0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNi poletja brez lubenice

Ni poletja brez lubenice

MORDA VAS ZANIMA

Če iščete sadež z veliko antioksidanti, potem je lubenica prava izbira. Antioksidanti v njej spadajo med najučinkovitejše v boju proti prostim radikalom.

- Oglas -

Lubenica vsebuje antioksidante, kot so vitamin A, vitamin C, beta karoten in likopen, ki varujejo srce in ožilje, zmanjšujejo vnetja in zavirajo nastajanje rakavih celic ter drugo škodo, ki jo v telesu naredijo prosti radikali. Značilno roza-rdečo barvo ji daje likopen. Ob robovih vsebuje največ vitamina C. Ima tudi veliko B-vitaminov (predvsem v pečkah), od rudninskih snovi pa kalija in magnezija. Poleg tega je vir aminokislin, kot sta arginin in citrulin – skupaj prispevata k izločanju amonijaka z urinom, zniževanju krvnega pritiska ter izločanju inzulina pri diabetesu tipa 2.

Lubenica

Osvežilna in nizkokalorična

To je sadež, ki nas dobro osveži in ne redi, saj je zelo nizkokaloričen – skodelica narezane lubenice ima samo 46 kalorij in niti enega grama maščobe. Vsebuje več kot 91 odstotkov vode. Vlaknine v njej povečujejo občutek sitosti.

- Oglas -

Uporabite tudi semena

Semena lubenice so hranilna in primerna za uživanje. V azijski kulinariki jih pogosto pražijo. Lahko jih uporabimo pri peki kruha ali uživamo za zajtrk ob kosmičih. Več o uporabi semen lubenice najdete tukaj.

Tudi, če iz lubenice delate smoothie, jo v električnem mešalniku zmešajte skupaj s semeni. Poleg lubenice zmiksajte tudi svež limetin sok ali nekaj metinih listov, ki se ji odlično podajo.

Preverite tudi, kako iz lubenice enostavno očistimo semena.

NAJNOVEJŠE