0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaTudi moški naj uporabljajo kreme, pravi dermatolog

Tudi moški naj uporabljajo kreme, pravi dermatolog

MORDA VAS ZANIMA

dr Boris Kralj
prim. dr. Boris Kralj, specialist dermatolog

V drogerijah so bile police, ki so namenjene moškim, nekoč obložene s pripomočki in potrebščinami za britje ter moškimi mili, ki so bili večinoma kar 2 v 1, torej namenjeni tako koži kot lasem. Danes so na moških policah še različni kozmetični preparati za nego brade ter izjemno veliko različnih moških krem: kreme za kožo obraza, losjoni za telo, učvrstitvene kreme za telo, olja in vitaminski pripravki, kreme za nego moške kože okoli oči … Ste se kdaj vprašali, ali so v tej kozmetiki enake sestavine kot v kozmetiki za ženske, le da so vonji in videz embalaže prilagojeni bradatim mišičnjakom, kakršni bi radi bili naši najdražji? Ali pa je razlikovanje med ženskimi in moškimi izdelki potrebno? Je dejansko narobe, če se moški že leta maže z našima dnevno in nočno kremo za obraz?

- Oglas -

Zdrava pamet pravi, da med moško in žensko kožo ne more biti velike razlike. Je pa res, da bo moški raje posegel po kremi, ki je deklarirano moška. A kaj je tisto, kar je res in kar ni po mnenju strokovnjakov? Povprašali smo prim. dr. Borisa Kralja, specialista dermatologa.

Kar se tiče same zgradbe kože, ni med moško in žensko nobene razlike, kajne?
Zgradba je popolnoma enaka, ni pa enako, kako se koža obnaša, kako je videti, kakšna je po fizikalnih značilnostih. Nekaj je odvisno od genetike, nekaj od hormonov. Moška koža je v povprečju za 25 odstotkov debelejša. Do 40. leta se stara počasneje kot pri ženskah, potem pa relativno hitreje. Tudi pore so pri moških večje kot pri ženskah in izločanje loja je intenzivnejše.

Kaj to pomeni za nego? Imajo kreme za moške drugačne sestavine ali je bistvo moških krem le v tem, da embalaža ni rožnata ter krema nima ženskega vonja, na primer po vrtnici?
Kozmetični preparati so si zelo podobni po osnovnih sestavinah. Učinkovine, pa naj bodo naravne ali kozmetične, so namenjene tipu kože – suha koža potrebuje drugačne kot suha. Načeloma pa ni razlike, kar se tiče moške in ženske kože. Seveda pa znata farmacija in kozmetika iz tega narediti velik biznis in razlikovanje med rožnato in modro embalažo na trgu pač deluje. Seveda pa je potreba po kozmetiki pri ženskah načeloma veliko večja in one tudi hitreje »zagrabijo« obljube raznih krem, saj so tega tudi bolj navajene. Uporabljajo tudi izdelke, ki so bolj za čiščenje kože in odstranjevanje ličil, na primer tonike in micelarne vode, česar pri moških skorajda ni – tega so se pač navadile. Če na splošno razmislimo o tem, kaj je res in kaj ni, pa so med moško in žensko kozmetiko res minimalne razlike. Ampak farmacevti in kozmetologi se s tem morda ne bodo hoteli strinjati.

- Oglas -

Obljube in učinki niso vedno enaki.
Ravno pred kratkim smo debatirali o tem, kaj so objektivni podatki o tem, koliko neka krema pomaga na primer za krepitev kože, koliko pomaga v koži zadrževati neko vlago ali olje. In koliko je o tem študij? Objektivnih zelo malo. Opravljajo se na dvajsetih ljudeh, kar je gotovo premalo za objektivno presojo, za plačilo pa poskrbi proizvajalec kreme. V Nemčiji sicer imajo inštitute, ki dejansko merijo, koliko je koža napeta, koliko je prekrvavljena in podobno, in to so študije, ki so objektivne. Potem pa so tu študije, ki temeljijo na merjenju zadovoljstva uporabnikov – te pa so zelo subjektivne.

