0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeZelenjavni vrt v oktobru

Zelenjavni vrt v oktobru

MORDA VAS ZANIMA

Oktobra so nekatere gredice na zelenjavnem vrtu že prazne, zato jih lahko pripravite za naslednje leto. Iz teh gredic temeljito populite plevel, nato pa zemjo dobro prekopljite, po želji pognojite in jo pustite počivati.

- Oglas -

Sicer je tudi v oktobru na vrtu še veliko slastnih pridelkov. Prav v tem času pobiramo buče, ki lahko v hladnejšem prostoru zdržijo mesece in jih ni treba takoj uporabiti. Preden jih pospravite v shrambo, jih pustite nekaj dni na soncu, da lupina otrdi. Če imate v skrinji dovolj prostora, jih lahko spravite za ozimnico. Buče lahko narežete na kocke, jih shranite v posodice in zmrznete. Kocke so odlične za pripravo juh, kašic in omak. Zmrznete jih lahko surove ali kuhane, v obeh primerih bodo obdržale svoj odličen okus. Zelo so priporočljive za mlade mamice, ki bodo začele z uvajanjem prvih kašic dojenčkom. Buče so lahka hrana, ki jo lahko damo tudi kot prvo kašico dojenčku.

Buče na vrtu

Uporabite tudi zelen paradižnik

Na vrtu lahko v oktobru oberemo še pozno korenje, endivijo, radič, berivko, komarček, kolerabo, zelje, zeleno in rdečo peso. Vso to zelenjavo lahko sicer pustimo pri miru do prvega večjega mraza, saj bo do tedaj še lepo uspevala. Solate in radič pojejte takoj po tem, ko ste jih obrali. Z vsako uro izgubljajo na hranljivosti. Zelje tako kot buče lahko čaka dlje časa, tudi njegova količina vitaminov se izjemno počasi zmanjšuje. Brokoli lahko pustite na vrtu tudi v času, ko že pritisne mraz, a ne predolgo. Brstični ohrovt pa lahko pustite zunaj kar vso zimo in ga poberete, ko ga potrebujete.

- Oglas -

Če na vrtu še vedno rastejo paradižniki, jih izkopljite in nekam obesite na glavo. Plodovi bodo tako kmalu dozoreli. Iz zelenih paradižnikov pa lahko izdelate tudi zeleni paradižnikov čatni (chutney). Za štiri zelene paradižnike boste rabili majhen košček svežega ingverja, tri zelene čilije, ščepec soli, ščepec mlete kurkume, ščepec rdečega čilija, polovičko žlice sladkorja, žlico semen rumene gorčice, žlico olivnega olja, pol žlice mlete kumine, in vejico ali dve koriandra. Paradižnik narežete na kocke, ingver naribate, čilije pa na drobno narežete. V ponvi na segreto olje dodate gorčična semena in počakamo, da začnejo poskakovati. Nato dodamo še semena kumine. Ko ta porjavijo, dodamo še paradižnik, ingver, zeleni čili in kurkumo. Vse skupaj kuhamo na zmernem ognju pol ure, večkrat premešamo in po potrebi dodajamo vodo. Tik pred koncem dodamo še sladkor, sol in rdeči čili. Čatni lahko okrasimo s koriandrom.

Ne pozabite na zelišča

Nikar ne pozabite na zelišča, nekatera morate prenesti v notranjost. Tako lahko v lonček presedite baziliko, peteršilj in drobnjak. S tem boste imeli celo zimo dišeč in svež pridelek. Poskrbite pa, da bodo lončki dovolj veliki za potrebe rastline, zemlja pa dovolj kvalitetna. Peteršilj ima denimo globoko in odebeljeno korenino, zato boste zanj potrebovali dovolj globok lonček. Zelišča postavite nekam na sončno stran, da bodo ujela dovolj svetlobe. Poleg tega so zelišča zanimiva z okrasnega vidika, saj so lahko tudi lepa dekoracija za dom, še posebej košat peteršilj ali ljubka bazilika.

Zelišča lahko tudi posušimo ali zmrznemo. Zelišča kot sta lovor in rožmarin izkopljemo ter presadimo v posodo. Posodo pustimo na prostem do prve slane. Zelišča, ki bodo prezimila, le naberite in shranite. Poleg tega lahko zelišča, ki so se preveč razrasla, razdelimo in ponovno posadimo. Sedaj je pravi čas, da obogatite svoj zeliščni vrt in posadite nova zelišča. Tako se bodo že sedaj zakoreninila in prihodnje leto lepo okrasila gredico.

.

NAJNOVEJŠE