fbpx
Domov Ekologija & okolje Sprejeta prepoved ribolova v Arktičnem oceanu

Sprejeta prepoved ribolova v Arktičnem oceanu

Črni trn – prva pomoč pri kroničnem zaprtju

Črni trn kot zdravilno rastlino poznamo že mnogo let. Še dandanes se uporablja pri kroničnih zaprtjih otrok in ostarelih.

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

Pred kratkim je bila sprejeta prepoved, ki so jo podpisali predstavniki Evropske unije in devetih drugih držav – Rusije, Kanade, Islandije, Združenih držav Amerike, Japonske, Južne Koreje, Norveške, Danske in Kitajske. Sporazum, ki je bil sklenjen na Grenlandiji, prepoveduje komercialni ribolov na večjem območju Arktičnega oceana. Ta dogovor bo veljal najmanj 16 let.

Arktični ocean

Ledu na območju Arktike vse manj

Zaradi podnebnih sprememb je podoba Arktike danes precej drugačna kot v preteklosti. Posledica višjih temperatur je pospešeno taljenje ledu. Tako lahko ladje danes pljujejo tam, kjer je bilo to nekoč zaradi ledu nemogoče. Letos so znanstveniki zabeležili eno najnižjih stopenj ledu na Arktiki v vsej zgodovini spremljanja.

Mnogim podjetjem so se že cedile sline po tem območju

Za zdaj sicer ni bilo mogoče opaziti, da bi na območju Arktike potekal ribolov, vendar pa začenja po drugi strani vse več podjetij pošiljati tja velike ladje s posadkami, ki naj bi raziskale območje. Tako je bilo mogoče pričakovati, da bo postajal Arktični ocean vse bolj zanimiv za komercialni ribolov, saj podnebne spremembe silijo tudi ribe, da se pomikajo vse bolj proti severu. Hkrati pa že sam ribolov povzroča pospešeno praznjenje morskih voda. Po nekaterih ocenah naj bi ostali oceani do leta 2048 celo povsem brez rib.

Prepoved zajema področje, veliko kot Sredozemsko morje

Nova potencialna območja so tako za podjetja, ki se ukvarjajo z ribolovom, zelo zanimiva. Vendar  so v primeru Arktike politiki pravočasno sprevideli, da bi tudi to področje čakala enaka usoda, če ne ukrepajo. Prepoved komercialnega ribolova tako odslej velja na področju, katerega površina je približno tolikšna kot površina Sredozemskega morja. Da je prišlo do tega sporazuma, je bilo sicer potrebnih več let pogovorov oziroma pogajanj. Nazadnje so se predstavniki omenjenih držav strinjali, da bi bilo dovoljevanje ribolova na tem območju zelo tvegano za usodo našega planeta in nespametno.

- Oglas -

Najnovejše

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

7 pogostih napak pri čiščenju

Čiščenje stanovanja za večino ljudi ni najbolj prijetno opravilo. Tako seveda želimo, da bi bil čas, ki ga vložimo, čim bolje porabljen.

Tef – izjemno zdravo žito, ki ne vsebuje glutena

Ste že slišali za žito, imenovano tef (Eragrostis tef)? V naših krajih gre za zelo eksotično živilo, ki ga verjetno poznajo le redki posamezniki.

Pasijonka za pomiritev živcev in daljši spanec

Pasijonka vpliva na centralni živčni sistem, in sicer deluje pomirjevalno. Ugotovili so, da izvlečki pasijonke podaljšajo spanje pri peroralnem uživanju.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×