0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaZelena svetloba za beljenje zob brez poškodb sklenine

Zelena svetloba za beljenje zob brez poškodb sklenine

MORDA VAS ZANIMA

Bleščeče beli zobje niso nujno najbolj zdravi. Zdravniki pogosto opozarjajo, da je naravna barva zdravih, močnih zob običajno rahlo rumenkasta. Toda zaradi trenutnih trendov so številni ljudje pripravljeni narediti praktično vse, da bi prišli do nasmeška, kakršnega imajo hollywoodski zvezdniki. Tako se pogosto odločijo za zelo agresivne metode beljenja zob, ki pa seveda poškodujejo zobno sklenino. Zob je sicer na površini bolj bel, vendar pa je obenem precej manj zdrav. Ta praksa je še posebej pogosta med Američani: po nekaterih podatkih naj bi se za beljenje zob odločil kar vsak 10. Američan.

- Oglas -

Kaj torej izbrati: bleščeče bele ali zdrave zobe? Kot se zdi, nam kmalu ne bo treba več izbirati. Znanstveniki naj bi namreč odkrili metodo, ki omogoča zelo uspešno beljenje zob brez poškodb. Metoda je bila pred nedavnim predstavljena v študiji, objavljeni v znanstveni reviji Applied Materials and Interfaces.

Trenutno prevladuje kombinacija gelov z vodikovim peroksidom in modre svetlobe

Zdravi zobje sicer večinoma že v osnovi niso povsem beli, vendar pa moramo ločiti dve vrsti zabarvanja. Pri prvi gre za naravno, genetsko pogojeno »zabarvanje«, pri drugi pa za zabarvanje, ki je posledica slabih navad, povezanih z ustno higieno. Tako se na zobeh nakopičijo obloge oziroma t. i. biofilm, kar lahko privede do spremembe barve zob. Seveda pa se s tem poveča tudi nevarnost za karies in za težave z dlesnimi. Metode za beljenje zob, ki so na voljo trenutno, pogosto niso osredotočene na biofilm, ampak na sklenino, posledica beljenja pa so nemalokrat nepopravljive poškodbe zobne sklenine. To je povezano z dejstvom, da se pri beljenju zob najpogosteje uporabljajo geli, ki vsebujejo vodikov peroksid, v kombinaciji z modro svetlobo. Ta kombinacija sproži kemijsko reakcijo, ki sicer zelo uspešno odstrani madeže oziroma zabarvanje. Toda kot omenjeno, je postopek vse prej kot prijazen do sklenine.

Uporaba nanodelcev titanovega dioksida ni prenesla želenih rezultatov

Raziskovalci, ki so predstavili novo, alternativno metodo beljenja zob, ki temelji na uporabi zelene svetlobe, so najprej testirali modificirane nanodelce titanovega dioksida. To se zdi precej smiselno, saj je titanov dioksid najbolj razširjen beli pigment, ki ga je mogoče med drugim najti tudi v večini zobnih past. Toda izkazalo se je, da je v primeru uporabe modificiranih nanodelcev titanovega dioksida za beljenje zob še vedno potrebna zelo močna modra svetloba, ki je nevarna tako za sklenino kot za kožo in oči. Znanstveniki so se zato odločili, da bodo iskali dalje. Zavedali so se, da bi bila lahko zelena svetloba precej varnejša alternativa, zato so poskušali odkriti belilni gel, ki bi ga bilo mogoče aktivirati z zeleno svetlobo. To jim ne na koncu tudi uspelo.

Učinkovito, obenem pa zobem prijazno odstranjevanje madežev

Kombinacija, ki se je izkazala za posebno učinkovito, obenem pa varno, je bila kombinacija nanodelcev bizmutovega oksiklorida, barovega dioksida in natrijevega alginata. Raziskovalci so iz omenjenih snovi ustvarili gosto pasto, ki so jo nato nanesli na površino zob, zabarvanih zaradi pogostega stika s snovmi, kot so kava, čaj, borovničev sok, rdeče vino in sojina omaka. Nanosu paste je sledila uporaba razpršila z raztopino kalcijeva klorida. Tako je nastal hidrogel, ki se je močno oprijel površine zob. Nato pa je prišla na vrsto še zelena svetloba. Postopek je uspešno odstranil biofilm in s tem zabarvanje. Kar pa je še pomembnejše: metoda ni pustila opaznejših negativnih posledic na sklenini. Še več: metoda je lahko celo koristna za zobe, saj jo odlikuje impresivno protibakterijsko delovanje. Kot se zdi, bo v prihodnje tistim, ki se bodo odločali za beljenje zob, na voljo precej varnejša možnost od večine metod, ki se uporabljajo trenutno.

NAJNOVEJŠE