Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
Zdravje & prehranaZakaj antidepresivi včasih ne delujejo? Znanstveniki morda našli odgovor …

Zakaj antidepresivi včasih ne delujejo? Znanstveniki morda našli odgovor …

MORDA VAS ZANIMA

Ljudem z depresijo se zelo pogosto predpišejo t. i. selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina, za katere se večkrat uporablja tudi tuja kratica SSRI. Čeprav so tovrstni antidepresivi mnogim močno olajšali boj z depresijo, pa po drugi strani obstaja tudi velik odstotek tistih, pri katerih ni bilo pravega učinka. Znanstveniki se tako že dolgo sprašujejo, kaj je tisto, zaradi česar prihaja do tako različnih odzivov pacientov. A morda so se zdaj končno dokopali do odgovora, ki bi imel lahko pomemben vpliv na prihodnost zdravljenja depresije, obenem pa tudi bipolarne motnje in shizofrenije.

Izsledki nakazujejo, da bi bila lahko včasih primernejša druga oblika zdravil

- Oglas -

Raziskovalci z Inštituta Salk so svoje ugotovitve objavili v reviji Molecular Psychiatry. V članku so navedli, da naj bi pri ljudeh, ki se ne odzivajo na antidepresive, obstajala odstopanja pri oblikah nevronih. Kot je povedal profesor Rusty Gage, eden izmed avtorjev študije, bi lahko njihove ugotovitve – skupaj s tistimi iz predhodno objavljene študije – nakazovale, da bi se lahko rešitev za ljudi, ki jim antidepresivi ne pomagajo, morda skrivala v drugih zdravilih.

Raziskovanje skritih mehanizmov neodzivnosti na antidepresive zelo zapleteno

Ugotavljanje, zakaj včasih antidepresivi preprosto ne učinkujejo, je sicer zelo zahtevno. Vključuje namreč preučevanje 300.000 nevronov, ki uporabljajo nevrotransmitor serotonin za komunikacijo, skupno število nevronov v naših možganih pa je kar približno 100 milijard. Ena izmed metod, s katero so poskušali znanstveniki v zadnjem času premagati to oviro, je bilo izoliranje teh nevronov v laboratoriju.

Pomemben korak proti boljšemu razumevanju kompleksnosti depresije

Že prejšnja študija iste ekipe, ki je bila prav tako objavljena v reviji Molecular Psychiatry, je sicer razkrila, da imajo ljudje, ki se ne odzivajo na antidepresive, povečano število receptorjev za serotonin. Tako je serotonin povzročil hiperaktivnost nevronov. S tokratno študijo pa so želeli znanstveniki raziskati še druga odstopanja pri tistih, ki se ne odzivajo na antidepresive. Pri tem so odkrili, da je razlika v odzivanju nevronov povezana tudi z njihovo obliko. Hkrati pa so ugotovili, da obstaja pri ljudeh, ki jim antidepresivi ne pomagajo, primanjkljaj ključnih genov, ki sodelujejo pri tvorbi nevronskih povezav.

Preberite tudi: Depresija je lahko posledica zastrupljenosti telesa

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×