0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliMačke in poletna vročina

Mačke in poletna vročina

MORDA VAS ZANIMA

Tudi, če mačke večji del dneva prespijo, je vročina zanje lahko nevarna enako kot za pse. Na mačke gledamo kot na živali, ki znajo poskrbeti zase in vročino preživijo v hladnem kotičku. Kljub temu lahko tudi njih doletijo dehidracija, dihalne težave ali toplotni udar. Kako torej poskrbeti za mačko v poletnem času?

- Oglas -

Mačke se poleti velikokrat zatečejo v kopalno kad, porcelanast umivalnik ali v prostore, ki imajo tla obložena s ploščicami. Kaj storiti, če v stanovanju nimate primernega kotička, kjer bi se mačka lahko shladila? Ponujamo vam nekaj rešitev.

Mačke in poletna vročina
Će imajo možnost, mačke same najdejo najbolj hladen prostor v stanovanju.

Prvo pravilo je, da morajo živali, ko je ekstremno vroče, mirovati. Če je žival nemirna, jo namestite v hladen in zatemnjen prostor, kjer se bo počutila varno in sproščeno. V miren prostor v hiši ali stanovanju položite kartonsko škatlo. Na dnu naj bo brisača, pod katero položite termofor z zelo hladno vodo ali ledeni gel, zavit v krpo.

Druga rešitev je, da zmočeno brisačo za nekaj minut pustite v zamrzovalniku. Ko je brisača dovolj hladna, jo dajte na tla, da se mačka lahko nanjo uleže. Ne silite je – če ji je tako hlajenje všeč, vam bo pokazala sama.

- Oglas -

Kaj pa, če je mačka zunaj?

Tudi, če je mačka zunaj, je dobro, da ji med 10. in 16. uro, ko je sonce najmočnejše, dovolite, da se hladi v hladnem notranjem prostoru. Ko se mačka zadržuje zunaj, npr. na vrtu, pa poskrbite, da bo imela na voljo zadosti sence. Če rastline na vrtu ne mečejo dovolj sence, sami postavite platnene senčnike ali kaj drugega, kar bo mački nudilo zavetje pred soncem in hlajenje. Ko zapuščate manjše, zaprte prostore (npr. vrtna lopa, drvarnica, rastlinjak …), preverite, če vam ni sledila mačka. Kjer ni prezračevanja, se temperature naglo dvignejo, to pa je lahko za mačko usodno.

Vedno naj ima dovolj pitne vode!

Poleti lahko mačka hitro postane dehidrirana, zato poskrbite, da bo imela tako v stanovanju kot zunaj na razpolago zadostno količino pitne vode – skodelica za vodo naj bo zato vedno polna!

Kateri so simptomi dehidracije pri mački? To so: sopenje oziroma težko dihanje, suha sluznica, izguba teže, slabotnost, depresija. Mačka lahko ima udrte oči, ne urinira ali je njen urin zelo temne barve. V hudih primerih dehidraciji sledita šok in odpoved notranjih organov.

Na kakšne načine lahko še ohladite mačko?

Da bi se izognili pregretju mačke, jo božajte z brisačo, zmočeno s hladno vodo. Bodite še posebej osredotočeni na najbolj razgrete dele mačke – ušesa, brada, pazduhe, trebuh in blazinice na tačkah. V času vročinskih valov jo na tak način hladite večkrat na dan.

- Oglas -

Na tla lahko vržete tudi ledene kocke – mačka se bo z njimi igrala, obenem pa jo bodo prijetno hladile. Vaša ljubljenka bo navdušena tudi nad doma narejenim mačjim sladoledom.

Priprava mačjega sladoleda: Tuno v naravnem soku (ali kaj drugega, kar vaša mačka rada je) zmešajte z vodo s pomočjo električnega mešalnika, da dobite juhi podobno zmes. Zlijte v model za ledene kocke in zamrznite. Ko nastane sladoled, ga ponudite svoji muci.

Mački lahko pomagate tudi z rednim urejanjem dlake. Če se dlaka sprime in nastanejo vozli, se v njih namreč zadržuje toplota, kroženje zraka pa je onemogočeno. Dolgodlake mačke zato redno češite in jim odstranjujte podlako. Slednje velja tudi za kratkodlake mačke. Mački nikar ne odstranite vse dlake, saj jo lahko opeče sonce, to pa vodi v nastanek kožnega raka.

NAJNOVEJŠE