Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeSprejeta prepoved ribolova v Arktičnem oceanu

Sprejeta prepoved ribolova v Arktičnem oceanu

MORDA VAS ZANIMA

Pred kratkim je bila sprejeta prepoved, ki so jo podpisali predstavniki Evropske unije in devetih drugih držav – Rusije, Kanade, Islandije, Združenih držav Amerike, Japonske, Južne Koreje, Norveške, Danske in Kitajske. Sporazum, ki je bil sklenjen na Grenlandiji, prepoveduje komercialni ribolov na večjem območju Arktičnega oceana. Ta dogovor bo veljal najmanj 16 let.

- Oglas -

Arktični ocean

Ledu na območju Arktike vse manj

Zaradi podnebnih sprememb je podoba Arktike danes precej drugačna kot v preteklosti. Posledica višjih temperatur je pospešeno taljenje ledu. Tako lahko ladje danes pljujejo tam, kjer je bilo to nekoč zaradi ledu nemogoče. Letos so znanstveniki zabeležili eno najnižjih stopenj ledu na Arktiki v vsej zgodovini spremljanja.

Mnogim podjetjem so se že cedile sline po tem območju

Za zdaj sicer ni bilo mogoče opaziti, da bi na območju Arktike potekal ribolov, vendar pa začenja po drugi strani vse več podjetij pošiljati tja velike ladje s posadkami, ki naj bi raziskale območje. Tako je bilo mogoče pričakovati, da bo postajal Arktični ocean vse bolj zanimiv za komercialni ribolov, saj podnebne spremembe silijo tudi ribe, da se pomikajo vse bolj proti severu. Hkrati pa že sam ribolov povzroča pospešeno praznjenje morskih voda. Po nekaterih ocenah naj bi ostali oceani do leta 2048 celo povsem brez rib.

Prepoved zajema področje, veliko kot Sredozemsko morje

Nova potencialna območja so tako za podjetja, ki se ukvarjajo z ribolovom, zelo zanimiva. Vendar  so v primeru Arktike politiki pravočasno sprevideli, da bi tudi to področje čakala enaka usoda, če ne ukrepajo. Prepoved komercialnega ribolova tako odslej velja na področju, katerega površina je približno tolikšna kot površina Sredozemskega morja. Da je prišlo do tega sporazuma, je bilo sicer potrebnih več let pogovorov oziroma pogajanj. Nazadnje so se predstavniki omenjenih držav strinjali, da bi bilo dovoljevanje ribolova na tem območju zelo tvegano za usodo našega planeta in nespametno.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×