0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliVeganska prehrana – najbolj zdrava izbira za pse?

Veganska prehrana – najbolj zdrava izbira za pse?

MORDA VAS ZANIMA

Pred nedavnim je bila v znanstveni reviji PLOS ONE objavljena študija, ki je dvignila precej prahu. Raziskovalci so namreč na podlagi analize zbranih podatkov zaključili, da je mogoče sklepati, da je za pse najbolj zdrava veganska prehrana – oziroma da je tovrstna prehrana povezana z najmanj zdravstvenimi tveganji …

- Oglas -

Približno 13 % psov je dobivalo izključno vegansko hrano

V raziskavo je bilo vključenih 2536 psov in njihovih skrbnikov. Analiza podatkov o tipični prehrani psov, ki so jih posredovali njihovi skrbniki, je razkrila, da so »veganski psi«, tj. psi, ki so najmanj eno leto uživali izključno rastlinsko hrano, predstavljali 13 odstotkov vseh psov, vključenih v raziskavo. Psi, ki so uživali »tradicionalno mesno hrano«, so predstavljali 54 odstotkov vseh psov, 33 odstotkov psov pa je dobivalo surovo meso.

Podatki o »prehranjevalnih navadah« psov so bili nato primerjani s podatki o njihovem zdravstvenem stanju. Raziskovalci so s želeli s tem odkriti morebitno korelacijo med tipično prehrano psov in povečanim/zmanjšanim tveganjem za zdravstvene težave.

Najmanj zdravi psi, ki so dobivali klasično mesno hrano iz konzerv in brikete

Podatki o zdravstvenem stanju psov so med drugim vključevali informacije o številu obiskov pri veterinarju, informacije o morebitni uporabi zdravil in podatke o zdravstvenih težavah oziroma boleznih – tako med trajanjem raziskave kot v preteklosti. Sledila je statistična analiza zbranih podatkov, ki je privedla do uvodoma omenjene ugotovitve: veganska prehrana je za večino psov najmanj tvegana.Najslabše so se odrezali psi, ki so uživali »tipično mesno hrano«, s čimer je mišljena klasična hrana za pse v različnih oblikah (briketi, konzerve ipd.). Zdravstveno stanje teh psov je bilo v povprečju slabše od zdravstvenega stanja psov, ki so jih skrbniki hranili izključno z rastlinskimi živili oziroma z vegansko hrano za pse. Podobno sliko pa je pokazala tudi primerjava te skupine s psi, ki so uživali pretežno surovo meso.

- Oglas -

Pri interpretaciji zbranih podatkov je potrebna previdnost

Sklep raziskovalcev se zdi na prvi pogled nenavaden, saj so bili v povprečju najbolj zdravi tisti psi, ki so jih skrbniki hranili s surovim mesom. Vendar pa raziskovalci opozarjajo, da je treba pri tem upoštevati različne dejavnike, še posebej ker je bila razlika v primerjavi z »veganskimi psi« minimalna. Po njihovem mnenju bi bilo na podlagi zbranih podatkov napačno sklepati, da je za pse najprimernejša prehrana, ki temelji na surovem mesu. Psi, ki so večinoma uživali surovo meso, so bili namreč v povprečju občutno mlajši od drugih psov, vključenih v raziskavo. S tem se seveda poveča verjetnost za boljše zdravje, neodvisno od hrane, ki so jo uživali.

Pomenljiv pa je lahko tudi podatek o tem, da so psi, ki so bili hranjeni predvsem s surovim mesom, veterinarja v povprečju obiskovali precej manj pogosto od drugih psov. To je lahko sicer po eni strani dokaz boljšega zdravja, vendar pa je možno tudi, da zaradi redkejših obiskov pri veterinarju določene zdravstvene težave preprosto niso bile zaznane in zabeležene.

Hrana mora biti prilagojena potrebam posameznih psov

Na podlagi upoštevanja vseh dejavnikov so raziskovalci sklenili, da je najvarnejša izbira za večino psov veganska oziroma rastlinska prehrana. Raziskovalci pri tem dodajajo, da je podoben zaključek mogoč tudi na podlagi preučitve drugih študij, povezanih s to tematiko. »Najmanj tvegana« izbira za pse naj bi bila tako hrana, ki vključuje izključno živila rastlinskega izvora. Pri čemer pa je seveda pomembno, da je prehrana pravilno načrtovana in prilagojena dejanskim potrebam posameznega psa.

Preberite tudi: Klopi in psi. Kako poskrbeti za preventivo na naraven način?

.

NAJNOVEJŠE