0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana6 zahrbtno (pre)slanih živil

6 zahrbtno (pre)slanih živil

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno ste seznanjeni z dejstvom, da preveč soli našemu telesu škoduje. Prekomerna količina soli je najbolj nevarna našemu krvnemu tlaku. Sol namreč povzroča, da telo zadržuje vodo in če je zaužijemo preveč, rezervna voda shranjena v našem telesu prične dvigovati naš krvni tlak. Torej – več soli zaužijemo, višji je naš krvni tlak. Višji tlak pa posledično pomeni večji pritisk na naše srce, ožilje, ledvice ter možgane.

- Oglas -

Skratka, obstaja mnogo (dovolj dobrih) razlogov, da se večjim količinam soli raje izognemo. Pa se ji res lahko? Prigrizki kot so denimo čips, krekerji ali slane prestice glasno izražajo svojo količino soli zato se jim lahko z lahkoto izognemo. Kaj pa druga živila? Obstajajo namreč takšna, ki na prvi pogled delujejo popolnoma nedolžna na kar se izkaže, da njihovo prekomerno uživanje pomeni tudi prekomerno uživanje soli. V nadaljevanju vas opozarjamo na kar 6 tovrstnih živil!

Palačinke

Piščančje prsi

Surove piščančje prsi vsebujejo slano skrivnost. Pogosto namreč vsebujejo vbrizgano aromo, ki sicer popestri okus živila in ga naredi bolj izrazitega a po drugi strani je omenjena aroma bogata z natrijem. Zato je priporočljivo, da ob nakupovanju na etiketi vedno preverite, da je meso, ki ga kupujete brez konzervansov ali dodanih aditivov oziroma, da med sestavinami označenimi na etiketi ni soli.

- Oglas -

Omake ter polivke

To, da marinade in solatne prelivke vsebujejo sol sicer ni nič novega – navsezadnje imajo v večini primerov tudi slan okus. A šokanten je podatek koliko je vsebujejo! Dve žlici solatnega preliva ali žar omake lahko vsebujeta ar 300 mg natrija kar je okoli 15 odstotkov dnevne kvote zaužite soli. Tiste res slane pa lahko pokrijejo kar eno četrtino priporočljive dnevne količine soli.

Vroča čokolada

Okusna topla pijača je sicer opojna in nekomu morda celo predstavlja dietni nadomestek navadni čokoladi. A pazljivo! Ena merica vroče čokolade lahko vsebuje tudi 7 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa natrija. Če ste iz kakršnegakoli razloga na dieti z zmanjšanim vnosom natrija pa lahko ena doza vroče čokolade pomeni več kot 10 odstotkov dnevne priporočene količine.

Palačinke

Zaželeli ste si sladkega prigrizka, kajne? A palačinke narejene iz že pripravljene mešanice so vse prej kot sladke. Slane so! Vsebujejo kar 2000 mg natrija.

Zmrznjene zelenjavne omake

Zmrznjena zelenjava v omakah lahko vsebuje kar 500 mg natrija na obrok – še posebej, če je zraven primešan tudi sir. Zato takšen obrok lahko kar preskočimo in raje uporabimo navadno ali samostojno zmrznjeno zelenjavo, ki je več kot hranljiva.

- Oglas -

Skuta

Sicer je skuta dober vir kalcija in beljakovin a kaj ko le ena skodelica tega okusnega živila lahko vsebuje tudi do 1000 mg natrija. To je kar 40 odstotkov našega dnevnega priporočljivega zaužitja! Posezite torej raje po grškem jogurtu, saj ta vsebuje zgolj 60 g natrija na porcijo poleg tega pa je prav tako kot skuta bogat z beljakovinami.

NAJNOVEJŠE