Načeloma pa dermatologi zagovarjate uporabo krem – tudi za moške?
Vsekakor. Danes je precej več ljudi s suho kožo, kot jih je bilo kakšnih petnajst let nazaj. Zakaj? Ker toliko umivanja, kot ga imamo danes, takrat še ni bilo. In tako agresivnih mil, kot so danes, tudi ne. Da se znebimo neprijetnega vonja, bi bilo namreč treba poskrbeti le na nekaj mestih, torej na dlaneh, podplatih, osramju in pazduhah. Mi pa se dvakrat dnevno oprhamo celi in uporabljamo močno milo, zato je koža vse bolj suha. Poleg tega so bili ljudje včasih več v odprtih prostorih, danes je vse zaprto, živimo v nadzorovanih klimah. Tako da moški vsekakor potrebujejo kreme – ne le zato, da so lepi, temveč tudi zato, da preprosto poskrbijo za svojo kožo.

Pogosto umivanje je pri moških pogosto nujno zaradi rekreacije in znojenja pri njej.
Seveda. A močna mila velja uporabljati le na nekaj mestih, ne pa za celotno telo. Koža z leti že sicer izgublja zaščitni sloj in izloča vse manj maščobe, tako da je ob športu in hkratnem staranju hitro presuha.

Sicer pa je moška koža manj suha od ženske, v njej je več sebuma.
Praviloma ga je več, koža je bolj mastna, ampak tja nekje do šestdesetega leta o tem ne moremo več govoriti. Zato so potrebne kreme tudi za telo in oljne kopeli, ki naredijo zaščitni sloj. Sicer je koža suha, poka in je vneta ter pekoča, še posebej na golenih in podlakteh. Moška koža v zgodnjih letih tudi izgublja manj tekočine kot ženska, torej se v primerjavi z njo manj izsuši. Tudi elastičnost moške kože je nekje do 40. leta boljša, nato pa zelo hitro upade.

- Oglas -

Bi lahko rekli, da niti ni potrebe po dragi kozmetiki, če kožo negujemo s kopeljo z olivnim oljem in podobno?
Dermatologi zelo spodbujamo oljne kopeli, če imajo ljudje kopalno kad. Okopati se je precej bolj preprosto kot celotno telo namazati s kremo. Ko prideš iz kopeli, kožo zgolj »potapkaš« in je lepo namaščena. Moški se gotovo ne marajo mazati z olji in kremami po celotnem telesu.

Sodobni moški so začeli uporabljati tudi kreme proti celulitu.
Mislim, da ženskam sledijo skoraj v vsem. Zakaj uporabljajo kreme proti celulitu? Preprosto zato, ker se o tem več govori. Tudi včasih so bili celulitični, kajti to je odvisno tako od genske zasnove kot tudi načina življenja, ampak včasih se moški ni obremenjeval s tem, če se mu na stegnu nekaj maje, danes pa se. Sicer pa je uspeh terapije pri celulitu minimalen, pa naj bo to moški ali ženska.

Kaj pa depilacija in britje? Tudi to je že povsem običajna moška stvar, zlasti pri mlajših moških.
Modni trend je odstranjevanje dlak pri moških na kakršenkoli način, tudi z laserjem. Dlake se odstranjujejo pod pazduho, na prsnem košu, na stegnih … To je posledica mode, le malo pa je na primer športnikov, ki to potrebujejo zaradi športa, tako kot plavalci. Načeloma pa, če pogledamo, kaj vse počnejo moški s svojim telesom, so precej podobni ženskam. Kaj je lepo in kaj ne, je enako kot pri ženskah.

Včasih so bile poraščene prsi znak moškosti. Danes moram kot ženska priznati, da mi to na moškem ni niti malo všeč.
Res je. So pa britja in predvsem depilacije z voski velika težava, saj prihaja do vraščenih dlak, kar pusti posledice – dlaka se trga v globini in ne raste navzven, temveč začne rasti navznoter, kar privede do gnojenja oziroma tura. Kar se tega tiče, je laser torej boljši. Sicer pa se tudi sam včasih vprašam, kam pri moških to vse skupaj sploh pelje …

.

NAJNOVEJŠE