Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Lepota & kozmetikaZaščita pred spomladanskim soncem

Zaščita pred spomladanskim soncem

MORDA VAS ZANIMA

Začelo se je pomladansko vreme! Zunanje temperature so že nekoliko višje, dnevi znatno daljši, razvaja nas sonce. Vse več časa tako preživljamo zunaj, s tem pa smo tudi bolj izpostavljeni nevarnim sončnim žarkom. Poskrbite za to, da boste pred njimi ustrezno zaščiteni!

- Oglas -

Pomladno sonce

Nevarni žarki

Sončni žarki so del spektra elektromagnetnega valovanja. Površino našega planeta dosežejo različni žarki – toplotni in svetlobni, pa tudi del ultravijoličnih (UV) žarkov. Prav ti so tudi tisti, ki v največji meri negativno učinkujejo na našo kožo.

UV žarki so žarki majhnih valovnih dolžin, prav glede na njih pa jih delimo v tri skupine. Tako ločimo UV-C žarke, ki so kratkih valovnih dolžin in se v celoti absorbirajo v zgornjih plasteh našega ozračja. Ti na našo kožo ne vplivajo.

UV-B žarki so srednjih valovnih dolžin in prodirajo v zgornje plasti kože. Povzročajo lahko vnetje in sončne opekline. Najdaljšo valovno dolžino pa imajo UV-A žarki. To so dolgovalovni žarki, ki prodirajo globlj v kožo. Nekoč so menili, da ti žarki niso škodljivi, sodobne raziskave pa kažejo, da UV-A žarki igrajo pomembno vlogo pri staranju kože in nastanku kožnega raka.

Koža in njena lastna zaščita pred soncem

- Oglas -

Koža je tekom zgodovine razvila mehanizme, s katerimi se pred soncem ščiti sama. Nekakšno naravno varovalo je tvorba rjavega kožnega pigmenta melanina. Prav ta preprečuje, da bi UV žarki prodrli v globlje plasti kože. Naravna obrambna sposobnost kože je posledično veliko boljša pri temneje pigmentiranih ljudeh, kjer je tvorba pigmenta boljša. Svetlopolti, svetlooki in svetlolasi so po drugi strani bolj občutljivi.

Tvorba pigmenta pa ni edini mehanizem, s katerim se naša koža brani pred škodljivim vplivom sončnih žarkov. Koža premore namreč tudi lastne antioksidantne in številne encimske sisteme, ki jo prav tako varujejo.

Nevarnosti sončenja

Pri prekomernem sončenju in nezadostni zaščiti se koža pred škodljivimi vplivi UV žarkov ne more obvarovati sama. Omenjeni žarki jo tedaj lahko poškodujejo na več načinov.

Med blažje prekomerne izpostavljenosti sončnim žarkom tako denimo uvrščamo rdečico, sončne opekline in preobčutljivostne reakcije.

Prekomerna izpostavljenost sončnim žarkom pa lahko pušča tudi kronične oziroma pozne posledice. To so učinki, ki jih sončni žarki na koži pustijo po daljšem času. Mednje denimo sodijo gube, ki so posledica propadanja kolagenskih in elastičnih vlaken zaradi UV žarkov, pa tanjšanje in suhost kože ter vidne žilice.

Najhujša posledica prekomerne izpostavljenosti sončnim žarkom pa je kožni rak. Ta je posledica kancerogenega delovanja UV žarkov na jedrne kisline v kožnih celicah. Obenem je kožni rak eden izmed zelo pogostih tovrstnih obolenj v Sloveniji.

Poskrbite za ustrezno zaščito!

V izogib neželenim posledicam, ki jih prinaša prekomerno sončenje, velja zaščiti nameniti veliko pozornosti. Prvo pravilo je hidracija – naše telo namreč ob višjih temperaturah in izpostavljenosti soncu potrebuje več tekočine, da bi se dobro počutilo. Hidraciji namenite še posebno pozornost ob fizičnih naporih, kot so denimo izleti v naravo.

- Oglas -

Sonce je najmočnejše med 10. in 16. uro, zato poskrbite, da se mu takrat ne izpostavljate predolgo. Kožo zaščitite tudi z izbiro ustreznih oblačil. Najboljša izbira so zračni, naravni materiali, ki zagotavljajo fizično zaščito koži pred vdorom UV žarkov, obenem pa ji omogočajo tudi dihanje in potenje, s čimer se hladi na naraven način. Poleg primernih oblačil pa ne pozabite niti na sončna očala in pokrivalo!

Izpostavljene dele telesa, kot so obraz, ramena in roke, pred vsakim odhodom na sonce zaščitite tudi z izdelki z zaščitnim faktorjem, ki branijo kožo pred škodljivimi vplivi UV-A in UV-B žarkov. Pri izbiri ustreznega izdelka se prepričajte, da je njegov zaščitni faktor visok, ter da vsebuje tudi zaščito pred UV-A žarki. Kljub njihovi nevarnosti namreč mnogo izdelkov na trgu te zaščite ne omogoča.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×