Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Vrt & VrtnarjenjeŽelja po koščku svojega vrta

Želja po koščku svojega vrta

MORDA VAS ZANIMA

Vse bolj se ljudje nagibajo k ideji o večji samooskrbi, lokalno pridelani hrani, ekološki pridelavi, vse skupaj je že koga premamilo, da bi si omislil svoj lastni vrt.

Kako začeti vrtnariti?

- Oglas -

Kje začeti in kako pripraviti tla, pravzaprav najprej, kje dobiti obdelovalno zemljo. Morda starejši sosedje ne zmorejo več obdelovati vrta, pa vam ga bodo odstopili. Primerno parcelo lahko poiščemo pri kmetu, če se odloči, da bo del parcele oddal v najem, ali povprašamo za najem na Skladu kmetijskih zemljišč, kjer imajo za najem sicer prednost kmetje s statusom, ampak kakšna parcela pa se bo le našla. Parcele, ki so naprodaj, pa so objavljene na portalih upravnih enot, skratka, možnosti je več.

Vrt
Marsikdo si želi vsaj košček zemlje za svoj lasten vrt ali vrtiček.

Ko dobimo košček za naš vrt, pa lahko, če sodimo med bolj natančne ljudi, vzamemo vzorec zemlje in ga odnesemo na analizo, kjer nam bodo točno zapisali, kakšna prehranjenost je na naših tleh. Lahko pa se prepustimo toku ter eno leto poskušamo pridelati in se sproti učiti, kako in kaj.

Izkoristimo rodovitne koščke zemlje za vrt

Vsak košček zemlje ni primeren za pridelovanje vrtnin. Priporočljivo je, da ima naš košček južnejšo lego, tako bo ves dan obsijan s sončno svetlobo in bomo imeli lahko dolgo vrtnarsko sezono.

Na močvirnatem zemljišču nam tudi ne bo prav veliko uspevalo, prav tako na peščenih tleh ne. Na glinenih tleh imajo seveda dovolj vode, pa vendar to ni dobro v deževnih dneh, ko voda zastaja in se rastline zaradi pomanjkanja kisika v tleh praktično zadušijo in propadejo. Primerno je nekje vmes, med peščenimi in glinenimi. Kako ugotovimo, kakšna tla so, je precej preprosto: mokro zemljo stisnemo v pest in če ko pest razklenemo, ostane ena sama kepa, pomeni, da je zemlja preveč glinasta, če povsem razpade, da je preveč peščena, če pa od kepe samo posamezni deli odpadejo, je ravno pravšnja. Idealno je, da so tla od 30 do 40 centimetrov globoka, tako imajo korenine optimalen prostor za rast in razvoj ter z lahkoto absorbirajo vodo in hranila. Tudi na plitvejši zemlji imamo lahko vrt, saj se rastline do neke mere prilagodijo rastnim razmeram. Tla morajo biti še humusna, z optimalno vsebnostjo dušika, kalija in fosforja, makroelementov, ne smejo pa izostati niti drugi elementi.

Preverite kakovost tal

- Oglas -

Tla v slabem stanju (z malo hranili in z malo humusa) ali težka tla lahko izboljšamo. Tu imamo v mislih povsem naravne postopke, ki so bili in so še vedno osnova dobre kmetijske prakse, velikih in malih kmetov. Izboljšanje tal oziroma ohranjanje rodovitnosti tal lahko izvedemo na več načinov: z dodajanem zrelega komposta, z dodajanjem zrelega uležanega hlevskega gnoja, kasneje še z zelenim gnojenjem (gnojenjem s pomočjo rastlin, ki jih pustimo na vrtnih tleh, kjer zrastejo).

V jesensko zimskem času je ravno pravi trenutek, da poiščemo primerno parcelo, košček svojega vrta. Ko ga najdemo, ga ali prekopljemo z vilami ali posujemo z obilico zrelega komposta ali preperelega hlevskega gnoja. Preostali čas zime pa naredimo plan setve in saditve rastlin.

Ali ste vedeli, da si lahko sami pridelate sočne lubenice kar na domačem vrtu?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×