0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Šport & RekreacijaHidroterapija kot pomoč pri revmatoidnem artritisu

Hidroterapija kot pomoč pri revmatoidnem artritisu

MORDA VAS ZANIMA

Kako nam lahko hidroterapija pomaga pri artritisu? Revmatoidni artritis je avtoimunsko vnetno obolenje, ki prizadene sklepe. Znano je, da lahko osebam, ki se spopadajo z revmatoidnim artritisom, pomaga redna telesna aktivnost. Vendar pa je zaradi bolečin v sklepih vadba pogosto zelo neprijetna, zaradi česar se ji bolniki pogosto izogibajo, kar pa ni najboljša dolgoročna strategija. Pomanjkanje telesne aktivnosti lahko namreč poslabša simptome. Idealna rešitev za večino je t. i. hidroterapija, ki vključuje različne vrste vadbe. Pri tem je bistveno, da gre za vadbo, ki poteka v vodi. Sklepi so tako razbremenjeni, obenem pa lahko užijete vse pozitivne učinke telesne aktivnosti …

- Oglas -

Še posebej priporočljiva je hidroterapija pod nadzorom fizioterapevta

Pomembno je, da je voda, v kateri poteka hidroterapija, topla. Vodna gladina naj bo med pasom in rameni. Odločite se lahko za vadbo, ki poteka pod nadzorom osebnega trenerja oziroma vaditelja, pri čemer je možna tako individualna vadba kot vadba v skupini. Za še boljše rezultate pa lahko poskrbi hidroterapija, ki jo vodi fizioterapevt. Ta bo upošteval specifike vaših težav in vam pomagal optimizirati vadbeni načrt. Tako ne bo nevarnosti za poškodbe. Med hidroterapijo se lahko uporabljajo najrazličnejših pripomočki. V vodo se lahko postavijo celo posebna sobna kolesa. Vadba na klasičnem sobnem kolesu za ljudi z revmatoidnim artritisom praviloma ni primerna, saj bi bila obremenitev sklepov prevelika, to pa bi lahko prineslo dodatne bolečine. Po drugi strani pa je »vodno kolesarjenje« odlična izbira za lajšanje težav, ki jih povzroča revmatoidni artritis.

Manj bolečin, večja gibljivost sklepov in izboljšana prekrvavitev

Hidroterapija pomaga pri ublažitvi bolečin, izboljšanju prekrvavitve, zmanjševanju občutljivosti sklepov itn., pri čemer lahko intenzivnost vadbe prilagodite svojim potrebam oziroma omejitvam. Nabor možnih vaj je pri hidroterapiji praktično neomejen. Možne so zelo preproste vaje, na primer hoja naprej in nazaj ali brcanje, pri čemer bo vodni upor poskrbel za krepitev vaših mišic. Po drugi strani pa se lahko seveda odločite tudi za nekoliko kompleksnejše vaje in vključevanje izbranih pripomočkov.

Z vadbo proti negativnim učinkom prostih radikalov

Revmatoidni artritis je običajno povezan s t. i. oksidativnim stresom. Gre za posledico kopičenja prostih radikalov oziroma reaktivnih kisikovih spojin, ki so stranski produkt presnovnih procesov. Te spojine same po sebi niso problematične, težava pa se pojavi, če se njihova količina v telesu močno poveča, na primer zaradi pogoste izpostavljenosti ultravijoličnim sončnim žarkom. Čezmerna količina izjemno reaktivnih kisikovih spojin lahko privede do poškodb celic oziroma do oksidativnega stresa, ki poveča tveganje za najrazličnejše kronične bolezni. Ena od koristi hidroterapija je povezana prav z oksidativnim stresom; vadba lahko namreč pomaga nevtralizirati negativen vpliv prostih radikalov, kar je bilo potrjeno tudi z različnimi raziskavami. S pomočjo vadbe je mogoče optimizirati razmerje med prostimi radikali in antioksidanti, kar je izjemno pomembno za preprečevanje oziroma blažitev oksidativnega stresa.

- Oglas -

Revmatoidni artritis poveča nevarnost za bolezni srca in ožilja

Kot omenjeno, je za ljudi, pri katerih je bil diagnosticiran revmatoidni artritis, priporočljiva vadba v topli vodi. Toplota namreč prispeva k ublažitvi bolečin, poleg tega pa je koristna tudi za spodbujanje prekrvavitve. Topla voda lahko torej okrepi pozitivne učinke vadbe. Hidroterapija pa nima samo neposrednih koristi, ampak tudi posredne. Znano je, da je tveganje za bolezni srca in ožilja pri osebah z revmatoidnim artritisom nadpovprečno visoko – po nekaterih ocenah celo dvakrat višje kot pri splošni populaciji. K zaščiti oziroma okrepitvi svojega srca in ožilja pa lahko med drugim pripomorete prav z redno telesno aktivnostjo.

.

NAJNOVEJŠE