Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaZaenkrat še brez omejitve transmaščobnih kislin v hrani

Zaenkrat še brez omejitve transmaščobnih kislin v hrani

MORDA VAS ZANIMA

Odbor Državnega zbora je zavrnil predlog za omejitev transmaščobnih kislin v hrani, saj čakajo na oceno tveganja, ki bo pripravljena konec leta.

- Oglas -

Predlog za dopolnitev zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili, je bil podan v želji po omejitvi vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih. Vendar so se člani odbora za zdravstvo odločili, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Zanj je glasovalo osem poslancev, proti pa devet.

Transmaščobe

Kaj pravi predlog?

Po predlogu bi živila lahko vsebovala največ dva grama transmaščobnih kislin od 100 gramov vseh prisotnih maščob. Kot so povedali, študije po svetu kažejo, da so transmaščobne kisline škodljive za zdravje – povečujejo namreč tveganje za srčno-žilne bolezni, raka itd.

Zakaj sprememba zakona ni izvedljiva?

Na ministrstvu za zdravje so povedali, da pri takih predlogih brez ocene tveganja ne gre. Ocena tveganja bi povedala, ali prebivalstvo res zaužije snov, ki je v postopku omejevanja. Ocena tveganja naj bi bila nared do konca leta, so še povedali.

»Slovenci smo jim bolj izpostavljeni«

- Oglas -

Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je povedal, da bi morali transmaščobne kisline nujno umakniti iz prehrane. Medtem ko margarina na prodajnih policah ni problematična, je drugače v gostinskih obratih, ki kupujejo »najcenejšo robo«, je opozoril. Po njegovih besedah smo Slovenci transmaščobnim kislinam bolj izpostavljeni kot prebivalci zahodnih držav EU.

Na škodljivost transmaščobnih kislin je opozorila tudi Zveza potrošnikov Slovenije. Najdemo jih v cenenih živilih, ki jih kupujejo socialno ogroženi potrošniki, so poudarili.

Kako je v tujini?

Ponekod je prodaja živil, ki vsebujejo višjo količino transmaščobnih kislin od še dopustne, prepovedana z zakonom. Med te države spadajo: Danska, Avstrija, Norveška, Madžarska, Švica in Islandija. Vse od takrat beležijo upad srčno-žilnih bolezni.

Več o transmaščobah si preberite tukaj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×