vsako leto umre na tisoče mladih bikov, tehtnica pa se je po 30 letih vsaj malo prevesila na drugo stran – nenazadnje gre za “boj” med človekom in živaljo, vsaj tako pravijo.

- Oglas -

Morda bi bil že čas, da to tako opevano in še bolj krvavo tradicijo pospravimo na smetišče zgodovine, kjer naj tudi ostane – za zmeraj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×