Ni poletja brez lubenice

  Če iščete sadež z veliko antioksidanti, potem je lubenica prava izbira. Antioksidanti v njej spadajo med najučinkovitejše v boju proti prostim radikalom.

  Lubenica vsebuje antioksidante, kot so vitamin A, vitamin C, beta karoten in likopen, ki varujejo srce in ožilje, zmanjšujejo vnetja in zavirajo nastajanje rakavih celic ter drugo škodo, ki jo v telesu naredijo prosti radikali. Značilno roza-rdečo barvo ji daje likopen. Ob robovih vsebuje največ vitamina C. Ima tudi veliko B-vitaminov (predvsem v pečkah), od rudninskih snovi pa kalija in magnezija. Poleg tega je vir aminokislin, kot sta arginin in citrulin – skupaj prispevata k izločanju amonijaka z urinom, zniževanju krvnega pritiska ter izločanju inzulina pri diabetesu tipa 2.

  Lubenica

  Osvežilna in nizkokalorična

  To je sadež, ki nas dobro osveži in ne redi, saj je zelo nizkokaloričen – skodelica narezane lubenice ima samo 46 kalorij in niti enega grama maščobe. Vsebuje več kot 91 odstotkov vode. Vlaknine v njej povečujejo občutek sitosti.

  Uporabite tudi semena

  Semena lubenice so hranilna in primerna za uživanje. V azijski kulinariki jih pogosto pražijo. Lahko jih uporabimo pri peki kruha ali uživamo za zajtrk ob kosmičih. Več o uporabi semen lubenice najdete tukaj.

  Tudi, če iz lubenice delate smoothie, jo v električnem mešalniku zmešajte skupaj s semeni. Poleg lubenice zmiksajte tudi svež limetin sok ali nekaj metinih listov, ki se ji odlično podajo.

  Preverite tudi, kako iz lubenice enostavno očistimo semena.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte