Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.
RubrikeZanimivostiZa počasen govorni razvoj otroka so lahko krivi (tudi) zasloni  

Za počasen govorni razvoj otroka so lahko krivi (tudi) zasloni  

MORDA VAS ZANIMA

Upočasnjen govorni razvoj pri otrocih je lahko posledica najrazličnejših dejavnikov, tako genetskih kot okoljskih. Negativnim dejavnikom, ki so znani že dalj časa, se je v zadnjih letih pridružila nova težava: čezmerna izpostavljenost različnim zaslonom. Problematični naj bi bili predvsem zasloni naprav, kot sta pametni telefon in tablični računalnik, torej naprav, ki jih običajno držimo v rokah. Negativen vpliv tovrstnih zaslonov je bil potrjen tudi s študijo, ki je bila pred nekaj leti predstavljena na letni konferenci mednarodnega združenja pediatrov.

Ekspresivna komunikacijska zmožnost zaostaja za receptivno

- Oglas -

Ena od najpomembnejših ugotovitev raziskave je bila ugotovitev o obstoju korelacije med časom, ki ga otroci, mlajši od dveh let, posvetijo igranju s pametnim telefonom oziroma tabličnim računalnikom, in verjetnostjo za upočasnjen razvoj govora. Otroci, ki se pogosto igrajo s tovrstnimi napravami, začnejo običajno govoriti pozneje kot njihovi vrstniki. Študija je zajela podatke za 894 otrok, starih od šest mesecev do dveh let. Podatki so bili zbrani v sklopu raziskave, ki je potekala med letoma 2011 in 2015. Na pregledu, ki je bil izveden, ko so bili otroci stari osemnajst mesecev, so starši otrok med drugim poročali o tem, koliko časa dnevno imajo njihovi otroci dostop do pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Povprečni čas izpostavljenosti je znašal 28 minut.

Raziskovalci so nato uporabili metodo za prepoznavanje govornih zaostankov pri otrocih. Primerjava zbranih podatkov je razkrila že omenjeno korelacijo med časom uporabe elektronskih naprav in verjetnostjo za upočasnjen razvoj govora. Vsakih dodatnih 30 minut je prineslo kar 49-odstotno povečanje tveganja za t. i. ekspresivne motnje. Tudi če je bilo razumevanje (t. i. receptivna plat) v skladu s pričakovanji za njihovo starost, so imeli otroci, ki so bili različnim zaslonom izpostavljeni nadpovprečno pogosto, zelo veliko težav z izražanjem.

Pasivno sprejemanje namesto aktivne udeležbe

Na prvi pogled se sicer zdi, da lahko elektronske naprave pripomorejo k razvoju govora pri otrocih. Če si na primer otroci pogosto ogledujejo različne videoposnetke, imajo pri tem stik z živim jezikom. Seveda pa je težava, ki jo je potrdila tudi opisana študija, povezana z dejstvom, da gre za enosmerno »komunikacijo«. Otroci tako razvijajo receptivno zmožnost, po drugi strani pa nimajo možnosti za polnokrven razvoj ekspresivne zmožnosti. V komunikaciji torej sodelujejo kot pasivni sprejemniki, ne pa kot aktivni soustvarjalci. Pogosta izpostavljenost zaslonom pa lahko seveda prinese dodatne težave, na primer nemir oziroma razdražljivost, ki je povezana s pomanjkanjem telesne aktivnosti. Elektronske naprave lahko sicer otroka za krajši čas zamotijo, vendar so dolgoročni učinki pogoste uporabe praviloma negativni.

Uporaba elektronskih naprav mora biti zelo premišljena

Vse to sicer še ne pomeni, da je uporaba elektronskih naprav pri majhnih otrocih povsem prepovedana. Vsekakor pa bi morali biti pozorni na to, kako in kdaj se tovrstne naprave uporabljajo. Če imajo zelo majhni otroci praktično vsak dan dostop do pametnega telefona ali tabličnega računalnika, med uporabo pa so bolj ali manj prepuščeni sebi, je lahko to seveda zelo problematično, še posebej če je čas uporabe praktično neomejen. Pomembno je, da je uporaba elektronskih naprav načrtovana in da poteka pod vašim nadzorom, pri čemer naj bo maksimalen čas dnevne uporabe prilagojen priporočilom za posamezne starostne skupine. Obenem poskrbite, da otrok ne bo samo pasivni opazovalec; med ogledom videoposnetka mu lahko na primer postavljate vprašanja, povezana z dogajanjem na zaslonu. S tem se bo krepila njegova ekspresivna jezikovna zmožnost. Ni torej potrebe po popolnem demoniziranju zaslonov, vendar je vsekakor nujna previdnost.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×