Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Zdravje & prehranaZaenkrat še brez omejitve transmaščobnih kislin v hrani

Zaenkrat še brez omejitve transmaščobnih kislin v hrani

MORDA VAS ZANIMA

Odbor Državnega zbora je zavrnil predlog za omejitev transmaščobnih kislin v hrani, saj čakajo na oceno tveganja, ki bo pripravljena konec leta.

- Oglas -

Predlog za dopolnitev zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili, je bil podan v želji po omejitvi vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih. Vendar so se člani odbora za zdravstvo odločili, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Zanj je glasovalo osem poslancev, proti pa devet.

Transmaščobe

Kaj pravi predlog?

Po predlogu bi živila lahko vsebovala največ dva grama transmaščobnih kislin od 100 gramov vseh prisotnih maščob. Kot so povedali, študije po svetu kažejo, da so transmaščobne kisline škodljive za zdravje – povečujejo namreč tveganje za srčno-žilne bolezni, raka itd.

Zakaj sprememba zakona ni izvedljiva?

Na ministrstvu za zdravje so povedali, da pri takih predlogih brez ocene tveganja ne gre. Ocena tveganja bi povedala, ali prebivalstvo res zaužije snov, ki je v postopku omejevanja. Ocena tveganja naj bi bila nared do konca leta, so še povedali.

»Slovenci smo jim bolj izpostavljeni«

- Oglas -

Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je povedal, da bi morali transmaščobne kisline nujno umakniti iz prehrane. Medtem ko margarina na prodajnih policah ni problematična, je drugače v gostinskih obratih, ki kupujejo »najcenejšo robo«, je opozoril. Po njegovih besedah smo Slovenci transmaščobnim kislinam bolj izpostavljeni kot prebivalci zahodnih držav EU.

Na škodljivost transmaščobnih kislin je opozorila tudi Zveza potrošnikov Slovenije. Najdemo jih v cenenih živilih, ki jih kupujejo socialno ogroženi potrošniki, so poudarili.

Kako je v tujini?

Ponekod je prodaja živil, ki vsebujejo višjo količino transmaščobnih kislin od še dopustne, prepovedana z zakonom. Med te države spadajo: Danska, Avstrija, Norveška, Madžarska, Švica in Islandija. Vse od takrat beležijo upad srčno-žilnih bolezni.

Več o transmaščobah si preberite tukaj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×