Lepota & KozmetikaAli med menstruacijo pomislite tudi na okolje?

Ali med menstruacijo pomislite tudi na okolje?

MORDA VAS ZANIMA

Povprečna ženska naj bi v življenju porabila kar 16.800 tamponov ali vložkov za enkratno uporabo. Danes se na srečo vse več žensk zaveda, kako veliko težavo lahko to v resnici predstavlja. Vendar pa obstaja tudi precej tistih, ki so še vedno skeptične do uporabe alternativnih higienskih pripomočkov za čas med menstruacijo, kot sta na primer menstrualna skodelica ali pralni vložki. Se bojite, da ta rešitev ni dovolj higienična? Obstajajo morda drugi zadržki, zaradi katerih se še niste odpovedali klasičnim vložkom in tamponom? Ponujamo vam kar nekaj dobrih razlogov, zakaj je skrajni čas za spremembo – to je namreč nekaj, kar bo koristilo tako okolju kot vašemu zdravju.

- Oglas -

Tamponi in menstruacija

Manj težav s krči, okužbami in izpuščaji

Vas med menstruacijo pogosto presenetijo močne bolečine? To je lahko deloma povezano tudi z uporabo higienskih pripomočkov iz umetnih materialov. Mnoge ženske, ki so začele uporabljati pralne vložke iz 100-odstotnega bombaža, poročajo, da imajo precej manj težav z bolečimi krči. Podoben učinek pa ima lahko tudi kakovostna menstrualna skodelica, s katero nadomestite tampone. Problem pri zelo vpojnih tamponih je tudi ta, da lahko pretirano izsušijo vašo nožnico, s čimer se poveča nevarnost za okužbe. Po drugi strani pa obstaja pri vložkih iz umetnih materialov, ki ovirajo kroženje zraka, precejšnja verjetnost, da se pojavijo kožni izpuščaji. Če torej nehate kupovati menstrualne pripomočke, namenjene enkratni uporabi, si lahko s tem prihranite precej neprijetnosti.

Zmanjšajte nevarnost za sindrom toksičnega šoka in druge resne zaplete

Uporaba tamponov je seveda problematična tudi zaradi dejstva, da predstavljajo nevarnost za sindrom toksičnega šoka, še posebej če jih ne menjate dovolj pogosto. Ta zaplet je sicer zelo redek, vendar kljub temu ni nekaj, kar bi lahko preprosto odmislili, ko razmišljamo o pomanjkljivostih tamponov. Poleg tega se pri izdelavi tamponov in vložkov pogosto uporabljajo zelo agresivne kemikalije, namenjene beljenju vlaken, in umetne dišave, kar lahko med drugim privede do hormonskih motenj in težav s plodnostjo.

Ne zanemarjajte pozitivnega vpliva na okolje … in denarnico

Menjava tamponov in klasičnih vložkov z menstrualnimi skodelicami ter pralnimi vložki je na prvi pogled majhna sprememba, vendar pa lahko v resnici z njo naredite ogromno dobrega za okolje. Še posebej če upoštevate skupni vpliv vseh žensk, ki so del vse večjega »gibanja« za okolju prijazne izbire med menstruacijo. S to spremembo boste seveda naredili tudi nekaj dobrega za svojo denarnico, saj je stalno kupovanje izdelkov za enkratno uporabo na dolgi rok precej drago. Kaj pa sama uporaba? Večina žensk se zelo hitro navadi na nove, malce drugačne pripomočke, s katerimi je mogoče brez težav vzdrževati visoko stopnjo higiene in udobja »v tistih dneh«. Razlogov, zakaj je vredno vsaj poskusiti z alternativnimi možnostmi, je torej več kot dovolj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×