Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeMali rakavi bolniki imajo v revnih državah le 30 odstotkov možnosti za...

Mali rakavi bolniki imajo v revnih državah le 30 odstotkov možnosti za preživetje

MORDA VAS ZANIMA

Vsako leto za rakom zboli kar približno 429.000 otrok po svetu. Večinski delež (384.000) predstavljajo otroci iz t. i. držav v razvoju. Vendar pa je obenem prav v teh državah možnost za preživetje otrok z rakom najmanjša. Medtem ko je v bogatih državah delež otrok z rakom, ki so po petih letih od diagnoze še vedno živi, nad 80 odstotkov, pa je možnost za preživetje pri otrocih z rakom v revnejših državah zgolj 30-odstotna.

Otroci z rakom večinoma umirajo zaradi razlogov, ki bi se jih dalo preprečiti

- Oglas -

Navedeni podatki so iz študije, ki je bila pred kratkim objavljena v reviji Science. Po besedah avtorice študije Catherine Lam, pediatrične onkologinje, je neuspešno zdravljenje v revnih državah povezano z različnimi razlogi – od tega, da sploh ni postavljena diagnoza oziroma da je diagnoza napačna, pa do dejstva, da je zdravljenje za mnoge povezano s previsokimi stroški, zato z njim niti ne začnejo ali pa se odločijo za predčasno prekinitev. Ob tem dr. Lam poudarja, da je večina razlogov vendarle takšnih, da bi se jih dalo preprečiti.

V mnogih primerih bi zadostovali že zelo preprosti ukrepi, kot je na primer zagotavljanje nastanitve in hrane v času zdravljenja. Mali bolniki so namreč pogosto prisiljeni v opustitev zdravljenja zaradi revščine in precejšnje oddaljenosti od bolnišnic. Odprava teh preprek v kombinaciji z zagotavljanjem onkoloških centrov z usposobljeno ekipo bi lahko vsaj prepolovila število smrti otrok z rakom v revnejših državah.

Pravica do najkakovostnejšega možnega zdravljenja kot ena temeljnih otrokovih pravic

V onkoloških centrih v nekaterih revnejših državah so že poskusili z omenjenimi ukrepi, kar je povzročilo, da se je število otrok, ki opustijo zdravljenje, bistveno zmanjšalo. Mnogokrat so možnosti za uspešno zdravljenje raka pri otrocih zelo dobre, a če mora družina za to potovati tudi po 8 ur, hkrati pa vsakič zbrati visoke zneske za zdravila, postane verjetnost za otrokovo ozdravitev hitro precej manjša. Dr. Lam je povedala še, da se opustitev zdravljenja pogosto razume kot krivda staršev, vendar gre v resnici za kompleksno sistemsko težavo.

Del te težave je na primer tudi neuspešno globalno zagotavljanje resnično najkakovostnejših zdravil. Možnosti, kako bolje pomagati kar približno 89 odstotkov vseh otrok z rakom, je torej še kar nekaj. Scott Howard, soavtor študije, pa je ob tem dejal: »Vsak otrok bi moral imeti dostop do najboljšega možnega zdravljenja na svetu!«

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×