Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaBi bila v vseh šolah potrebna posebna »menstrualna vzgoja«?

Bi bila v vseh šolah potrebna posebna »menstrualna vzgoja«?

MORDA VAS ZANIMA

V Angliji bodo z letom 2020 v šolah uvedli obvezno menstrualno vzgojo, in to tako za deklice kot za dečke. Ena izmed tistih, ki so se najbolj aktivno zavzemali za to spremembo učnega programa, je 23-letna Alice Smith, ki se že od svojega 14. leta dalje bojujejo z endometriozo. Po njenih besedah naj bi bilo zelo pomembno, da se otroci že pri zgodnjih letih seznanijo s tem, katere telesne spremembe so normalne in katere niso. Tako lahko prej poiščejo pomoč, ko je to potrebno.

V znanju je moč, še posebej ko gre za naše lastno telo 

- Oglas -

Alice Smith poudarja pomen odprtega okolja, ki dopušča možnost odkritega pogovora o telesnih spremembah, povezanih s puberteto. Njena bolezen jo je že zelo zgodaj poučila o tem, kako hude so lahko določene težave, o katerih se v šolah praktično ne govori. Pri endometriozi, zelo razširjeni težavi med ženskami, gre sicer za rast tkiva, podobnega maternični sluznici, v drugih delih telesa. Tipični simptom so zelo hude bolečine, na dolgi rok pa lahko endometrioza privede tudi do neplodnosti. Danes Alice Smith verjame, da bi odšla do zdravnika precej prej, če bi jo kdo poučil o tem, da tako hude bolečine med menstruacijo preprosto niso normalne.

Učenkam v Angliji bodo morda že kmalu na voljo tudi brezplačni vložki in tamponi

V Angliji pa se obeta še ena pomembna sprememba, povezana s šolarkami in menstruacijo. Načrtujejo namreč zagotavljanje brezplačnih tamponov in vložkov v vseh šolah, s čimer se želijo spopasti s t. i. menstrualno revščino. Po podatkih iz leta 2017 naj bi imela namreč kar vsaka deseta šolarka zaradi pomanjkanja finančnih sredstev onemogočen dostop do ustreznih higienskih pripomočkov. Velikokrat tako dekleta med menstruacijo sploh ne pridejo v šolo. V nekaterih šolah so sicer poskušale učiteljice priskrbeti higienske pripomočke tistim učenkam, ki si tega niso mogle privoščiti. Vendar pa se nameravajo oblasti v Angliji tega problema zdaj očitno lotiti tudi sistemsko.

Preberite tudi: Ali med menstruacijo pomislite tudi na okolje?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×