Zdravje & prehranaBi bila v vseh šolah potrebna posebna »menstrualna vzgoja«?

Bi bila v vseh šolah potrebna posebna »menstrualna vzgoja«?

MORDA VAS ZANIMA

V Angliji bodo z letom 2020 v šolah uvedli obvezno menstrualno vzgojo, in to tako za deklice kot za dečke. Ena izmed tistih, ki so se najbolj aktivno zavzemali za to spremembo učnega programa, je 23-letna Alice Smith, ki se že od svojega 14. leta dalje bojujejo z endometriozo. Po njenih besedah naj bi bilo zelo pomembno, da se otroci že pri zgodnjih letih seznanijo s tem, katere telesne spremembe so normalne in katere niso. Tako lahko prej poiščejo pomoč, ko je to potrebno.

V znanju je moč, še posebej ko gre za naše lastno telo 

- Oglas -

Alice Smith poudarja pomen odprtega okolja, ki dopušča možnost odkritega pogovora o telesnih spremembah, povezanih s puberteto. Njena bolezen jo je že zelo zgodaj poučila o tem, kako hude so lahko določene težave, o katerih se v šolah praktično ne govori. Pri endometriozi, zelo razširjeni težavi med ženskami, gre sicer za rast tkiva, podobnega maternični sluznici, v drugih delih telesa. Tipični simptom so zelo hude bolečine, na dolgi rok pa lahko endometrioza privede tudi do neplodnosti. Danes Alice Smith verjame, da bi odšla do zdravnika precej prej, če bi jo kdo poučil o tem, da tako hude bolečine med menstruacijo preprosto niso normalne.

Učenkam v Angliji bodo morda že kmalu na voljo tudi brezplačni vložki in tamponi

V Angliji pa se obeta še ena pomembna sprememba, povezana s šolarkami in menstruacijo. Načrtujejo namreč zagotavljanje brezplačnih tamponov in vložkov v vseh šolah, s čimer se želijo spopasti s t. i. menstrualno revščino. Po podatkih iz leta 2017 naj bi imela namreč kar vsaka deseta šolarka zaradi pomanjkanja finančnih sredstev onemogočen dostop do ustreznih higienskih pripomočkov. Velikokrat tako dekleta med menstruacijo sploh ne pridejo v šolo. V nekaterih šolah so sicer poskušale učiteljice priskrbeti higienske pripomočke tistim učenkam, ki si tega niso mogle privoščiti. Vendar pa se nameravajo oblasti v Angliji tega problema zdaj očitno lotiti tudi sistemsko.

Preberite tudi: Ali med menstruacijo pomislite tudi na okolje?

NAJNOVEJŠE