0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNavadna zvezdica za lažje izkašljevanje in hitrejše celjenje kože

Navadna zvezdica za lažje izkašljevanje in hitrejše celjenje kože

MORDA VAS ZANIMA

Navadna zvezdica (Stellaria media), pogovorno imenovana kar kurja črevca, je tako razširjena, da je večinoma niti ne zaznavamo. Gre za rastlino z belimi cvetovi v obliki zvezdic, ki se velikokrat dojema kot moteč plevel, zaslediti pa jo je mogoče večino leta. Namesto da se poskušate navadne zvezdice znebiti, raje izkoristite njene številne pozitivne vplive na zdravje. Vsebuje namreč veliko vitamina C ter mnogih mineralov. Tako vam lahko pomaga pri številnih zdravstvenih težavah (na primer v obliki čaja ali kot dodatek solatam), uporabite pa jo lahko celo za izdelavo mazil za hitrejše celjenje ran. Pazite le na to, da boste zares nabrali navadno zvezdico, saj lahko nekatere strupene rastline precej spominjajo nanjo. Če niste prepričani, se vedno posvetujte z nekom, ki ima več izkušenj z zdravilnimi rastlinami.

- Oglas -

Navadna zvezdica

Čaj iz navadne zvezdice: za lajšanje težav z dihali in drugi pozitivni vplivi

Pitje čaja, pripravljenega iz navadne zvezdice, pripomore k redčenju in izločanju sluzi. Tako bo dihanje v primeru prehlada precej lažje. Pomaga tudi pri drugih težavah z dihali. Poleg tega se čaj priporoča vsem z bolečinami v različnih delih telesa, spodbuja pa tudi razstrupljanju telesa, saj deluje diuretično. Med blagodejne vplive tega čaja sodijo še pomoč pri izgubi odvečnih kilogramov, boljša prebava in zmanjševanje tveganja za kronična vnetja v telesu – navadna zvezdica namreč vsebuje ogromno protivnetnih snovi. Ker gre, kot že omenjeno, tudi za odličen vir vitamina C, pa bo čaj pomagal tudi pri krepitvi imunskega sistema. Kako ga torej pripraviti?

Postopek je zelo preprost. Zavrite 250 mililitrov vode, ki jo nato prilijte po 1 žlički posušene ali po 2 žličkah sveže rastline, ki ste jo pred tem nasekljali na drobne koščke. Počakajte približno 5 minut (skodelica naj bo medtem pokrita), preden čaj precedite in ga popijete.

- Oglas -

Olje za pospeševanje obnove poškodovane kože in preprečevanje okužb

Navadna zvezdica se lahko pohvali tudi z antiseptičnim delovanjem. Tako je odlična izbira za nego poškodovane kože, pri kateri obstaja nevarnost okužbe. Olje, pripravljeno iz navadne zvezdice, bo kožo pomirilo, preprečilo širjenje škodljivih mikroorganizmov in poskrbelo za to, da se bo koža zacelila hitreje. Hkrati si lahko z oljem pomagate tudi pri blaženju bolečin v sklepih.

Rastlino najprej zmešajte v kuhinjskem mešalniku, nato pa prilijte enako količino olivnega olja. Mešanico segrejte nad paro. Nato počakajte nekaj ur, da se povsem ohladi, preden jo ponovno segrejete. Nekajkrat ponovite, da se v olje izloči čim več zdravilnih snovi. Če imate več časa, lahko namesto tega pustite rastlino namočeno nekaj tednov, preden začnete z uporabo olja.

.

NAJNOVEJŠE