0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineNavadna zvezdica – užitna pticam in ljudem

Navadna zvezdica – užitna pticam in ljudem

MORDA VAS ZANIMA

Navadna zvezdica (Stellaria media) ali po domače – kurja črevca, spada v družino klinčnic in je tako mnogokrat tarča predsodkov, ki jo označujejo kot plevel. Seveda je mnogo več kot zgolj plevelnica, ki uspeva po njivah, vinogradih ter zapuščenih vrtovih vse od marca do oktobra. Tega se je tradicionalna medicina zavedala že skozi prejšnja stoletja, saj zel vsebuje veliko beta karotena, vitamina C, magnezija, kalcija ter drugih mineralov. Zaradi njenih diuretičnih lastnosti danes nekateri celo pravijo, da lahko pomaga pri uravnavanju telesne teže.

- Oglas -

Svoje ime je navadna zvezdica dobila zaradi svojih belih cvetov, ki po obliki spominjajo na drobne zvezdice. Ime kurja črevca pa se je rastline prijelo, ker so njena stebla (poraščena z drobnimi dlačicami zgolj po eni strani in v strnjenem pasu) med seboj tako prepletena, da med puljenjem spominjajo na perutninska čreva. Ker pa v močnem dežju cvetovi začno povešati svoje glave, listi pa se začnejo približevati drug drugemu za zaščito novih listnih popkov in poganjkov so ji stari Valižani nadeli tudi vzdevek – čuvaj.

Navadna zvezdica (stellaria media)

Odpravlja kožne težave ter prehlad

Prav tako kot kamilica in ognjič, je tudi navadna zvezdica koristna pri pomoči težavni koži. Na prizadetih mestih se namreč uporablja v obliki obkladkov, saj ima hladilni učinek ter tako odpravlja občutek srbenja in razdraženosti na koži. Stolčeni oziroma zmečkani listi se lahko uporabijo celo neposredno na koži za lajšanje vnetij. Tako jo je kot sestavino možno zaslediti v precej širokem naboru izdelkov za nego kože. Ker pa so njeni listi bogati tudi z vitaminom C lahko njihovo zaužitje v obliki čaja okrepi naš imunski sistem in odpravi prehlad ali kašelj.

- Oglas -

Cvetovi s semeni so užitni tako za živali kot za ljudi

V belih cvetovih navadne zvezdice se v središču le teh opazno nahajajo tudi drobna semena, ki se, ko dozorijo, odenejo v rjavo barvo. Slednja so prava poslastica za ptiče in nekatere druge poljske živali, uživamo pa jih lahko tudi ljudje, saj so cvetovi kot celota polni mineralov kot so cink, železo, mangan, kalcij, fosfor, magnezij in natrij. Ker omenjeni cvetovi rastlino krasijo v pomladnih mesecih jih lahko kar sveže nabrane ter očiščene uporabimo kot odličen dodatek k spomladanski regratovi solati.

Cvetovi so tudi dober vir gama-linolenske kisline (GLA), ki spada med omega 6 maščobne kisline. GLA se priporoča za zdravljenje težav s kožo ter hormonskih neravnovesij. Pomaga pa tudi pri čiščenju pljuč hkrati pa deluje protivnetno. Poleg tega GLA zmanjšuje negativne učinke prekomernega pitja alkohola in hkrati odpravlja zastajanje vode v telesu. Navadna zvezdica se zaradi preostalih vitaminov kot sta vitamin B ter beta karoten uporablja tudi za zdravljenje prebavnih motenj, v primeru zunanje uporabe pa jo lahko uporabimo za lajšanje bolečin ter revmatičnih obolenj v sklepih.

Recepti

Čaj

Za pripravo čaja potrebujemo dve čajni žlički sveže nabrane rastline ali zgolj njenih cvetov ter eno skodelico vrele vode. Ustrezno količino zelišča prelijemo z vrelo vodo in jo pustimo, da se namaka 15 do 20 minut. Nato tekočino precedimo ter jo popijemo. Če jo pijemo redno vsak dan, v obdobju 6 tednov opazimo pozitivne spremembe v obliki izboljšanja počutja, saj čaj telo očisti vseh škodljivih toksinov. A pazljivo! Ker ima navadna zvezdica tudi rahel odvajalni učinek s čajem ne smemo pretiravati.

Obkladki

Za pripravo obkladkov uporabimo kar čaj, ki ga seveda pred nanosom dobro ohladimo. Z tem vanj namočeno gazo položimo na obolelo mesto ter jo pustimo delovati 10 minut. Nato jo ponovno namočimo in postopek ponovimo trikrat do štirikrat.

.

NAJNOVEJŠE